ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ινδός που έχει εξαγοράσει 20 ελληνικές εταιρείες τροφίμων

Ο Τ. Κορακιουάλα κυριαρχεί στις πρώτες ύλες αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής

Kathimerini.gr

Εάν τώρα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα αποφασίσατε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας στη ζαχαροπλαστική και αποφασίσατε, πέρα από τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, να φτιάξετε και μπισκότα με ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα, σίγουρα στο ράφι του σούπερ μάρκετ θα βρήκατε τα προϊόντα της εταιρείας «Σαμούρη».

Αυτό, ίσως, που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η εν λόγω εταιρεία ανήκει από το 2021 στον όμιλο Switz Group με έδρα το Ντουμπάι και με ιδιοκτήτη τον Ινδό Ταϊζούν Κορακιουάλα. Η «Σαμούρη» πρόκειται για μία από τις 20 ελληνικές επιχειρήσεις στις οποίες ο Ινδός επιχειρηματίας έχει αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή, με συνέπεια ο όμιλος Switz Group να αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στον κλάδο των τροφίμων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην κατηγορία των πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, με παρουσία σημαντική και στα αρτοσκευάσματα και στις ζύμες.

Οι ζύμες αποτελούν –αν μη τι άλλο– προνομιακό χώρο για τον όμιλο Switz Group. Αλλωστε η ιστορία του ξεκίνησε από έναν απλό φούρνο, τον οποίο εξαγόρασε το 1980 ο Φακρουντίν Κορακιουάλα και απασχολούσε 12 άτομα. Πλέον, ο όμιλος υπό τον Ταϊζούν Κορακιουάλα έχει δραστηριότητα σε 10 χώρες, απασχολεί πάνω από 5.000 άτομα και κάνει τζίρο περί τα 600 εκατ. ευρώ.

H τελευταία κίνηση του Ινδού επιχειρηματία είναι η αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Ιωνική Σφολιάτα», το 51% της οποίας είχε αποκτήσει τον Αύγουστο του 2023 μέσω της εξαγοράς του μεγαλύτερου μέρους του ποσοστού που κατείχε στην εταιρεία η Vivartia. Ετσι, πλέον, το ποσοστό του Switz Group αυξήθηκε στο 77,3%, ενώ το ποσοστό του Γιώργου Πορτοκαλίδη, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία το 1991, διαμορφώνεται σε 22,7%. Ας σημειωθεί ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2024 συστάθηκε εταιρεία συμμετοχών (holding) με την επωνυμία «Switz Group – Γεώργιος Πορτοκαλίδης ΙΚΕ» στην οποία μέτοχοι είναι με 77,3% η Switz Group Europe LTD (θυγατρική στην Κύπρο του ομίλου Switz Group) και με 22,7% ο Γιώργος Πορτοκαλίδης. Ο Ταϊζούν Κορακιουάλα προανήγγειλε πριν από μερικούς μήνες ότι δεν σκοπεύει να σταματήσει εδώ, καθώς αναμένεται να προβεί σε νέες εξαγορές το 2025, ενώ σκοπεύει να δημιουργήσει και επενδυτικό fund.

Το ντεμπούτο του Ινδού επιχειρηματία στην ελληνική αγορά έγινε το 2017 με την εξαγορά της Οlympic Foods, εταιρείας παραγωγής πρώτων υλών για την αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την εστίαση. Η Olympic Food Ltd, με έδρα πλέον την Κύπρο, εξαγόρασε το 2018 την CSM Hellas, θυγατρική στην Ελλάδα του πολυεθνικού Ομίλου CSM Bakery Solutions. Η εταιρεία η οποία έχει μετονομασθεί πλέον σε Artisan Greece είναι επίσης ένας από τους βασικούς προμηθευτές πρώτων υλών για την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική.

Το 2019 ακολούθησε η εξαγορά της «Κρητών Αρτος», εταιρεία παραγωγής παξιμαδιών και εν γένει παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, η οποία μάλιστα ήταν εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τον Ιανουάριο του 2021 προστέθηκε στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου η εταιρεία «Σαμούρη», η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, κυρίως όμως για οικιακή χρήση. Γι’ αυτό άλλωστε τα προϊόντα της βρίσκονται στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Την ίδια χρονιά ο όμιλος επένδυσε στο ζαχαροπλαστείο «Τρούφα», που βρίσκεται στη Δροσιά Αττικής, με στόχο να επεκτείνει το δίκτυο καταστημάτων, κάτι πάντως που δεν έχει γίνει ακόμη. Πολύ πιο γνωστή είναι η εξαγορά το 2021 του 70% της γνωστής αλυσίδας καφεστίασης «Κουλουράδες».

O όμιλος έχει επίσης πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στη New Bake, την κορυφαία εταιρεία στην Ελλάδα στην κατηγορία των κατεψυγμένων ντόνατ, στην εταιρεία πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής Frankal, αλλά και στις κάβες Oak.

Παλαιότερα είχε καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της «Παγωτά Δωδώνη», ενώ πρόταση εξαγοράς είχε απευθύνει και στη γνωστή εταιρεία παραγωγής κουλουριών και κριτσινιών «Τσάνος».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ