ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο ράλι σε ρεύμα και αέριο, τα 100 δολ. πλησιάζει το πετρέλαιο

Φόβοι κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης βάζουν φωτιά στις τιμές ενέργειας

Kathimerini.gr

Τη χείριστη δυνατή συγκυρία για την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια αγορά ενέργειας αποτελεί η κρίση της Ουκρανίας, καθώς συμπίπτει με την προϋπάρχουσα ενεργειακή κρίση της Ευρώπης και εκτοξεύει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές της ενέργειας αλλά και την αγωνία των Ευρωπαίων όχι μόνο για το δυσβάσταχτο κόστος αλλά και για την επάρκεια προσφοράς. Παρά τον διπλωματικό πυρετό που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτροπή της περαιτέρω κλιμάκωσης, η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας οδήγησε χθες τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε νέα άνοδο. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, με ανησυχητικά μικρή απόσταση να τις χωρίζει από το επίπεδο συναγερμού των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκαν κατά 14% φθάνοντας στα 88 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειώσει από την 31η Ιανουαρίου. Στην αγορά της Γερμανίας, άλλωστε, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Μάρτιο σημείωσε ανάλογο άλμα 11% φθάνοντας στα 177 ευρώ η μεγαβατώρα. Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης η Ευρώπη κινδυνεύει από έλλειψη ενέργειας εν μέσω χειμώνα, καθώς η Ρωσία αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή της σε υδρογονάνθρακες εφόσον αντιπροσωπεύει το 40% των εισαγωγών της σε φυσικό αέριο, το 1/3 των οποίων διέρχεται μέσω της Ουκρανίας, αλλά και το 1/3 των εισαγωγών της σε πετρέλαιο. Κι ενώ οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι ήδη πενταπλάσιες περίπου από το σύνηθες γι’ αυτή την εποχή του χρόνου, τα αποθέματα της Γηραιάς Ηπείρου βρίσκονται σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

Αν η τιμή φθάσει στα 150 δολ./βαρέλι, ο πληθωρισμός θα υπερβεί το 7% παγκοσμίως, προειδοποιεί η J.P. Morgan.

Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν χθες τα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, έπειτα από οκτώ συναπτές εβδομάδες συνεχούς ανόδου. Τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης το αργό δυτικού Τέξας έφθασε να κυμαίνεται σε επίπεδα γύρω στα 94,45 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 95,5 δολάρια το βαρέλι. Στη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησαν, πάντως, οι τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την πρόθεση να επιδιώξει περαιτέρω διπλωματική προσέγγιση με τη Δύση. Παραμένουν, όμως, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών, καθώς η κρίση της Ουκρανίας έχει επιτείνει το ράλι που έχει προκαλέσει ένας συνδυασμός θεαματικής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, περικοπών στην προσφορά και μειωμένων αποθεμάτων. «Βλέπουμε ήδη κοντά την τιμή των 100 δολαρίων το βαρέλι», δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg ο Χάουι Λι, οικονομολόγος της Oversea Chinese Banking Corp, που προειδοποίησε πως σε περίπτωση ανοικτής σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία το πετρέλαιο ενδέχεται να εκτοξευθεί πέραν αυτού του επιπέδου. Επισήμανε μάλιστα πως «η μειωμένη προσφορά υπήρξε ο κύριος παράγοντας που ωθεί τις τιμές προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, ακόμη κι αν η ζήτηση παραμείνει στα υφιστάμενα επίπεδα».

Και στο μεταξύ πληθαίνουν οι οικονομολόγοι που προειδοποιούν πως αν το πετρέλαιο εκτοξευθεί στα τέλη Φεβρουαρίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί κατά περίπου μισή εκατοστιαία μονάδα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την J.P. Morgan Chase & Co, αν η τιμή φθάσει στα 150 δολάρια το βαρέλι, τότε θα περιέλθει σε στασιμότητα η παγκόσμια οικονομία, ενώ ο πληθωρισμός θα υπερβεί το 7% παγκοσμίως, δηλαδή θα βρεθεί σε υπερτριπλάσιο ύψος από τον στόχο που θέτουν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Οπως επισήμανε ο Πίτερ Χούπερ, στέλεχος της μονάδας οικονομικών ερευνών της Deutsche Bank, «το σοκ του πετρελαίου επηρεάζει και το ευρύτερο πρόβλημα πληθωρισμού που αντιμετωπίζουμε ήδη». Σύμφωνα με τη συμβουλευτική Gavekal Research, τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσωπεύουν το 80% της ενέργειας που καταναλώνει η παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα κατά 50% υψηλότερα από εκείνα του περασμένου έτους. Στα τέλη του 2021 οι τιμές του κυμαίνονταν στα 70 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X