ΚΥΠΕ
Συρρίκνωση της τάξης το 6% του κυπριακού ΑΕΠ φέτος και ανάκαμψη 5% την επόμενη χρονικά προβλέπει για την κυπριακή οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, τονίζοντας ωστόσο ότι ο αντίκτυπος στο πιστοληπτικό προφίλ της χώρας από την πανδημία του κορωνοϊού θα είναι μεταβατικός.
Σε έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα για την Κύπρο, ο οίκος εκτιμά ότι η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας λόγω κορωνοϊού θα εκδηλωθεί στο πρώτο μισό του έτους, με την οικονομική δραστηριότητα να επανακάμπτει σταδιακά στο δεύτερο μισό της χρονιάς. «Αν και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού θα επιβαρύνει την προοπτική της ανάπτυξης και των δημοσίων οικονομικών, αναμένουμε ότι ο αντίκτυπος στο πιστοληπτικό προφίλ θα είναι μεταβατικός», σημειώνει. Σύμφωνα με τον Moody’s, η εφαρμογή του πακέτου τόνωσης της οικονομίας και μετριασμού των επιπτώσεων του κορωνοϊού θα αποτρέψει μια πιο έντονη συρρίκνωση της οικονομίας, αλλά, σε συνδυασμό με την μείωση των κρατικών εσόδων θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό ισοζύγιο και το δημόσιο χρέος.
«Σε συνδυασμό του αντίκτυπου της ύφεσης επί των εσόδων, προβλέπουμε η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος, της τάξης του 6,7% του ΑΕΠ», σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα σπρώξει το δημόσιο χρέος ανοδικά, στο 108% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει στο -3,6% του ΑΕΠ το 2021, ενώ το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 105% το 2021. Το πρωτογενές ισοζύγιο (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) θα παρουσιάσει έλλειμμα 4,1% το 2020 και θα υποχωρήσει στο -1.0% το 2021, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,6% και στο στο 1,5% το 2020 και 2021 αντίστοιχα.
Τονίζει, ωστόσο, πως «δεδομένου ότι οι προσδοκίες μας για τον αντίκτυπο της επιδημίας θα είναι σκληρές αλλά βραχυπρόθεσμες, αναμένουμε ότι το δημόσιο χρέος θα επιστρέψει σε πτωτική τροχιά τα επόμενα χρόνια». Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι ο αντίκτυπος στην οικονομία θα είναι έντονος δεδομένου του μεγέθους της συνεισφοράς του τουρισμού, η οποία ανέρχεται στο 20% του ΑΕΠ (άμεση και έμμεση), ενώ ο αντίκτυπος στον τουρισμό ενισχύεται από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, τα οποία με τη σειρά τους επιβαρύνουν τις παραγωγικές δυνατότητες και την κατανάλωση των νοικοκυριών.
«Συνεπώς, αναμένουμε ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6% του ΑΕΠ με τον αντίκτυπο του κορωνοϊού να επικεντρώνεται στο πρώτο μισό του έτους», αναφέρει ο οίκος, διευκρινίζοντας πως οι προβλέψεις υπόκεινται σε σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας. «Εκτιμούμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επανέλθει σταδιακά στα κανονικά επίπεδα στο δεύτερο μισό του έτους», συμπληρώνει. Στα θετικά της κυπριακής οικονομίας, ο οίκος ξεχωρίζει την πρόσφατη βελτίωση στην οικονομική ανθεκτικότητα και την με συνέπεια υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων και τα θετικά θεμελιώδη όσον αφορά το χρέος. Αντίθετα, οι πιστωτικές προκλήσεις αφορούν το μικρό και μη διαφοροποιημένο μέγεθος της οικονομίας, το υψηλό επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και τον μεγάλο τραπεζικό τομέα, που επιβαρύνεται από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ο Moody’s είναι ο μόνος που διατηρεί ακόμα την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου στη μη επενδυντική κατηγορία, (Ba2 μ θετικό ορίζοντα, δύο βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία). Η πρώτη ημερομηνία προγραμματισμένης αξιολόγησης έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου.