ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μειώθηκε το ΑΕΠ της Ιταλίας το β΄ τρίμηνο

Στο στόχαστρο κριτικής από πολλά μέτωπα βρίσκεται η πρωθυπουργός της γειτονικής Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της

Kathimerini.gr

Στο στόχαστρο κριτικής από πολλά μέτωπα βρίσκεται η πρωθυπουργός της γειτονικής Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα επαίρετο για τις ευμενείς προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αφορούσαν ταχύτερη ανάπτυξη για τη χώρα τo 2023 σε σύγκριση με τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, η Μελόνι απέδιδε την εκτίμηση στις αποτελεσματικές πολιτικές της κυβέρνησης της. Ωστόσο, η αντικειμενική πραγματικότητα φαίνεται να διαψεύδει τις διακηρύξεις της, διότι η μετά την πανδημία ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας έχασε τον δυναμισμό της πιο πολύ από το αναμενόμενο. Ειδικότερα, την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, το ΑΕΠ της χώρας περιεστάλη κατά 0,3%, πολύ χειρότερα από τη μηδενική ανάπτυξη των προβλέψεων. Την ίδια στιγμή, συνολικά οι χώρες που συναπαρτίζουν την Ευρωζώνη είχαν ανάπτυξη 0,3%. Η κυβέρνηση Μελόνι έχει εξαπολύσει πόλεμο κατά της ανόδου των τιμών για να μη θιγεί η ανάπτυξη και θέλει να καταστήσει πιο βιώσιμο το δημόσιο χρέος. Ομως, «αυτή τη στιγμή η πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον μιας δυσάρεστης έκπληξης, διότι επικεντρώθηκε τόσο πολύ στον πληθωρισμό, που πιθανώς δεν ανέμενε να εξατμιστεί τόσο γρήγορα η ορμή της οικονομίας», επισημαίνει στους Financial Times ο Φρανσέσκο Γκαλιέτι, ιδρυτής της εταιρείας πολιτικών συμβούλων, με έδρα τη Ρώμη, Policy Sonar.

 

Εν τω μεταξύ, πυρά δέχεται η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι διότι απέσυρε μέτρο ανακούφισης των φτωχών πολιτών, ένα είδος κοινωνικού επιδόματος που αρχικά εφαρμόστηκε από την πρώτη κυβέρνηση Τζουζέπε Κόντε το 2019 και αντιστοιχούσε σε 550 ευρώ μηνιαίως. Το επίδομα δόθηκε πέρυσι σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε μέσω μηνύματος σε χιλιάδες κινητά τηλέφωνα και αφορά οικογένειες των οποίων τα μέλη θεωρούνται ικανά να αναζητήσουν εργασία. Υπήρξαν πάντως αντιδράσεις και οργανώθηκαν διαδηλώσεις ειδικά στον Νότο της Ιταλίας με την υψηλή ανεργία. Η δε αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για πόλεμο κατά των φτωχών. Ωστόσο, έχει εγκριθεί νέο μέτρο για το λεγόμενο «εισόδημα κοινωνικής ένταξης» και δεν ξεπερνά ετησίως τις 6.000 ευρώ. Παράλληλα, όποιος δεν δικαιούται να λάβει το συγκεκριμένο βοήθημα θα μπορεί να κάνει αίτηση για χορήγηση 350 ευρώ τον μήνα επί ένα έτος υπό την προϋπόθεση ότι θα παρακολουθεί παράλληλα μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης, όπως ανέφερε το CNN.

Κατά την εργοδοσία, το καταργημένο επίδομα απέτρεπε τους Ιταλούς και τις Ιταλίδες να αναζητήσουν εργασία, γεγονός που δημιουργούσε τεχνητές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όπως σημειώνουν οι FT. Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνολικά θέτουν εν αμφιβόλω την κατεύθυνση της ιταλικής οικονομίας, αναφερόμενα στα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ, καθώς και στην ικανότητα της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις. Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε τη συρρίκνωση της ανάπτυξης σε εξωγενείς διεθνείς παράγοντες πέραν του ελέγχου της Ρώμης, όπως η συνεχής αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, η κάμψη του διεθνούς βιομηχανικού κύκλου και ο παρατεταμένος αντίκτυπος της αύξησης των τιμών στην αγοραστική δύναμη των ιταλικών νοικοκυριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X