Kathimerini.gr
Οι κεντρικές τράπεζες στην αναδυόμενη Ευρώπη προχωρούν σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη τους πρωτίστως τις εξελίξεις στον πληθωρισμό. Στην Πολωνία, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (ΕΝΠ) προχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε μείωση του βασικού παρεμβατικού επιτοκίου, το οποίο ήταν αμετάβλητο από τον Οκτώβριο του 2022 κατά 75 μονάδες βάσης (μ.β.), στο 6,0%. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της υποχώρησης του πληθωρισμού από 18,4% τον Φεβρουάριο σε 10,1% τον Αύγουστο. Τον Οκτώβριο, και ενώ ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει περαιτέρω τον Σεπτέμβριο (8,2%), η ΕΝΠ περιέκοψε το επιτόκιο παρέμβασης κατά 25 μ.β., σε 5,75%.
Η μικρότερη αναπροσαρμογή οφείλεται και στο γεγονός ότι τη μεγαλύτερη μείωσή του τον Σεπτέμβριο ακολούθησε υποτίμηση του ζλότι έναντι του ευρώ, κατά 3,5% εντός μίας εβδομάδας, η οποία κατόπιν αντιστράφηκε μερικώς, υποδεικνύοντας ότι τα επόμενα βήματα στη χαλάρωση της νομισματικής σύσφιγξης θα πρέπει να είναι ηπιότερα.
Στην Ουγγαρία, η κεντρική τράπεζα της χώρας (ΝΒΗ) διατηρεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 13,0%. Ομως, από τον περασμένο Μάιο χαμηλώνει σταδιακά το επιτόκιο καταθέσεων μίας ημέρας, το οποίο βρισκόταν από τον Οκτώβριο του 2022, όταν καθιερώθηκε ως πρόσθετο εργαλείο νομισματικής πολιτικής, στο 18%. Στην περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2023 το επιτόκιο μίας ημέρας μειώθηκε κατά 500 μ.β. και εξισώθηκε με το βασικό επιτόκιο πολιτικής.
Οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα και τις προσδοκίες σχετικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού και τα ρίσκα στην οικονομία.
Η ΝΒΗ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 7%-8% μέχρι το τέλος του 2023, αλλά θεωρεί ότι το 2024 θα είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος, λόγω της μεταφερόμενης επίδρασης των υψηλότερων τιμών καυσίμων.
Η σημασία χαλάρωσης της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής στην αναδυόμενη Ευρώπη, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξή της, ενισχύεται από τις πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ στην έκθεση World Economic Outlook. Οι αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων ανάπτυξης για τις σημαντικότερες τοπικές οικονομίες το 2023 και το 2024 είναι ήπιες, όμως δεν κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, υποδηλώνοντας την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της περιοχής συνολικά.
Για το 2023, ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρήθηκε ελαφρώς επί τα βελτίω για Πολωνία και Τσεχία και προς την αντίθετη κατεύθυνση για την Ουγγαρία.
Για το 2024, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε οριακά επί τα χείρω για Πολωνία και Ουγγαρία, ενώ βελτιώθηκε για την Τσεχία.