ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Scope: Έρχεται κύμα χρεοκοπιών στην Ευρώπη – Ποιες εταιρείες κινδυνεύουν περισσότερο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Scope, τα περιστατικά χρεοκοπιών αυξάνονται σταθερά εδώ και έξι συνεχόμενα τρίμηνα στην Ε.Ε.

Money Review

Κύμα χρεοκοπιών, που θα πλήξει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024 και τις αρχές του 2025, βλέπει η Scope Ratings. Ο υψηλός πληθωρισμός, οι πιο δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης, το υψηλό ενεργειακό κόστος και η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη πλήττουν το αξιόχρεο των επιχειρήσεων.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Scope προειδοποιούν ότι οι μικρές επιχειρήσεις θα δεχθούν βαρύτερο πλήγμα, κυρίως στους κλάδους που είναι ευάλωτοι στην αύξηση του κόστους και τη σύσφιγξη των όρων χρηματοδότησης.

«Η αύξηση των ρυθμών χρεοκοπιών δεν είναι απλά μια ομαλοποίηση του πιστωτικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη μετά την πανδημία. Αντανακλά τους σημαντικά αυξημένους κινδύνους, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια για περισσότερο καιρό επιτείνουν τις πιέσεις στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους», σημειώνει ο αναλυτής του οίκου, Sebastian Zank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Scope, τα περιστατικά χρεοκοπιών αυξάνονται σταθερά εδώ και έξι συνεχόμενα τρίμηνα στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα από το 2015, όταν άρχισαν να καταγράφονται συστηματικά τα σχετικά δεδομένα.

Σε αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ελβετία και η Ουγγαρία, οι χρεοκοπίες έχουν ξεπεράσει ήδη τα προ-πανδημίας επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι οι χρεοκοπίες μειώθηκαν σε όλη την Ευρώπη στην πανδημία, λόγω των μέτρων στήριξης που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις.

Μάλιστα, η Scope διαπιστώνει αύξηση μεταξύ 25% και 50% σε Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Νορβηγία και Ολλανδία, ενώ στην Ουγγαρία, οι χρεοκοπίες έχουν αυξηθεί πάνω από 100% σε σχέση με πέρυσι.

Ποιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν περισσότερο

Σύμφωνα με την Scope, οι εταιρείες που έχουν χαμηλό δείκτη EBITDA/τόκους είναι πιο ευάλωτες, καθώς τα επιτόκια στα νέα εταιρικά ομόλογα και τα τραπεζικά δάνεια έχουν περίπου διπλασιαστεί από τα μέσα του 2022, επηρεάζοντας τα χρέη κυμαινόμενου επιτοκίου όπως και τα χρέη που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι χρεοκοπίες εστιάζουν στις μικρές επιχειρήσεις (που συνήθως έχουν λιγότερα από 50 άτομα προσωπικό), αλλά περιμένουμε ότι το αυξημένο λειτουργικό ρίσκο και ρίσκο (ανα)χρηματοδότησης θα επεκταθεί και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις», σημειώνει ο Zank.

Άλλωστε, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καλούνται τα επόμενα τρία χρόνια να αναχρηματοδοτήσουν χρέη-ρεκόρ. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να καλύψουν επιπλέον πληρωμές τόκων περίπου 8,2 δισ. ευρώ το 2024 κατά την αναχρηματοδότηση ομολόγων που ωριμάζουν, αφότου πληρώσουν ένα παρόμοιο ποσό σε έξτρα τόκους για την αναχρηματοδότηση τίτλων φέτος, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Το επιπλέον κόστος θα αυξηθεί και πάλι το 2025 και το 2026.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση