Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Σε λιγότερο από 15 ημέρες εκπνέει η προθεσμία των μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας για να «πατήσουν το κουμπί» και να πωλήσουν τις μετοχές τους στην Eurobank, που από την αρχή του μήνα «τρέχει» η Δημόσια Πρόταση εξαγοράς στο 2,56 ευρώ ανά μετοχή. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από τα μισά της διαδικασίας, αφού η Eurobank επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει και τις οκτώ εβδομάδες που θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή της για να αποφασίσουν οι μέτοχοι, αλλά όρισε το χρονικό περιθώριο στις τέσσερις εβδομάδες. Μετά την τελευταία ημέρα του Ιουλίου του 2024, εάν και εφόσον οι κύριοι μέτοχοι της Ελληνικής δεν επιλέξουν να πωλήσουν τις μετοχές τους στο 2,56 ευρώ ανά μετοχή, τότε για τους επόμενους έξι μήνες δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της Ελληνικής Τράπεζας, τουλάχιστον απότοκο κάποιας ενέργειας της Eurobank.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας μέσω του Συμβούλου του στο Λονδίνο απεφάνθη ότι ούτε δίκαιη, ούτε εύλογη είναι η προσφορά της Eurobank στα 2,56 ευρώ ανά μετοχή. Στις επίσημες αναλύσεις του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα της Houlihan Lokey UK Limited, τα εύρη αναφοράς της εκτίμησης (valuation reference ranges) του Ανεξάρτητου Εμπειρογνώμονα είναι στο 3,31 ευρώ ανά μετοχή – 4,12 ευρώ ανά μετοχή, δηλαδή 29,3%-60,9% υψηλότερα από το 2,56 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, ο εμπειρογνώμονας της Houlihan Lokey εξέτασε ένα σενάριο όπου η Ελληνική δεν θα διανείμει το εκτιμώμενο πλεονάζον διανεμητέο κεφάλαιο (excess distributable capital) στους μετόχους. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης βγάζουν τα εύρη αναφοράς εκτίμησης (valuation reference ranges) στο 2,78 ευρώ ανά μετοχή – 3,62 ανά μετοχή, δηλαδή 8,6%-41,4% υψηλότερα από το προτεινόμενο 2,56 ευρώ ανά μετοχή.
Τι θα δούμε από Σεπτέμβριο
Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, το να «πατήσουν το κουμπί» οι υπόλοιποι μεγάλοι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας και η Eurobank να φτάσει στο 75% και άνω του μετοχικού κεφαλαίου, είναι ένα σενάριο που αν και υπάρχει ακόμα στο τραπέζι, είναι απομακρυσμένο, καθώς συμφωνούν ως επί τω πλείστον με την παραπάνω έκθεση του εμπειρογνώμονα της Houlihan Lokey.
Αλλάξει ή δεν αλλάξει δραστικά το κάδρο των μετοχών της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, τον Σεπτέμβριο ακολουθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση (AGM) της Ελληνικής. Εκεί θα δούμε να αλλάζουν αρκετά τα πρόσωπα του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας, καθώς στην παρούσα φάση υπάρχουν πρόσωπα που είτε είναι, είτε υπήρξαν «κοντά» με μετόχους που αυτή τη στιγμή έχουν πωλήσει τις μετοχές τους στην Eurobank. Η Eurobank από το 2021 που μπήκε στην Ελληνική, πρακτικά δεν έχει βάλει κάποιο δικό της πρόσωπο στο Δ.Σ. της Ελληνικής, κάτι που με το 55,48% που έχει σήμερα (πιθανώς να πωλήσουν κάποιοι στη Δημόσια Πρόταση και να ανέβει και άλλο) θα αλλάξει.
Την ίδια ώρα, δεν θα είναι έκπληξη εάν δούμε και νέα πρόσωπα σε κύριες θέσεις στην Ελληνική Τράπεζα, ως «executives». Πιθανόν να προέρχονται από την Eurobank Κύπρου, μπορεί να έρθουν και από τη μητρική, στην Ελλάδα. Λίγη σημασία έχει. Εκείνο που θα έχει σημασία είναι ότι στην Κύπρο «θα τρέχουν δύο μαγαζιά» με την υπογραφή της Eurobank, ενώ ερωτηματικό μεγάλο θα δημιουργηθεί για την εργασιακή κουλτούρα που θα υπάρχει στην Ελληνική Τράπεζα από τη στιγμή που θα μπουν «executives» της Eurobank. Πιθανόν κάποια στιγμή όταν συμπληρωθούν οι έξι μήνες, δηλαδή από Ιανουάριο πλέον του 2025, να δούμε νέες προσπάθειες της Eurobank για πλήρη εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας.
Σημειώνεται πως, η Eurobank ήδη κατέχει άμεσα ποσοστό 55,48% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής. Τα στρατηγικά σχέδια της Eurobank σχετικά με την Ελληνική, όπως καταγράφει και η έκθεση της Houlihan Lokey, περιλαμβάνουν τη συνέχιση και ανάπτυξη των υφιστάμενων δραστηριοτήτων της.