ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λαμπερά ή οικονομικά; Το δίλημμα της Ευρώπης για τα Χριστούγεννα της ενεργειακής κρίσης

Οι ευρωπαϊκές πόλεις καλούνται να περιορίσουν τους λαμπερούς στολισμούς των προηγούμενων ετών

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς αρχίζει να κινείται η Ευρώπη με τις διάσημες αγορές να ανοίγουν η μία μετά την άλλη τις πύλες τους προκειμένου να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες. Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση επιβάλλει περιορισμούς στους λαμπερούς στολισμούς των προηγούμενων ετών. Οι αξιωματούχοι στις ευρωπαϊκές πόλεις προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή προκειμένου από την μία να κάνουν την απαραίτητη οικονομία για τα δημόσια ταμεία αλλά από την άλλη να μην καταστρέψουν και την γιορτινή την ατμόσφαιρα που έχουν ανάγκη τόσο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ιδίως μετά τα χρόνια της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ιταλική Βερόνα με την χριστουγεννιάτικη αγορά να ανοίγει από αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά την υπόλοιπη πόλη να μην έχει ακόμη στολιστεί. Οι τοπικοί αξιωματούχοι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το εύρος του στολισμού έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στις τιμές της ενέργειας που έχουν εκτοξευτεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Λιγότερα φώτα στολίζουν φέτος και το κεντρικό δέντρο στη φημισμένη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, η οποία προσελκύει δύο εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, καθώς η γαλλική πόλη στοχεύει να μειώσει φέτος τη κατανάλωση ενέργειας κατά 10%.

Από το Παρίσι μέχρι το Λονδίνο, οι αρχές των πόλεων περιορίζουν τις ώρες φωτισμού ενώ πολλοί έχουν στραφεί σε πιο ενεργειακά αποδοτικά φώτα LED ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εμπορική περιοχή της Oxford Street του Λονδίνου ελπίζει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά τα δύο τρίτα περιορίζοντας το άναμμα των φώτων της στις 3-11 μ.μ.», αναφέρει το ρεπορτάζ του AP.

«Η στροφή στην οικολογία, είναι η μόνη πραγματική λύση», λέει η 26χρονη Μαρί Μπρεγκέ, κάτοικος του Παρισιού, καθώς έκανε μια βόλτα στα Ηλύσια Πεδία, τα οποία φέτος φωτίζονται μόνο μέχρι τις 23:45, αντί για τις 2 π.μ. όπως τα περασμένα Χριστούγεννα. «Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση είναι πραγματικότητα. Κανείς δεν θα… πληγωθεί με λιγότερους φωτισμούς φέτος», τονίζει η ίδια.

Παρόμοια εικόνα και στη Βουδαπέστη καθώς δεν φέτος φωτίζονται αρκετές γέφυρες του Δούναβη αλλά και κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου της πόλης. «Η εξοικονόμηση στον διακοσμητικό φωτισμό αφορά το γεγονός ότι ζούμε σε εποχές που χρειαζόμαστε κάθε ”σταγόνα” ενέργειας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος της Βουδαπέστης, Άμπρους Κις. Ο ίδιος ωστόσο δεν πιστεύει ότι το σκηνικό θα καταστεί αποτρεπτικό για τους τουρίστες χαρακτηρίζοντας την όλη συζήτηση μάλλον «υπερβολική».

«Δεν είναι Χριστούγεννα όλο τον χρόνο»

«Δεν είναι Χριστούγεννα όλο τον χρόνο», λέει από την πλευρά της η Αλίς Μπετού, η οποία ζει στο Παρίσι. «Γιατί δεν μπορούμε απλά να απολαύσουμε την εορταστική περίοδο κανονικά και να κάνουμε την εξοικονόμηση ενέργειας τον υπόλοιπο χρόνο;» αναρωτιέται.

Την παραπάνω άποψη φαίνεται να συμμερίζονται η Γερμανία και η Ισπανία, σε αντίθεση με την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία. Στη Γερμανία, όπου η χριστουγεννιάτικη περίοδος αποτελεί σημαντική ώθηση για τους λιανοπωλητές και τα εστιατόρια, οι περικοπές έκτακτης ανάγκης που ανακοινώθηκαν αυτό το φθινόπωρο την εξαιρούσαν, ακόμη και όταν οι ακτιβιστές για το περιβάλλον έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

Στην Ισπανία, η βορειοδυτική πόλη-λιμάνι του Βίγκο δεν αφήνει την ενεργειακή κρίση να εμποδίσει τις παραδόσεις των εορτών που αποτελούν άλλωστε και σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο.

Πηγή: Associated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ