Kathimerini.gr
Στο Καντίκιοϊ, μια μικρή οικιστική περιοχή στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, βρίσκεται το AltCoin, ένα είδος κόμβου κρυπτονομισμάτων, που ιδρύθηκε ουσιαστικά για να διδάξει τους Τούρκους πώς να επενδύουν σε κρυπτονομίσματα.
Τους προσφέρει, έτσι, μια ψηφιακή και αποκεντρωμένη εναλλακτική έναντι του κυρίως χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και προπαντός την πρόσβαση σε αξίες που έως, τώρα τουλάχιστον, δεν επηρεάζονται από την πτώση της τουρκικής λίρας, τον πληθωρισμό και την πολιτική του Ερντογάν. Παρά τα όσα συνέβησαν την άνοιξη του περασμένου έτους στην Τουρκία, όταν εξαφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων έχοντας πάρει μαζί του κάπου 2 δισ. δολάρια, χρήματα χρηστών του, και οδηγώντας σε κατάρρευση και άλλα χρηματιστήρια του είδους, το ενδιαφέρον των Τούρκων για το είδος παραμένει αμείωτο.
Αυτό προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, που αναφέρει πως οι, αποκλειστικά άνδρες, χρήστες του AltCoin παρακολουθούν τις οθόνες του στις οποίες διαγράφεται σε δύο καμπύλες η πτωτική πορεία, αφενός, του bitcoin και αφετέρου του ethereum. Παραμένουν, πάντως, απτόητοι καθώς, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, ελπίζουν πως η τύχη τους μπορεί να αλλάξει στον σκοτεινό και αδιαφανή κόσμο των δύο κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία των τουρκικών αρχών, σήμερα περίπου 5 εκατ. Τούρκοι χρησιμοποιούν λογαριασμούς σε κρυπτονομίσματα. Ο όγκος των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα τείνει να δεκαπλασιαστεί μέσα σε διάστημα ενός έτους στην Τουρκία, και οι λόγοι είναι προφανείς. Οι Τούρκοι προσπαθούν να προστατευθούν από την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας που έχει υποχωρήσει σε ισοτιμία 13,44 τουρκικών λιρών έναντι ενός δολαρίου, όταν πριν από 10 χρόνια ένα δολάριο ισοδυναμούσε με 1,8 τουρκική λίρα. Προσπαθούν επίσης να προστατευθούν από τον πληθωρισμό, που με τα επίσημα στοιχεία εκτοξεύθηκε τον Δεκέμβριο στο 36,08% χάρη στην πολιτική του Τούρκου προέδρου, που υπαγορεύει στην κεντρική τράπεζα αλλεπάλληλες μειώσεις των επιτοκίων.
Προ εβδομάδων, ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να αναπληρώνει η κεντρική τράπεζα το τμήμα των καταθέσεων που διαβρώνει η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, αλλά η δέσμευση καλύπτει μόνον όσες καταθέσεις είναι στο εγχώριο νόμισμα. Η υπόσχεση προσείλκυσε καταθέσεις ύψους περίπου 6,3 δισ. δολαρίων, ωστόσο εκτιμάται πως δεν επετεύχθη ο στόχος, αφού πολύ μικρή μερίδα προήλθε από κεφάλαια που είχαν μετατραπεί σε ξένο νόμισμα. Μιλώντας στον Guardian ένας εκ των ιδρυτών του AltCoin, γνωστός με το ψευδώνυμο «καρχαρίας», το οποίο έχει μάλιστα κατοχυρώσει ως εμπορικό σήμα, τονίζει πως «πολλοί έρχονται εδώ, κάποιοι πλούσιοι, κάποιοι φτωχοί, αλλά πάντα το κίνητρο είναι να πλουτίσουν». Ο ίδιος προσθέτει πως «πολλοί πιστεύουν ότι αν επενδύσουν 100 δολάρια σε κρυπτονομίσματα, θα πάρουν πίσω ένα εκατομμύριο». Κάποιοι άλλοι πάντως έρχονται για να πάρουν ένα πρώτο μάθημα στις τεχνικές πλευρές του κόσμου των κρυπτογραφημένων αξιών, ώστε στη συνέχεια να αρχίσουν να επενδύουν.
Οι μεγαλύτερες ηλικίες στην Τουρκία προτιμούν συνήθως να προστατεύουν τις αποταμιεύσεις τους τοποθετώντας τες είτε σε δολάρια είτε σε χρυσό. Τα κρυπτονομίσματα προσελκύουν, βέβαια, μαζικά τις νεότερες γενιές, που είναι εξοικειωμένες με την τεχνολογία. Έχουν έτσι προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης και ιδιαιτέρως του Τούρκου προέδρου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «βρίσκεται σε πόλεμο με το bitcoin», όχι μόνο «με το λόμπι των επιτοκίων». Για τους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων τα ψηφιακά νομίσματα αποτελούν την καλύτερη λύση, αφού έχει χαθεί κάθε εμπιστοσύνη στις λύσεις που προσφέρει η κυβέρνηση. Όπως, όμως, τονίζει ο Guardian, κάθε άλλο παρά σαφές είναι κατά πόσον μπορούν όντως να αντλήσουν κέρδη και να πλουτίσουν από τα κρυπτονομίσματα όπως επιθυμούν.