ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κουμής: Σχεδιασμός για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Στόχος της Κυβέρνησης ο μετριασμός των συνεπειών και των κρίσεων, είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού

ΚΥΠΕ

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση στοχευμένων δράσεων για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη αλλά και για την τουριστική βιομηχανία που διαχρονικά επέδειξε ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις αλλαγές, τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, στο 2ο Παγκύπριο Συνέδριο με θέμα «Ο τουρισμός την εποχή τις κλιματικής αλλαγής: Προκλήσεις και Καινοτομίες», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Υφυπουργείο Τουρισμού, το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού, ο κ. Κουμής είπε ότι «η ανάπτυξιακή πορεία του τουρισμού, επιβάλλεται να συνεχιστεί, σίγουρα με σεβασμό στο περιβάλλον, αναγνωρίζοντας την ευθύνη που έχουμε για διατήρηση του φυσικού μας πλούτου και την παράδοση του στις επόμενες γενεές».

«Η μετάβαση σε βιώσιμες πρακτικές και η ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας είναι κρίσιμα βήματα για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον που θα επιτρέπει στον τουρισμό να ανθίζει χωρίς να καταστρέφει τα οικοσυστήματα που μας στηρίζουν», υπογράμμισε.

Στόχος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Κουμή, είναι ο μετριασμός των συνεπειών και των κρίσεων που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, προωθείται η υλοποίηση δράσεων και πολιτικών, σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες και πρακτικές.

Ο κ. Κουμής ανέφερε ότι η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, το οποίο συντονίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αποτελεί τον οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων κλιματικών στόχων.

Πρόσθεσε ότι η Στρατηγική παρουσιάζει και αναλύει προτεραιότητες και μέτρα πολιτικής σε ένα ευρύ φάσμα αναπτυξιακών και οικονομικών δραστηριοτήτων προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και κοινωνίας.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ακόμη ότι «το κόστος της πράσινης μετάβασης δεν μπορεί να προβάλλεται ως εμπόδιο στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, ούτε βέβαια μπορεί να αγνοηθεί».

«Οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση προσφέρουν λύσεις που το αρχικό κόστος της επένδυσης μπορεί μεσοπρόθεσμα να αποσβεσθεί και να οδηγήσει σε δραστική μείωση των δαπανών σε κατανάλωση ενέργειας και νερού όπως και σε περιορισμό των αποβλήτων», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Κουμής είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία το οποίο επικεντρώνεται στην δημιουργία κυκλικής κουλτούρας, μεταξύ των πολιτών και των επιχειρήσεων, στην παροχή αποτελεσματικών κινήτρων για επενδύσεις για ενίσχυση του βαθμού κυκλικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων, στην αύξηση της αποδοτικότητας των διαθέσιμων πόρων και στην ενίσχυση των συνεργειών και την λήψη μέτρων για τον αποχαρακτηρισμό των αποβλήτων και την διαχείριση τους.

Πρόσθεσε ότι με την υιοθέτηση καλών πρακτικών, η κυκλική οικονομία μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση του τουριστικού τομέα, προάγοντας την βιωσιμότητα και τη διατήρηση των φυσικών πόρων, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα του τουρισμού.

Όσον αφορά στο πεδίο του τουρισμού, ο κ. Κουμής είπε ότι το σκηνικό έχει μεταβληθεί και «όλο και περισσότεροι επισκέπτες επιζητούν προορισμούς και τουριστικά προϊόντα που ευθυγραμμίζονται με τις δράσεις για προστασία του περιβάλλοντος».

«Οι προορισμοί και οι επιχειρήσεις που έχουν ενσωματώσει τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας στο τουριστικό τους προϊόν, κερδίζουν αναμφίβολα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και προτιμούνται», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Υφυπουργός Τουρισμού είπε ότι «έχουν σοβαρό ρόλο να διαδραματίσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσα από τις υποδομές που δημιουργούν για την διαχείριση αποβλήτων, την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως και άλλες πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση του νερού».

Πρόσθεσε πως είναι ενθαρρυντικό ότι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης συμμετέχουν σε αρκετά ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν την κυκλική οικονομία με χειροπιαστά αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση