ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΟΕ: Περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο

Αβεβαιότητα σε όλους τους τομείς με εξαίρεση αυτόν της μεταποίησης

ΚΥΠΕ

Η αποδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,8 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ).

Ταυτόχρονα, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας υποχώρησε τον Μάιο λόγω μείωσης της αβεβαιότητας σε όλους τους τομείς με εξαίρεση αυτόν της μεταποίησης.

«Η αβεβαιότητα ανάμεσα στους καταναλωτές αυξήθηκε, αν και παραμένει ακόμη σε χαμηλό επίπεδο», σημειώνει το ΚΟΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, το οποίο καταρτίζει τον ΔΟΣ, η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες προήλθε από την επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων, παρά τη βελτίωση των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών.

Προσθέτει ότι σημαντικό ρόλο στην κάμψη του κλίματος στις υπηρεσίες έχει διαδραματίσει η περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων, η οποία αντανακλά τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης στην ευρωζώνη μέσω χαμηλότερης εγχώριας ζήτησης για δάνεια και αυστηρότερων κριτηρίων χορήγησης δανεισμού.

Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με το ΚΟΕ, κατέγραψε μικρή άνοδο κυρίως λόγω της προς τα πάνω αναθεώρησης των προσδοκιών για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Αναφέρει επίσης ότι η ελαφρά βελτίωση του κλίματος στις κατασκευές οφείλεται στις ευνοϊκότερες αξιολογήσεις για τα επίπεδα των υπό εξέλιξη έργων, ενώ στη μεταποίηση, η ενίσχυση του κλίματος, όπως αναφέρει το ΚΟΕ, προήλθε από τη βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης (παραγγελίες, αποθέματα τελικών προϊόντων), αλλά και από την προς τα πάνω αναθεώρηση των προσδοκιών για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Σε σχέση με το καταναλωτικό κλίμα τον Μάιο, το ΚΟΕ αναφέρει ότι αυτό υποχώρησε οριακά και σημειώνει πως συγκριτικά με τον Απρίλιο, οι απαντήσεις των καταναλωτών για την πρόσφατη και τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους ήταν αρνητικότερες, ενώ οι προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν λιγότερο απαισιόδοξες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση