ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση «παγώνει» τα έκτακτα κορωνο-δάνεια της κεντρικής τράπεζας

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δεν πρέπει να επεκταθούν τα προγράμματα δανειοδοτικής διευκόλυνσης των δήμων και των ιδιωτικών εταιρειών

Kathimerini.gr

Την απόφαση μη επέκτασης των έκτακτων προγραμμάτων στήριξης της Federal Reserve έλαβε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνουσίν, σε μία κίνηση η οποία πυροδότησε έντονες αντιδράσεις, όσον αφορά τον βαθμό αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.

Σε επιστολή του προς την κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα, ο «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας υπογράμμισε ότι δεν στηρίζει την επέκταση του προγράμματος παροχής δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το οποίο εκπνέει στα τέλη του 2020.

Τόνισε δε, ότι η Federal Reserve δεν πρέπει να επεκτείνει ούτε τα προγράμματα δανειοδοτικής διευκόλυνσης των δήμων και των ιδιωτικών εταιρειών.

«Οι διευκολύνσεις της Fed έχουν ξεκάθαρα πετύχει τους στόχους τους. Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις δανειοδοτικές ανάγκες των πελατών τους» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, δικαιολογώντας την απόφασή του.

Παράλληλα, ο Μνουσίν ζήτησε από την κεντρική τράπεζα να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών όλα τα αδιάθετα χρηματοδοτικά κεφάλαια από το πακέτο των 455 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεμένα τα χέρια της Fed

Από την πλευρά της, πάντως, η Federal Reserve έσπευσε να ασκήσει κριτική στην απόφαση του Μνουσίν. «Η Federal Reserve θα προτιμούσε να αξιοποιήσει το σύνολο των έκτακτων διευκολύνσεων, συνεχίζοντας να επιτελεί ρόλο υποστηρικτή της ευάλωτης οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, τα περιθώρια δράσης της κεντρικής τράπεζας είναι περιορισμένα, καθώς η επέκταση των διευκολυντικών προγραμμάτων προϋποθέτει την έγκριση του υπουργού Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι τα δανειοδοτικά προγράμματα της Fed καταρτίστηκαν, με στόχο την παροχή «φθηνού» χρήματος για την χρηματοδότηση της οικονομίας και την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα εντάσσονταν στο νομοσχέδιο «CARES», το οποίο περιελάμβανε δημοσιονομικά μέτρα αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί είχαν εμπλακεί σε μακράς διάρκειας διαπραγματεύσεις για την εκπόνηση και ενός δεύτερου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης. Όμως, οι διαβουλεύσεις έχουν πλέον διακοπεί και επομένως, οι όποιες αποφάσεις αναμένονται μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X