ΠΗΓΗ: Reuters
Η Ιαπωνία διολίσθησε απροσδόκητα σε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους, χάνοντας τον τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο από τη Γερμανία.
Αναλυτές προειδοποιούν για νέα συρρίκνωση το τρέχον τρίμηνο, καθώς η ασθενής ζήτηση στην Κίνα, η υποτονική κατανάλωση και η διακοπή της παραγωγής σε μονάδα της Toyota Motor δείχνουν δύσκολη πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη και τη χάραξη πολιτικής.
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι η επιβράδυνση στην κατανάλωση και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες που αποτελούν βασικούς πυλώνες της εγχώριας ζήτησης», δήλωσε ο Γιοσίκι Σίνκε, ανώτερος οικονομολόγος στο Dai-ichi Life Research Institute.
«Η οικονομία θα συνεχίσει να στερείται δυναμικής προς το παρόν χωρίς βασικούς παράγοντες ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας μειώθηκε ετησίως κατά 0,4% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου μετά από πτώση 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη, ανατρέποντας τις προβλέψεις της αγοράς για αύξηση 1,4%.
Δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης θεωρούνται τυπικά ο ορισμός της τεχνικής ύφεσης.
Νομισματική πολιτική
Πολλοί αναλυτές εξακολουθούν περιμένουν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα χαράξει νέα νομισματική πολιτική φέτος, καθώς οι αδυναμίες της οικονομίας ενδέχεται να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πρόβλεψή της ότι η αύξηση των μισθών θα στηρίξει την κατανάλωση και θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σταθερά γύρω από το στόχο του 2%.
«Δύο διαδοχικές μειώσεις του ΑΕΠ και τρεις διαδοχικές μειώσεις της εγχώριας ζήτησης είναι κακά νέα, ακόμη και αν οι αναθεωρήσεις ενδέχεται να αλλάξουν τα τελικά νούμερα», δήλωσε ο Στέφαν Ανγκρικ, ανώτερος οικονομολόγος στο Moody’s Analytics.
«Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για την κεντρική τράπεζα να δικαιολογήσει αύξηση των επιτοκίων, πόσο μάλλον μια σειρά από αυξήσεις».
Αύξηση μισθών
Ο υπουργός Οικονομίας Γιοσιτάκα Σίντο τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί σταθερή αύξηση των μισθών για να υποστηριχθεί η κατανάλωση.
«Κατανοούμε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξετάζει διεξοδικά διάφορα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης, και των κινδύνων για την οικονομία στην καθοδήγηση της νομισματικής πολιτικής», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο στην πολιτική της.
Το γιεν παρέμεινε σταθερό μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και διαμορφώθηκε για τελευταία φορά στα 150,22 ανά δολάριο, σταθεροποιημένο κοντά στο χαμηλό τριών μηνών νωρίτερα την εβδομάδα, ενώ οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν μετά τα στοιχεία.