ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η Wall Street σε περιδίνηση με φόντο τους δασμούς

Μεγάλες οι απώλειες στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να καταφεύγουν στα ομόλογα

ΠΗΓΗ: Reuters

Στον απόηχο της «Ημέρας Απελευθέρωσης» και της ανακοίνωσης, από τον πρόεδρο Τραμπ, αμοιβαίων δασμών , η Wall Street καταγράφει πτώση αμέσως μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στη Νέα Υόρκη και το δολάριο χάνει μέρος της αξίας του στις διεθνείς αγορές, την ώρα που η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ενωση και ο Καναδάς υπόσχονται ότι θα απαντήσουν με αντίποινα στους δασμούς.

 
«Πέφτει» η Wall Street – Πλήγμα και στα κρυπτονομίσματα

Οι κύριοι δείκτες της Wall Street καταγράφουν απώλειες. Στις 17.30 ώρα Κύπρου, ο Dow Jones έχανε 2,97%, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 3,81%, ο Dow Jones Industrial Average έπεφτε κατά 3,65% και ο Nasdaq Composite κατά 4,81%.Η Wall Street σε περιδίνηση με φόντο τους δασμούς-1

Το δολάριο επίσης σημειώνει πτώση, χάνοντας σχεδόν 2% έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων, του γιεν και του ελβετικού φράγκου, αλλά και έναντι του ευρώ και της λίρας.Η Wall Street σε περιδίνηση με φόντο τους δασμούς-2

Οι μετοχές της Apple, η οποία διατηρεί περίπου το 90% της παραγωγικής της ικανότητας στην Κίνα, χάνουν σχεδόν 6%. Υψηλές απώλειες έχουν και οι μετοχές άλλων μεγάλων εταιρειών: Amazon και Nvidia υποχωρούν κατά 3,5-5%, ενώ οι λιανοπωλητές και οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση. Οι μετοχές της Nike συγκαταλέγονται σε αυτές με τη μεγαλύτερη πτώση, πάνω από 8%.

Οσον αφορά τα κρυπτονομίσματα, το bitcoin υποχωρεί γύρω στο 2,5%, μικρό ποσοστό αναλογικά με τις απώλειες ακόμη και 9% στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, οι μετοχές που συνδέονται με κρυπτονομίσματα υποχωρούν: οι Marathon Holdings, Riot Platforms και Coinbase έχουν απώλειες 4%-5%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές καταφεύγουν στα ομόλογα. Οι αποδόσεις του 10ετούς βρίσκονται λίγο πάνω από το 4,0%.

Καθησυχάζει ο Λευκός Οίκος

Αντιδρώντας στην απότομη πτώση των αμερικανικού χρηματιστηρίου, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, προσπάθησε στις δηλώσεις της να καθησυχάσει όσο το δυνατόν τους επενδυτές: «Στον καθένα στη Wall Street σήμερα το πρωί, θα έλεγα να εμπιστευτεί τον πρόεδρο Τραμπ», διεμήνυσε.

Η Λέβιτ, μιλώντας στο CNN, ρωτήθηκε αν ο Τραμπ θα μπορούσε να επανεξετάσει κάποιους από τους δασμούς πριν αυτοί τεθούν σε ισχύ στις 5 Απριλίου. Η ίδια απάντησε ότι οι δασμοί «δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης». «Είναι πάντα πρόθυμος να σηκώσει το τηλέφωνο για να απαντήσει στις κλήσεις, αλλά χθες εξέθεσε τους λόγους που το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.Η Wall Street σε περιδίνηση με φόντο τους δασμούς-3

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τραμπ αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις των δασμών: «Η επιχείρηση τελείωσε! Ο ασθενής έζησε και αναρρώνει. Η πρόγνωση είναι ότι ο ασθενής θα είναι πολύ πιο δυνατός, μεγαλύτερος, καλύτερος και πιο ανθεκτικός από ποτέ. Κάντε την Αμερική μεγάλη ξανά!».

Οι συνέπειες των δασμών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν χρόνια για να αναζωπυρωθεί η αμερικανική παραγωγή, να αλλάξουν οι αλυσίδες εφοδιασμού και να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή, που είναι οι στόχοι που θέλουν να υλοποιήσουν ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του, με την επιβολή των δασμών.

Επισημαίνουν επίσης ότι το πιθανότερο είναι ότι οι καταναλωτές θα δουν υψηλότερες τιμές, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό και η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να εισέλθει σε ύφεση. Καθώς οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αντίποινα, επιβάλλοντας δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, οι ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ίσως να δείξουν την αντίδρασή τους στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ το 2026.

Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία με μικρή πλειοψηφία και η δυσαρέσκεια των πολιτών από την πολιτική των δασμών θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογικές απώλειες, επιτρέποντας στους Δημοκρατικούς να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, της Γερουσίας ή και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Μιλώντας στο Reuters, o Μάικλ Ντούμπκε, διευθυντής επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη του προεδρική θητεία, είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει υψηλή ανοχή στον πόνο, αλλά οι δασμοί θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πραγματική ζημιά στην κάλπη τον Νοέμβριο του 2026».

«Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι σε ποιο χρονικό σημείο θα δούμε τα οφέλη που πιστεύουν ότι θα αποκομίσουμε ο ίδιος και οι σύμβουλοί του. Εχουμε μόλις 18 μήνες έως τις ενδιάμεσες εκλογές», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση