ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Eurobank αλλάζει το κυπριακό τραπεζικό τοπίο

Ήρθε η πολυπόθητη έγκριση ΕΚΤ για να προχωρήσει το πρότζεκτ απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας – Τι γίνεται με τους άλλους μετόχους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έδωσε το πράσινο φως στην Eurobank για την απόκτηση μετοχών άνω του 50% στην Ελληνική Τράπεζα και έτσι η Eurobank επισήμως με το 55,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής ελέγχει την τράπεζα. Η Eurobank έχει οραματιστεί για το άμεσο μέλλον τη δημιουργία μιας τραπεζικής οντότητας στην Κύπρο, συγχωνεύοντας την Eurobank Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, δημιουργώντας εκτός από τη μεγαλύτερη τράπεζα στο νησί, μία τράπεζα που τα επιχειρηματικά μοντέλα των δύο παραπάνω, «κουμπώνουν». Μέχρι να γίνει ωστόσο η συγχώνευση, που αποδεικνύεται ότι δεν θα είναι και το ευκολότερο «πρότζεκτ» λόγω διαφορετικών «θέλω» των υπολοίπων μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, οι δύο οντότητες θα «τρέχουν» παράλληλα. Ακόμα και να παραμείνει στο 55,3% και να μην «πατήσουν το κουμπί» για πώληση των μετοχών τους οι υπόλοιποι μέτοχοι της Ελληνικής προς 2,56 ευρώ ανά μετοχή, η Eurobank –όπως είχαν δηλώσει οι επικεφαλής της από την Αθήνα– θα προχωρήσει στο επιχειρηματικό πλάνο που έχει σχεδιάσει.

Η Eurobank έχει το 55,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας και πλέον αναμένει εθιμοτυπικά και τις εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τον Εφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών

Η Eurobank έχει το 55,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας και αφού έλαβε το πράσινο φως της ΕΚΤ, πλέον αναμένει εθιμοτυπικά και το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και τον έφορο Ασφαλιστικών Εταιρειών. Στο αμέσως επόμενο διάστημα η Eurobank θα υποβάλει δημόσια προσφορά για απόκτηση του συνόλου των υπόλοιπων μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας, κάτι που θα γίνει εντός του καλοκαιριού και είναι διαδικασία που περνά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Μόλις προχωρήσει στη δημόσια πρόταση, τότε θα εκκινήσει και η διαδικασία του λεγόμενου «fairness opinion» ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας. Εκεί, ένας ανεξάρτητος σύμβουλος θα εξετάσει την προσφορά της Eurobank και θα αναφέρει αν είναι συμφέρουσα η προσφορά προς τους υπόλοιπους μετόχους να πωλήσουν τις μετοχές τους, ή όχι. Δεν είναι κάτι δεσμευτικό. Πρακτικά είναι για να δοθεί μία «βοήθεια» στους υπόλοιπους μετόχους για το τι θα πράξουν. Η δημόσια πρόταση έχει ισχύ οκτώ εβδομάδες, δηλαδή δύο μήνες, και την τελευταία ημέρα θα γίνει γνωστό πόσο ενδιαφέρον «μαζεύτηκε» για να πωλήσουν τις μετοχές τους οι υπόλοιποι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας.

Οι προσφυγές

Τα φώτα πλέον στρέφονται στο τι θα πράξουν οι υπόλοιποι τρεις μεγάλοι μέτοχοι της Ελληνικής Τράπεζας, η Δήμητρα, η ΕΤΥΚ και η Logicom. Η Δήμητρα Επενδυτική έχει και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελληνική Τράπεζα, της τάξης του 21,3%, ενώ αν συνυπολογιστεί και το ποσοστό του 3,33% που έχει η «αδερφή εταιρεία» της Δήμητρα, Logicom, φτάνει λίγο κάτω από το 25%. Η ΕΤΥΚ από την άλλη, μέσω των ταμείων της έχει κοντά στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ το υπόλοιπο περίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής είναι κατακερματισμένο σε μικρότερους μετόχους. Η Δήμητρα Επενδυτική και η ΕΤΥΚ, εντούτοις, δεν φαίνεται να είχαν διάθεση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαΐου να προχωρήσει ο «γάμος» μεταξύ Eurobank και Ελληνικής Τράπεζας. Και αυτό, διότι, η Δήμητρα Επενδυτική αλλά και η Ένωση Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) έχουν προσφύγει κατά της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) που είχε εγκρίνει την πράξη συγκέντρωσης των μετοχών της Ελληνικής στην Eurobank. Οι προσφυγές των δύο έγιναν εντός του περασμένου Απριλίου, όταν ανέμενε η Eurobank τις εγκρίσεις της ΕΚΤ. Από ό,τι αποδείχθηκε είναι ξεχωριστές διαδικασίες, αφού η ΕΚΤ έδωσε τελικά το «πράσινο φως» παρόλο που υπάρχουν ανοιχτές προσφυγές στο εσωτερικό της χώρας.

Πάντως, από την Αθήνα, όταν η διοίκηση της Eurobank είχε συναντήσεις με τα ΜΜΕ, είχε δηλώσει ο CEO του Συγκροτήματος, κ. Φωκίων Καραβίας ότι, ο ίδιος έχει πολύ καλές σχέσεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε τραπεζικό επίπεδο με τους υπόλοιπους μεγάλους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας. Είχε δηλώσει ότι τους εκτιμά ως πρόσωπα και ως επιχειρηματίες, ενώ είχε πει πως οι συζητήσεις ανάμεσα σε ευφυείς ανθρώπους καταλήγουν σε παράγωγα που είναι προς το όφελος του οργανισμού που είναι μέτοχοι.

Η Μουμπάι και η Eurobank

Όπως είχε γράψει ξανά η «Κ», στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει διαγράψει η Eurobank, θα δημιουργηθεί ένα γραφείο αντιπροσωπείας (repoffice) στην Μουμπάι, στην Ινδία. Η διοίκηση της Eurobank εκτιμά πως η Κύπρος μπορεί να γίνει «πύλη εισόδου» για εγκατάσταση επιχειρήσεων από την Ινδία στο νησί, και να γίνει η βάση τους για εργασίες που θα θέλουν να αναπτύξουν επί ευρωπαϊκού εδάφους. Εξάλλου, έχει υπογράψει ήδη η Eurobank μία συμφωνία για εισαγωγή ενός συστήματος πληρωμών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, ενώ αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Eurobank, που είναι η καναδική Fairfax, έχει ιδιοκτήτη των Πρεμ Γουάτσα που είναι από την Ινδία.

Όσο η Eurobank ανέμενε τις εγκρίσεις της ΕΚΤ για την απόκτηση του 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας, η Ελληνική προχώρησε σε συμφωνία με την CNP Assurances για την εξαγορά της θυγατρικής της CNP Cyprus που δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Ελληνική Τράπεζα αποκτά μεριδιακά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά της Κύπρου, με μερίδια αγοράς περίπου 30,3% και 23,2% στους κλάδους ζωής και γενικών ασφαλειών αντίστοιχα. Η συναλλαγή έκλεισε στα 180 εκατ. ευρώ και, όπως αποδεικνύεται, η Eurobank εκτός από το 55,3% ενός εκ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στο νησί, αποκτά και ηγετική θέση στις ασφάλειες στην Κύπρο με διαφορά από τον δεύτερο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση