ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ε.Ε. δεν μπορεί να κατασχέσει τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Ποιες είναι οι επιλογές για την αξιοποίηση περισσότερων από 200 δισ. ευρώ

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμά ότι δεν μπορεί να κατασχέσει με νόμιμο τρόπο τα «παγωμένα» ρωσικά assets και αντ’ αυτού επικεντρώνεται στην προσωρινή χρήση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.

Η Ε.Ε. εξετάζει δύο επιλογές στην προσπάθειά της να αξιοποιήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ (219 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και να τα διοχετεύσει στην Ουκρανία, αναφέρει το δημοσίευμα. Πολλά από τα κεφάλαια ανήκουν στον γίγαντα διακανονισμών Euroclear Ltd., ενώ απέφεραν σχεδόν 750 εκατ. ευρώ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Ε.Ε. αναμένεται να ζητήσει εντολή από τους ηγέτες της να εργαστεί πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Μια ομάδα εργασίας της Ε.Ε. για τη χρήση των ρωσικών αποθεματικών, που έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων του μπλοκ, συζητάει πώς θα συλλέξει πληροφορίες και θα αξιολογήσει επιλογές βάσει του ενωσιακού και του διεθνούς δικαίου. Τα μέλη του δεν βλέπουν «καμία αξιόπιστη νομική οδό που να επιτρέπει τη δήμευση “παγωμένων” ή ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων με μόνη βάση ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της Ε.Ε.», συμπεραίνει.

Αρκετές μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες ανησυχούν ότι η οικειοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα της Μόσχας κατά των υπόλοιπων συμφερόντων τους στη χώρα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η Ρωσία θα δυσκολέψει τη ζωή των ξένων τραπεζών και θα στοχοποιήσει το τοπικό προσωπικό τους, δήλωσε στέλεχος μιας τράπεζας. Ενα δεύτερο στέλεχος δήλωσε ότι η τράπεζά του δεν ασκεί άμεσα πιέσεις, αλλά αντιτίθεται κατ’ αρχήν στη δήμευση από την Ε.Ε.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση των εσόδων από τα επιτόκια των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους κατόχους επίσημων αποθεματικών να γυρίσουν την πλάτη στο ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα. Η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι ο διεθνής συντονισμός θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στον μετριασμό των κινδύνων.

Το έγγραφο αναφέρει σημαντικά νομικά εμπόδια σε μία από τις δύο επιλογές που εξετάζει το μπλοκ: την προσωρινή χρήση των ρευστών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας – με άλλα λόγια, την επένδυση των περιουσιακών στοιχείων και τη διοχέτευση των εσόδων στην Ουκρανία.

Η Ενωση προτίμησε μια δεύτερη επιλογή: τη λεγόμενη έκτακτη εισφορά. Οι επιχειρήσεις με ρωσικές συμμετοχές που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη επενδύοντάς τα, θα μπορούσαν να κληθούν να μεταφέρουν ένα σημαντικό ποσό στην Ε.Ε. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον νομικό κίνδυνο για το μπλοκ, επειδή η Ε.Ε. δεν θα τα διαχειριζόταν.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν ότι αυτό το μοντέλο δεν θα επηρεάσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα διατηρήσει τα επιχειρηματικά μοντέλα των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και θα είναι δίκαιο από άποψη φορολογίας. «Δεν θα επηρέαζε τη νομική κατάσταση των περιουσιακών στοιχείων», πρόσθεσαν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε την Τετάρτη σε ομιλία της στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας στο Λονδίνο ότι το μπλοκ θα υποβάλει πρόταση για τη χρήση αυτών των αποθεμάτων πριν από τις θερινές διακοπές του στα μέσα Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση