Αλεξάνδρα Βουδούρη
Την ώρα που η διεθνής διάσκεψη στο Λονδίνο αποφάσιζε ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στις Βρυξέλλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Eνωσης κατέληγαν σε πολιτική συμφωνία για το 11ο κατά σειράν πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας ύστερα από εβδομάδες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία επετεύχθη καθώς η Ουκρανία δέχθηκε το αίτημα της Ελλάδας να ανασταλεί η καταχώριση, από την ουκρανική «λίστα διεθνών χορηγών του πολέμου» πέντε ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών, που ενώ δεν κατηγορούνται για παραβίαση των κυρώσεων, ωστόσο μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, ενώ και η Ουγγαρία ήρε το βέτο για τη συμπερίληψη της τράπεζας OTP στη σχετική λίστα.
Το νέο πακέτο, που εισηγήθηκε η Κομισιόν στις 5 Μαΐου, περιλαμβάνει κυρίως μέτρα αποτροπής της παράκαμψης των ευρωπαϊκών κυρώσεων από τη Ρωσία. Με βασικό γνώμονα ότι η παράκαμψη των ήδη συμφωνημένων ευρωπαϊκών κυρώσεων από τρίτες χώρες επί της ουσίας υπονομεύει την αποτελεσματικότητά τους, το νέο πακέτο απαγορεύει τη διαμετακόμιση εμπορευμάτων μέσω Ρωσίας. Στη λίστα αγαθών που δεν θα εξάγονται πλέον από την Ε.Ε. μέσω Ρωσίας περιλαμβάνονται αμυντικά προϊόντα, προϊόντα διπλής χρήσης (από χημικά έως drones) και υψηλής τεχνολογίας, αφού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στρατιωτική ενίσχυση της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας. Ιδιαίτερο ρόλο ως προς αυτόν τον στόχο έπαιξε ο ειδικός απεσταλμένος της Ε.Ε. για την εφαρμογή των κυρώσεων Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν μέσω αποστολών του στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, τελευταία, στην Αρμενία και στο Καζακστάν.
Λόγω των ενστάσεων της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών χωρών απαλείφθηκε τελικά και το μέτρο απαγόρευσης πρόσβασης σε ευρωπαϊκά λιμάνια πλοίων που μεταφέρουν απαγορευμένα ρωσικά προϊόντα. Παρ’ όλα αυτά, απαγορεύεται η πρόσβαση πλοίων για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι επιχειρούν παράκαμψη του εμπάργκο για το ρωσικό αργό ή άλλα πετρελαιοειδή μέσω μεταβιβάσεων με άλλα πλοία.
Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας στην Ε.Ε. πέντε ρωσικών ΜΜΕ, που ελέγχονται από τη Μόσχα, ενώ «παγώνουν» περιουσιακά στοιχεία 71 φυσικών προσώπων και 33 οντοτήτων, λόγω της συμμετοχής τους στην παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.