ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αβεβαιότητα προβληματίζει την ΕΚΤ, αλλά η ανάπτυξη εξασθενεί

Από τις τελευταίες προβλέψεις στις 12 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι από τους κομβικούς οικονομικούς δείκτες έχουν επιδεινωθεί

Kathimerini.gr

Αν και έφθασε στο 2,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, από το 2% τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός τείνει σε επίπεδα πολύ κάτω από το 2,6% το τέταρτο τρίμηνο, όπως είχε προβλέψει η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη εξασθένηση των βασικών δεικτών υποδηλώνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αναθεωρήσει και πάλι προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στη σημερινή συνεδρίασή της. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μ.β., στο 3%. Εάν όντως το πράξει, τότε θα πραγματοποιήσει την τέταρτη μείωση αφότου με καθυστέρηση ξεκίνησε να υποχωρεί από την υπερβολικά περιοριστική στάση της. Υπό συνθήκες κλιμακούμενης αβεβαιότητας, η ΕΚΤ είναι απίθανο να δώσει σαφείς οδηγίες για τον ρυθμό και την έκταση της περαιτέρω νομισματικής χαλάρωσής της. Οπως και πριν, πιθανότατα θα επαναλάβει το μήνυμά της ότι όλα «εξαρτώνται από τα δεδομένα».

Η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο και η επακόλουθη απειλή ενός εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Ε.Ε. επιτείνει την αβεβαιότητα. Λόγω του σταθερού δομικού πληθωρισμού, δεν αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα επιλέξει μια μεγάλη περικοπή 50 μ.β. στη σημερινή συνεδρίαση ή σε όσες ακολουθήσουν. Αντιθέτως, εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως θα πρέπει να τερματίσει τον κύκλο χαλάρωσης μόλις φτάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%, τον Μάρτιο. Φυσικά, οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ ή οι πιθανές συνέπειες από τα δημοσιονομικά προβλήματα της Γαλλίας μπορεί και να την πείσουν να προχωρήσει λίγο περισσότερο.

Σχεδόν όλα τα στελέχη της ΕΚΤ σε πρόσφατες δηλώσεις τους επιβεβαίωσαν ότι θα ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ πιθανότατα θα εξηγήσει ότι τα πρόσφατα στοιχεία ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε τροχιά προς τον στόχο του 2%. Από την τελευταία φορά που η ΕΚΤ παρουσίασε τις τριμηνιαίες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, στις 12 Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι από τους κομβικούς οικονομικούς δείκτες έχουν επιδεινωθεί. Ο σύνθετος δείκτης διευθυντών προμηθειών στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε επίπεδα συρρίκνωσης τον Νοέμβριο στις μόλις 48,3 μονάδες, πολύ κάτω από τις 51 μονάδες τον Αύγουστο. Αυτό υπεραντιστάθμισε τη θετική έκπληξη από το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου με το 0,4% χάρη και στους Ολυμπιακούς. Η ΕΚΤ μπορεί να διατηρήσει την πρόβλεψή της για ετήσια αύξηση 0,8% το 2024, ελαφρώς πάνω από τη δική μας εκτίμηση του 0,7%, αλλά θα τη μειώσει για το 2025 και ενδεχομένως και για το 2026.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση