Kathimerini.gr
Στην προσωρινή αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 1 προχώρησε σήμερα το πρωί η Gazprom, όπως είχε προειδοποιήσει, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης.
Η είδηση για τη νέα αυτή αναστολή αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream ήταν γνωστή εδώ και μέρες, καθώς ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός ισχυρίζεται ότι πρέπει να κάνει «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως το Σάββατο το πρωί. Αρχικά, η Gazprom έκανε λόγο για τριήμερη διακοπή λειτουργίας (μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου), η οποία τελικά θα είναι τετραήμερη (μέχρι τις 3/9).
«Η Γερμανία είναι πιο προετοιμασμένη»
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, Κλάους Μούλερ, δήλωσε ότι οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», με τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει πρόφαση προκειμένου η Μόσχα να εντείνει την πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Βερολίνο είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένο για την αναστολή των παραδόσεων μέσω του Nord Stream καθώς τα στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας έχουν γεμίσει κατά σχεδόν 85%.
«Τον χειμώνα μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα αποθέματα, κάνουμε οικονομία στο αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε!), έρχονται οι τερματικοί σταθμοί του υγροποιημένου φυσικού αερίου και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία) το αέριο ρέει», τόνισε ο Μίλερ στο Twitter.
Auf die erneute „Wartung“ von #NordStream1 ist besser vorbereitet: Die #Gasspeicher sind zu fast 85% befüllt & wir können das #Gas im Winter auch wieder ausspeichern, wir sparen Gas (muss so bleiben!), die #LNG Terminals kommen & Dank (& bald ) fließt Gas. @bnetza
— Klaus Müller (@Klaus_Mueller) August 31, 2022
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».
Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Reuters