ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων λόγω ανόδου της τιμής του αερίου

Πληθωριστικές πιέσεις ξανά από την ενέργεια «βλέπουν» οι αναλυτές

Kathimerini.gr

Συνεχή αναταραχή στις αγορές ομολόγων προμηνύει η πρόσφατη άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία, αν και οφειλόμενη σε συγκυριακούς παράγοντες, επαναφέρει τον φόβο μιας επιτάχυνσης του πληθωρισμού και των συνεπακόλουθων νέων αυξήσεων των επιτοκίων. Αναλυτές της αγοράς πιθανολογούν νέες αυξήσεις επιτοκίων με σκοπό την ανάσχεση του πληθωρισμού και αναπόφευκτα νέες αναταράξεις στις αποδόσεις των ομολόγων. Η κατάσταση είναι παρεμφερής σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, καθώς η ίδια αβεβαιότητα επικρατεί ως προς τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

Στην Ευρώπη την ανησυχία πυροδότησε η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 30% σε μόνο μία ημέρα. Ετσι οι τράπεζες ING Groep, Rabobank και Saxo Bank προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέας επιτάχυνσης του πληθωρισμού και προϊδεάζουν τους επενδυτές για νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Μιλώντας στο Bloomberg o Μπέντζαμιν Σρέντερ, αναλυτής επιτοκίων της ING, επισημαίνει πως «ξαφνικά χτυπούν και πάλι οι κώδωνες του κινδύνου για τον πληθωρισμό», καθώς «οι πρόσφατες αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου σκιαγραφούν τον κίνδυνο νέων ρηγμάτων στην προσφορά».

Οι αγορές δίνουν προς το παρόν πιθανότητα 40% να προχωρήσει η ΕΚΤ σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ η Rabobank εκτιμά πως η ΕΚΤ «θα χρειαστεί να επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, δεδομένου του κινδύνου νέου ενεργειακού σοκ.

«Η ενέργεια αποτελεί πραγματικά σημαντικό σκόπελο για την ΕΚΤ», σχολιάζει ο Λιν Γκράχαμ Τέιλορ, αναλυτής της Rabobank, ενώ η Αλθέα Σπινότζι, στρατηγική αναλύτρια της Saxo Bank, προεξοφλεί πως «η ενέργεια θα κρατήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας». Η κ. Σπινότζι προσθέτει εμφατικά, άλλωστε, πως «ο χειμώνας έρχεται και θα αυξηθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο», αλλά εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής για καιρό ακόμη. Προς το παρόν, βέβαια, ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται στην Ευρωζώνη και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις υποχώρησε τον Ιούλιο στο 5,3%, από το 5,5% στο οποίο βρισκόταν τον Ιούνιο. Παραμένει, ωστόσο, ακόμη ανησυχητικά υψηλότερος από τον στόχο του 2%. Παράλληλα, η Ευρώπη διαθέτει άφθονα αποθέματα ενέργειας, αλλά εξακολουθεί να καταβάλλει τετραπλάσιο κόστος σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές στις ΗΠΑ και περίπου διπλάσιο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ανάλογο κλίμα ανησυχίας επικρατεί και στις ΗΠΑ, όπου οι επενδυτές προεξοφλούν μεγάλες διακυμάνσεις σε τιμές και αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Αιτία η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας που ενδέχεται να επηρεάσει τις κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας και να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από όσο είχε έως τώρα εκτιμηθεί. Ηδη στελέχη της Fed δηλώνουν πως πρέπει να γίνει ακόμη «πολλή δουλειά», καθώς ο πληθωρισμός στην υπερδύναμη παραμένει σε επίπεδα σαφώς άνω του στόχου. Ενδεικτική του προβληματισμού της αγοράς είναι η σύσταση στρατηγικών αναλυτών της Barclays προς τους επενδυτές να πουλήσουν τα διετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Εκτιμούν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν φέτος σε υψηλά επίπεδα, αντικρούοντας τις πρόσφατες αισιόδοξες εκτιμήσεις πως η Fed θα εγκαινιάσει γύρο μειώσεων των επιτοκίων, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2024. Ηδη οι αποδόσεις των δεκαετών του αμερικανικού δημοσίου έχουν πάρει την ανιούσα και οδεύουν προς τα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση