ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι είναι τα χρωματιστά χωριά - Τα 6 που απέκτησε η Κύπρος

Έξι κοινότητες μέχρι στιγμής έλαβαν την πιστοποίηση Colorful Villages, αυξάνεται το ενδιαφέρον για το σήμα Taste Cyprus

Η αρχική ιδέα γεννήθηκε το 1982 στην Γαλλία και υιοθετήθηκε στη συνέχεια από άλλες χώρες, ενώ φέτος εφαρμόζεται και στην Κύπρο. Ο λόγος για τα «Χρωματιστά Χωριά» της Κύπρου, ένα καινούργιο τουριστικό label το οποίο έρχεται να βάλει στις επιλογές των επισκεπτών του νησιού, κοινότητες και περιοχές με μέτρια έως ελάχιστη τουριστική παρουσία, στοχεύοντας στην διατήρηση της κουλτούρας και την ενίσχυση των ορεινών περιοχών και της υπαίθρου. Μέχρι στιγμής το πρότζεκτ είναι σε πρώιμο στάδιο, αφού μόλις έξι κοινότητες έχουν λάβει την σχετική πιστοποίηση- Καλοπαναγιώτης, Βουνί και Στενή- και από την περασμένη Δευτέρα- Κρήτου Τέρρα, Λάνια και το Άρσος. Πρόκειται για κοινότητες οι οποίες, με εξαίρεση τον Καλοπαναγιώτη, δεν είναι ευρέως γνωστές, και πλέον έχουν αναβαθμιστεί αισθητικά και οπτικά. Απομάκρυναν τις πλαστικές καρέκλες, τις διαφημιστικές πινακίδες και συστήνονται ξανά στο κοινό ως τα πιο χρωματιστά χωριά του νησιού και σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο αύξησαν την επισκεψιμότητά τους. Αυτή την στιγμή άλλες 30 κοινότητες έχουν υποβάλει αίτηση για την σχετική πιστοποίηση, τις οποίες θα επισκεφθούν τους επόμενους μήνες λειτουργοί του Υφυπουργείου προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις αναβάθμισης. Εφόσον οι κοινότητες καταφέρουν να παρουσιάσουν μια βελτιωμένη αισθητική, τότε ο κατάλογος των Χρωματιστών Χωριών, το επόμενο διάστημα, θα αυξηθεί. Το όραμα του Υφυπουργείου, ωστόσο, είναι οι αλλαγές να γίνονται όχι μόνο από τα κοινοτικά συμβούλια αλλά και από τους ίδιους τους κατοίκους, στο μέτρο που τους αναλογεί.

Η προβολή του label

Τα οφέλη της πιστοποίησης είναι πολλαπλά. Πέραν του ότι αναβαθμίζεται η εικόνα του χωριού και για τους ίδιους τους κατοίκους, αυξάνεται και η τουριστική επισκεψιμότητα στις κοινότητες, οι οποίες διαφημίζοντας δωρεάν στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου αλλά και στις καμπάνιες και στα περίπτερα των τουριστικών εκθέσεων στο εξωτερικό. Κάτι τέτοιο σημειώθηκε στο Βουνί και την Στένη, αλλά και στον Καλοπαναγιώτη, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Λάμπρο Λάμπρου. Επιπλέον, τα πιστοποιημένα χωριά θα βρίσκονται επίσης στις προτεραιότητες του Υφυπουργείου για επισκέψεις δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στην Κύπρο, ενώ θα διαφημίζονται και διαδικτυακά. Με την αύξηση του αριθμού των πιστοποιημένων χωριών, θα δημιουργηθεί εξειδικευμένη ιστοσελίδα ανάδειξής τους. Θα πρόκειται για ένα εξειδικευμένο brand, το οποίο θα δίνει ένα επιπρόσθετο κίνητρο για αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας σχολίασε ο αρμόδιος Υφυπουργός. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και στην περίπτωση της περιοχής Ακάμα και Τηλλυρίας, η οποία αναμένεται εντός Νοεμβρίου να αποκτήσει συγκεκριμένη τουριστική ονομασία και να ξεκινήσει η προβολή της στο εξωτερικό.

Επιχορηγήσεις μέχρι €650.00

Οι έξι κοινότητες που έχουν λάβει την πιστοποίηση έκαναν τις αλλαγές με δικά τους έξοδα. Πλέον, όμως, οι επόμενες που θα ενδιαφερθούν να λάβουν το σήμα, μπορούν να αξιοποιήσουν κρατική επιχορήγηση, μέσα από το Σχέδιο Χορηγιών για την Αναβίωση περιοχών της υπαίθρου, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών μέσω της Δημιουργίας Αυθεντικών Εμπειριών για Εμπλουτισμό και Αναβάθμιση του Τουριστικού Προϊόντος. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος Υφυπουργός, θα μπορεί μια κοινότητα να αιτηθεί την επιχορήγηση μέχρι 65 χιλιάδες ευρώ, ποσό που θεωρείται ικανοποιητικό για αισθητικές βελτιώσεις στην εικόνα του χωριού, που θα το βοηθήσουν να λάβει τελικά την σχετική πιστοποίηση. Η εν λόγω πιστοποίηση έχει διάρκεια ισχύος τα δύο χρόνια, απόφαση η οποία αποσκοπεί στην διατήρηση των αισθητικών αλλαγών στις κοινότητες. Εφόσον πληρούν τα κριτήρια, η πιστοποίηση θα ανανεώνεται. Κάτι ανάλογο ισχύει για το Taste Cyprus.

Σε 120 το Taste Cyprus

Μαζί με τα Χρωματιστά Χωριά, ενισχύεται ένα άλλο εξειδικευμένο τουριστικό label, αυτό του Taste Cyprus, αφού κατά την εκδήλωση της Δευτέρας πιστοποιήθηκαν άλλες 80 επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο σήμα ποιότητας επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να γίνουν πρεσβευτές της κυπριακής γαστρονομίας, όπως εστιατόρια και κέντρα αναψυχής, εντός ή εκτός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και αγροτουριστικών καταλυμάτων, επισκέψιμες μονάδες παραγωγής ή και καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων διατροφής. Πλέον, ο αριθμός των επιχειρήσεων που φέρουν το σήμα ποιότητας ανέρχονται γύρω στις 120. Πέραν του γαστρονομικού κριτηρίου, ο έλεγχος λαμβάνει υπόψη και την καλαισθησία των χώρων. Όπως εξηγεί ο αρμόδιος Υφυπουργός, σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα βρεις πλαστικές καρέκλες, τραπέζια, πιάτα, ενώ υπάρχει προσεγμένη διακόσμηση. Αυτές οι επιχειρήσεις, είναι μαζί με τα Χρωματιστά Χωριά, οι χώροι που θα προωθούνται και θα έχουν προτεραιότητα στις επισκέψεις ξένων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στην Κύπρο. Και σε αυτή την περίπτωση, μαζί με τα Χρωματιστά Χωριά, η διαφήμιση και η προώθηση θα γίνεται από πλευράς Υφυπουργείου.

Με επιδότηση

Οι επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να ενταχθούν στο Taste Cyprus Delightful Journeys έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το Σχέδιο Χορηγιών για Αναβάθμιση Παραδοσιακών Χώρων Εστίασης ή Πώλησης Παραδοσιακών Προϊόντων Διατροφής. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται γύρω στα 8 εκατ. ευρώ (7,6 εκατ.) ενώ το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανά δικαιούχο θα ανέρχεται σε €200.000. Ωστόσο, το ύψος της επιχορήγησης κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή που δραστηριοποιείται ο δικαιούχος. Έτσι στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 75% της συνολικής δαπάνης των επιλέξιμων παρεμβάσεων (χωρίς τον ΦΠΑ), ενώ στις περιοχές υπαίθρου το ύψος επιχορήγησης ανέρχεται στο 65% της συνολικής δαπάνης. Στις υπόλοιπες περιοχές η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% της δαπάνης. Ήδη οι αιτήσεις κυμαίνονται γύρω στις 45-50, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι τέλος Νοεμβρίου. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει την σχετική πιστοποίηση βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα tastecyprus.com.cy, η οποία θα ανανεωθεί με τις νέες πιστοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

Σε ύπαιθρο και ορεινά

Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για το σήμα ποιότητας Taste Cyprus, δραστηριοποιούνται στα ορεινά και την ύπαιθρο. Το ίδιο ενδιαφέρον δεν επιδεικνύεται από επιχειρήσεις σε παραδοσιακά τουριστικές περιοχές είτε πρόκειται για την Πάφο είτε για την ελεύθερη Αμμόχωστο. Αυτό αφενός καταδεικνύει την προσπάθεια που γίνεται σε περιοχές της ενδοχώρας για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος που προσφέρουν. Αφετέρου δείχνει ότι η εντύπωση ότι η αυθεντικότητα της Κύπρου δύσκολα εντοπίζεται στις καθαρά τουριστικές περιοχές, ισχύει και σε αυτή την περίπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση