ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επένδυση 6,7 δισ. δολ. στην Κίνα για ηλιακή ενέργεια

Πρόκειται για την επένδυση της Longi, ύψους 6,7 δισ. δολαρίων, που διπλασιάζει την υφιστάμενη παραγωγική δυνατότητα παρά το υψηλό κόστος για την κατασκευή πάνελ

Kathimerini.gr

Παγκόσμια πρωτιά καταγράφει το Πεκίνο στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, καθώς κατασκευάζεται στην Κίνα ο μεγαλύτερος κόμβος παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Πρόκειται για την επένδυση της Longi, ύψους 6,7 δισ. δολαρίων, που διπλασιάζει την υφιστάμενη παραγωγική δυνατότητα παρά το υψηλό κόστος για την κατασκευή πάνελ. Ο κορυφαίος κατασκευαστής εξοπλισμού καθαρής ενέργειας Longi Green Energy Technology προτίθεται να επενδύσει 45,2 δισεκατομμύρια γουάν, ποσό αντίστοιχο των 6,7 δισ. δολ., για την κατασκευή της μεγαλύτερης εγκατάστασης παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο. Η εταιρεία υπέγραψε επιστολή προθέσεων με τις τοπικές αρχές στην επαρχία Σαανξί της Κίνας για την επέκταση έργου που θα της επιτρέψει να αναπτύξει φωτοβολταϊκό δίκτυο με ετήσια παραγωγική ικανότητα 100 γιγαβάτ και επιπλέον 50 γιγαβάτ από ηλιακά πάνελ, σύμφωνα με πληροφορίες από το χρηματιστήριο της Σαγκάης που επικαλείται το Bloomberg.

Τα νέα εργοστάσια ουσιαστικά θα διπλασιάσουν την υπάρχουσα δυναμικότητα της Longi, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή πάνελ πολυπυριτίου στον κόσμο. Το έργο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το τρίτο τρίμηνο του 2024. Εξάλλου, νέο ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας σημείωσε πέρυσι η Κίνα, επιταχύνοντας την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών για να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της.

Η χώρα εγκατέστησε 87,4 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας το 2022, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 54,9 γιγαβάτ του 2021, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας. Η σημαντική επίδοση υπολείπεται, βέβαια, της ετήσιας πρόβλεψης για έως και 100 γιγαβάτ, μιας και οι διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού αύξησαν τις τιμές και επιβράδυναν τις διαδικασίες.

Η τιμή του πολυπυριτίου, βασικού υλικού για τα περισσότερα πάνελ, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας πέρυσι λόγω της έλλειψης προσφοράς, ανεβάζοντας τις τιμές και καταστέλλοντας τη ζήτηση. Το τέλος των περιορισμών, πάντως, μπορεί να οδηγήσει την ασιατική χώρα σε νέο ρεκόρ για το 2023.

Η Κίνα πρόσθεσε επίσης 37,6 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας το 2022, σημειώνοντας πτώση 21% σε ετήσια βάση καθώς τερματίστηκε η πολιτική επιδοτήσεων για υπεράκτια έργα. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνδυασμένη αύξηση αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X