ΚΥΠΕ
Συνεχίστηκε η αύξηση στις τιμές ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του 2021, η οποία στηρίζεται κυρίως από την αγορά διαμερισμάτων, όπως καταγράφει ο δείκτης τιμών κατοικιών (ΔΤΚ) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).
Συγκεκριμένα, σημειώθηκε τριμηνιαία αύξηση 0,5% σε σχέση με 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ενώ σε ετήσια βάση ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 1,2% σε σχέση με 0,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.
Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν το τρίτο τρίμηνο οι τιμές οικιών από τις τιμές των διαμερισμάτων, με τις πρώτες να καταγράφουν μειώσεις σε αρκετές περιοχές τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, σε αντίθεση με τις τιμές διαμερισμάτων, οι οποίες καταγράφουν αυξήσεις. Συγκεκριμένα, οι τιμές οικιών μειώθηκαν σε ετήσια βάση 0,3%, ενώ σε τριμηνιαία βάση σημείωσαν μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,3% η οποία οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις που σημειώθηκαν στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου.
Αντίθετα, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 4,5% σε ετήσια βάση. Η αύξηση που συνεχίζει και αυτό το τρίμηνο να παρατηρείται στις τιμές διαμερισμάτων επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά, μεταξύ άλλων, τη συνεχιζόμενη προτίμηση των εγχώριων αγοραστών και επενδυτών για τα διαμερίσματα, σε σχέση με τις οικίες στις περισσότερες επαρχίες της Κύπρου.
Σύμφωνα με την ανάλυση της ΚΤΚ, προτίμηση στην αγορά διαμερίσματος ως πρώτη κατοικία φαίνεται να έχουν τα νοικοκυριά λόγω των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην αγορά και συγκεκριμένα λόγω της επιδότησης του επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια από το κράτος και στην αύξηση που παρατηρείται στις τιμές ενοικίων. Η άνοδος στο κόστος των κατασκευαστικών υλικών συνεχίζει να συμβάλλει στην αύξηση του επιπέδου των τιμών, αναφέρεται, αφού πλέον είναι αισθητή σε όλους τους τομείς της κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις από ειδικούς της αγοράς ακινήτων σταθεροποίηση παρουσιάζει επίσης και η ζήτηση ακινήτων από ξένους επενδυτές, η οποία μάλιστα αφορά χαμηλότερης αξίας ακίνητα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, το οποίο σχετίζεται με τη διακοπή του ΚΕΠ.
Μεταβολές τιμών ανά επαρχία
Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σημείωσαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Λευκωσίας στην οποία παρέμειναν σταθερές. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό καταγράφηκε αύξηση 0,1%, στη Λάρνακα 1,7%, στην Πάφο 1,6% και στην Αμμόχωστο 0,6%.
Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στους δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση στη Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο ενώ στις υπόλοιπες περιοχές καταγράφηκαν μειώσεις. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,9%, στη Λάρνακα κατά 2,9% και στην Πάφο κατά 1%. Αντίθετα, στη Λευκωσία οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,2% σε ετήσια βάση, και στην Αμμόχωστο 0,7%.
Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των οικιών κατέγραψαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες εκτός της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, στη Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο αυξήθηκαν κατά 2,1%, 1,5% και 0,7%, αντίστοιχα. Αντίθετα, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό οι τιμές των οικιών μειώθηκαν κατά 0,3% και στις δύο επαρχίες. Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών μειώθηκαν σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση τη Λεμεσό και τη Λάρνακα όπου αυξήθηκαν κατά 2% και 2,1% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, οι τιμές οικιών στη Λευκωσία μειώθηκαν κατά 3%, στην Πάφο κατά 0,2% και στην Αμμόχωστο κατά 2,6%.
Οι τιμές των διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Αμμοχώστου στην οποία σημειώθηκε μείωση 0,2%. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 0,7%, στη Λεμεσό 0,8%, στη Λάρνακα 0,7% και στην Πάφο 1,7%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Ενδεικτικά, στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,4%, στη Λεμεσό 3,9%, στη Λάρνακα 5,5%, στην Πάφο 3,6% και στην Αμμόχωστο κατά 4,9%. Σημειώνεται ότι στην επαρχία Πάφου σημειώθηκε αύξηση μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μειώσεων.
Όπως αναφέρει η ΚΤΚ, η συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές κατοικιών, οφείλεται κυρίως στην εγχώρια ζήτηση η οποία συνεχίζει να καταγράφει μια σημαντική κινητικότητα. Παράλληλα, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις από ειδικούς της αγοράς ακινήτων η εξωγενής ζήτηση σταθεροποιείται, αν και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και αφορά χαμηλότερης αξίας ακίνητα.
Η ζήτηση από ξένους επενδυτές, πιθανόν να οφείλεται εν μέρει στην προώθηση από το κράτος του international headquartering για επιχειρήσεις ψηλής τεχνολογίας, το οποίο αφορά επενδυτές που μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στην Κύπρο, καθώς και στο σχέδιο μόνιμης διαμονής στην Κύπρο (permanent residency).
Εν κατακλείδι, η ΚΤΚ σημειώνει ότι ο δείκτης τιμών κατοικιών στην Κύπρο συνεχίζει να καταγράφει ανοδική πορεία, που καθοδηγείται από την αγορά διαμερισμάτων. Το γεγονός ότι το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά οικοδομικά υλικά αυξάνει τις τιμές των ακινήτων ανεξάρτητα από τη ζήτηση, προσθέτει, καθιστά τη συνεχή παρακολούθηση της αγοράς απαραίτητη για να διαφανεί αν θα επηρεαστεί η ζήτηση.
Τυχόν επίδραση στη ζήτηση θα αναπροσαρμόσει την μέχρι σήμερα αυξητική πορεία που παρατηρείται στον τομέα, σημειώνει, παρά τα διάφορα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στην αγορά, όπως οι επιδημιολογικές εξελίξεις και τις πιέσεις από την υφιστάμενη προσπάθεια διάθεσης ακινήτων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων προς την αγορά.