ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εναρμονιστικά Ν/σ για λειτουργία εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων συζήτησε η Επ. Οικονομικών

ΚΥΠΕ

Την ικανοποίηση ότι στο νέο πλαίσιο που αφορά τη λειτουργία των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και διαχείρισης πιστώσεων έχουν περιληφθεί πρόνοιες και εισηγήσεις που τέθηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έτσι ώστε να έχουμε ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο που διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ατόμων που έχουν δοσοληψίες με τις εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων, εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής.

Η Επιτροπή συζήτησε τη Δευτέρα επτά εναρμονιστικά νομοσχέδια για τους διαχειριστές πιστώσεων, με τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα έπρεπε να εναρμονιστεί μέχρι την 29η Δεκεμβρίου 2023, με αποτέλεσμα να έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Ιανουαρίου 2024.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αφού σημείωσε ότι η Επιτροπή έχει προγραμματίσει τις εργασίες της με τέτοιο τρόπο που να μην μείνει εκκρεμότητα που να προκαλεί οποιαδήποτε ανωμαλία στην οικονομία του τόπου, διαβεβαίωσε ότι «καμιά διαδικασία που αφορά παράβαση της κυπριακής πολιτείας έναντι των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων δεν πρόκειται να ληφθεί εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας καθότι παρά το γεγονός ότι είχαμε αργοπορημένη κατάθεση εναρμονιστικών νομοσχεδίων ιδιαίτερα αυτά που αφορούν και διέπουν τη λειτουργία των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, δεν θα χάσουμε οποιαδήποτε ημερομηνία ή δεν θα αργοπορήσουμε έτσι ώστε να κινδυνεύει η επιβολή οποιουδήποτε προστίμου».

«Το έχουμε κάνει και στο παρελθόν, έχουμε αποφύγει την επιβολή προστίμων, έχουμε ικανοποιήσει αυτά τα οποία επιβάλλονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ευρωπαϊκές οδηγίες και αυτό θα πράξουμε και αυτή την φορά», πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς είπε ότι ενώ είναι «μια είναι η ευρωπαϊκή οδηγία για τους αγοραστές και διαχειριστές πιστώσεων, στην Κύπρο συζητούμε για δύο νομοθετικά πλαίσια», που αφορούν «το υφιστάμενο και ένα νέο που περιλαμβάνεται σε επτά νομοσχέδια, το οποίο οι ρυθμίσεις θα αφορούν μόνο τις όποιες μεταβιβάσεις τύχουν μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου».

«Οι όποιες αγοραπωλησίες, ή αναδιαρθρώσεις παλαιών μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται εκτός του τραπεζικού συστήματος θα εξακολουθούν να διέπονται με το παλαιό καθεστώς, το οποίο δεν διασφαλίζει ασφαλή εσωτερικό έλεγχο, λογοδοσία και δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η καταληκτική ημερομηνία εναρμόνισης έχει παρέλθει και είμαστε ένα βήμα πριν από την έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει».

Ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι «με κυρώσεις κινδυνεύει η Κυπριακή Δημοκρατία επίσης εξαιτίας της αναποτελεσματικής εναρμόνισης με τις οδηγίες της ΕΕ που αφορούν την προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές ρήτρες, τις αθέμιτες πρακτικές και λόγω της μη αποτελεσματικής προσφυγής σε ένδικα μέσα».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Πολιτών Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι τα εναρμονιστικά νομοσχέδια «σίγουρα είναι σαφώς βελτιωμένα με τις εισηγήσεις και απόψεις των μελών της Επιτροπής».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αναμένουν «κάποια σοβαρά ερωτήματα να απαντηθούν που άπτονται της βιωσιμότητας των δανειοληπτών όπως γιατί στο πακέτο δανείων να περιλαμβάνονται και εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν οι πολίτες και τα οποία ξαφνικά θα βρίσκονται σε μια εταιρεία εξαγοράς που θα βρίσκεται σε χώρα μέλος της ΕΕ».

Ο κ. Τρυφωνίδης είπε ότι «δεύτερο σοβαρό θέμα είναι αυτό των εγγυητών το οποίο περιλαμβάνεται στις πρόνοιες των νομοσχεδίων και δεν είναι εναρμονισμένο σε σχέση με όσα γίνονται στην ΕΕ».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση