ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δρ Αναστασάτος στην «Κ»: Είμαστε αισιόδοξοι για την κυπριακή οικονομία

Η Eurobank παρουσιάζει υγιή οικονομικά μεγέθη και πρωτοστατεί στην οικονομική ανάκαμψη του τόπου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αισιοδοξεί για την κυπριακή οικονομία ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Eurobank, δρ Τάσος Αναστασάτος, τονίζοντας πως αναμφίβολα η απόφαση για επέκταση της τραπεζικής παρουσίας του Ομίλου στην Κύπρο συσχετίζεται με αυτές τις θετικές οικονομικές προοπτικές. Στη συνέντευξή του στην «Κ» ο δρ Τάσος Αναστασάτος υπενθυμίζει πως, ο όμιλος της Eurobank έχει συστημική παρουσία σε τρεις οικονομίες, Κύπρου, Ελλάδας και Βουλγαρίας, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι, οι τρεις αυτές οικονομίες αναμένεται να κινηθούν καλύτερα από τη μέση ευρωπαϊκή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά στα γεωστρατηγικά, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Eurobank σημειώνει ότι οι κρίσεις δημιουργούν και ευκαιρίες, και η κυπριακή οικονομία έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα ευέλικτη και ταχεία στο να τις αντιλαμβάνεται. Στη συνέντευξή του υποδεικνύει πως, αν υπάρχει ένα σημείο που χρήζει προσοχής στην εικόνα επίδοσης της κυπριακής οικονομίας είναι το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, το οποίο όπως δηλώνει παραμένει υψηλό, άνω του 9% του ΑΕΠ.

Τέλος, ο δρ Αναστασάτος, μεταξύ άλλων, σχολιάζει την επίδοση της κυπριακή οικονομίας του χρόνου που πέρασε, προχωρά σε εκτίμηση για το 2024, αναφέρει τις δύο αδυναμίες του κυπριακού τραπεζικού τομέα και τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια.

-Πώς σχολιάζετε την επίδοση της κυπριακής οικονομίας το 2023;

-Η κυπριακή οικονομία συνέχισε και το 2023 την ισχυρή ανάκαμψη που σημείωσε και το 2021- 2022, αναπτυσσόμενη στην περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023 με μέσο ρυθμό 2,5%, τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Εκτιμούμε ότι στο σύνολο του 2023 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 2,2-2,3%. Είναι σημαντικό ότι αυτή η επίδοση επιτεύχθηκε εντός ενός διεθνούς περιβάλλοντος οικονομικής στασιμότητας, δεδομένου ότι η Ευρωζώνη κατά μέσο όρο είχε ανάπτυξη μόλις 0,5% το 2023 (κι εκεί περίπου θα κινηθεί και το 2024), μια σημαντική υπεραπόδοση που δείχνει τη δυναμική της κυπριακής οικονομίας.

Μάλιστα, η ανάπτυξη δεν προέρχεται μόνο από την κατανάλωση αλλά και τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ιδίως των υπηρεσιών, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 40% από το 2020. Εξίσου σημαντικό, είναι κλαδικά διαφοροποιημένη αφού δεν αφορά μόνο τον τουρισμό αλλά και το εμπόριο, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης αλλά και τις νέες τεχνολογίες, χάρη και στην πολιτική προσέλκυσης headquartering. Η ανάπτυξη επέτρεψε την αποκλιμάκωση της ανεργίας στο 5,8% του εργατικού δυναμικού στο τρίτο τρίμηνο του 2023, ένα χαμηλό 13 ετών για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους. Ο πληθωρισμός δεν έχει επιστρέψει ακόμα στην περιοχή του 2% αλλά είναι ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη στο δεκάμηνο του 2023, παρά την υψηλότερη ανάπτυξη, και θα κυμανθεί λίγο πάνω από το 4% για το σύνολο του έτους. Τα δημόσια οικονομικά επίσης χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, με πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα ήδη από το 2021, το οποίο μεγεθύνθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022 και εκτιμάται ότι και το 2023 διατηρήθηκε στην περιοχή του 3,5% του ΑΕΠ. Αν υπάρχει ένα σημείο που χρήζει προσοχής σε αυτή τη γενικώς εξαιρετική εικόνα είναι το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών, το οποίο παραμένει υψηλό, άνω του 9% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι οι εισαγωγές αγαθών αυξάνονται ακόμα ταχύτερα από τις εξαγωγές. Θα απαιτηθεί συστηματική προσπάθεια τα επόμενα χρόνια, τόσο στην περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών, όσο και στην υποκατάσταση εισαγωγών, ώστε να επιτευχθεί εξωτερική ισορροπία και το κυπριακό μοντέλο ανάπτυξης να αποδειχτεί ανθεκτικό. Αυτό είναι απολύτως εφικτό αλλά προϋποθέτει επιμονή στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της παραγωγικότητας.

Διαβάστε τη συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ». 

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση