ΚΥΠΕ
Τεχνικές πληροφορίες αναμένεται να παρουσιαστούν αύριο, Τρίτη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με την πρόταση που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σχετικά με την αναλογιστική μείωση του 12% σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης.
Οι κοινωνικοί εταίροι έχουν ήδη διαμορφώσει μία πρώτη εικόνα, όμως αναμένεται να ζητηθούν περαιτέρω διευκρινίσεις για πτυχές της πρότασης και της μελέτης η οποία οδήγησε στον καταρτισμό της, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης, και η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αργυρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι στην αυριανή συνάντηση αναμένεται να υπάρξει μία προσέγγιση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, θα ζητηθούν από την ΣΕΚ διευκρινίσεις σχετικά με τη μελέτη στην οποία βασίστηκε η πρόταση του Υπουργού.
Σε ερώτηση εάν για τη ΣΕΚ η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, απάντησε ότι η ΣΕΚ διαφωνεί με τη φιλοσοφία της πρότασης, σημειώνοντας ότι αυτή δεν καλύπτει όλους τους επηρεαζόμενους και δημιουργεί διαχωρισμούς μεταξύ συνταξιούχων.
Ενδεικτικά, ο κ. Αργυρίδης ανέφερε ότι η πρόταση δημιουργεί διακρίσεις φύλου, λόγω του ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των γυναικών συνταξιούχων που δεν καλύπτονται από την πρόταση. Πρόσθεσε, δε, ότι μόνο 3% από τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα καλύπτονται από την πρόταση αυτή, ενώ είπε ότι είναι ανυπόστατη η εικόνα που δημιουργήθηκε ότι με την πρόταση αυτή καλύπτονται οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Σημείωσε, ακόμα, ότι 3000 από τους περίπου 11000 συνταξιούχους που καλύπτονται από την πρόταση του Υπουργού, είναι δημόσιοι υπάλληλοι και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δοθούν διευκρινίσεις για το ζήτημα αυτό.
Εκ μέρους της ΠΕΟ, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι υπάρχουν σειρά ερωτημάτων που θα υποβληθούν προς το Υπουργείο στην αυριανή συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι και αυτή και η προηγούμενη πρόταση είναι μακριά από αυτά που είχε στοχεύσει η συντεχνία.
Σημείωσε ότι με την πρόταση αυτή δεν αντιμετωπίζονται με επάρκεια τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το πέναλτι του 12%, αλλά δεν αντιμετωπίζεται ούτε το πρόβλημα των εργαζομένων που αναγκάζονται σε πρόωρη συνταξιοδότηση, λόγω της φύσης της εργασίας τους. Εξάλλου, ανέφερε ότι δημιουργούνται και άλλα προβλήματα, λόγω ανισοτήτων που προκύπτουν σε βάρος συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων όσοι εργάζονταν σε κατασκευές, που είχαν πληγεί από μακρά περίοδο ανεργίας, καθώς και οι εποχιακοί εργαζόμενοι.
Η κ. Χαραλάμπους αντέκρουσε το επιχείρημα ότι οι συντεχνίες κρατούν «αιχμάλωτους» τους εργαζόμενους με τις ενστάσεις που εκφράζουν και εξέφρασε την άποψη ότι από τις δημόσιες τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών δημιουργείται μία «εκβιαστική πίεση» προς τις συντεχνίες για να συναινέσουν στην πρόταση. Η ΓΓ της ΠΕΟ κατέληξε υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μία ολοκληρωμένη λύση για όλους τους συνταξιούχους.
Θετική ήταν μετά την παρουσίαση της πρότασης η στάση της ΔΕΟΚ, όπως ανέφερε και σε ανακοίνωσή της η συντεχνία, κρίνοντας ότι αυτή θα είναι επωφελής για τους επηρεαζόμενους. Η ΔΕΟΚ σημείωσε ότι το προφίλ των ατόμων που επωφελούνται από την πρόταση του Υπουργού, «είναι άτομα τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μπει από νεαρή ηλικία στην αγορά εργασίας, ασχολούνται κυρίως με χειρωνακτικές εργασίες και εργασίας χαμηλής ειδίκευσης και μισθολογικά βρίσκονται στις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις της κοινωνίας μας».