
Kathimerini.gr
Δεν κατόρθωσαν να αποφύγουν την πολιτική λιτότητας οι Εργατικοί της Βρετανίας, καθώς η αναιμική ανάπτυξη και το αυξημένο κόστος δανεισμού της χώρας έχουν επιδεινώσει τα δημόσια οικονομικά της και η υπουργός Οικονομικών σπεύδει να μειώσει το χρέος και τον δανεισμό. Ετσι, πέντε μήνες αφότου παρουσίασε τον πρώτο της προϋπολογισμό, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς ανακοίνωσε χθες νέο πακέτο μέτρων ύψους 14 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 16,73 δισ. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά περικοπές κοινωνικών δαπανών.
Απευθυνόμενη στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Ριβς τόνισε πως «η υπεύθυνη στάση αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τα επίπεδα του χρέους μας και του δανεισμού μας για τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορέσουμε να δαπανήσουμε περισσότερα στις προτεραιότητες των εργαζομένων». Επισήμανε πως οι περικοπές δαπανών του κοινωνικού κράτους θα ανέλθουν συνολικά σε 4,8 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 5,7 δισ. ευρώ, ενώ σχεδιάζει μέτρα που θα ενθαρρύνουν την επιστροφή ανέργων στην αγορά εργασίας. Παρουσίασε παράλληλα τα σχέδιά της για την αύξηση των επενδύσεων και την πάταξη της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα του υπουργείου Οικονομικών. Ανακοίνωσε επίσης μείωση της βοήθειας που προσφέρει η Βρετανία σε φτωχές χώρες. Παρά τις περικοπές, όμως, ανακοίνωσε αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2,5% του βρετανικού ΑΕΠ, την οποία δικαιολόγησε τονίζοντας πως «ζούμε σε έναν κόσμο αβεβαιότητας». Διατήρησε, ωστόσο, αισιόδοξους τόνους, καθώς εξέφρασε την εκτίμηση πως το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης των Εργατικών «θα οδηγήσει στην ταχύτερη ανέγερση κατοικιών που έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια» και θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.
Η Βρετανίδα υπουργός Οικονομικών είχε από τον Οκτώβριο και τον «φθινοπωρινό προϋπολογισμό» δεσμευθεί πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της θα διασφαλίσουν πως οι καθημερινές δαπάνες θα καλύπτονται εφεξής από τα φορολογικά έσοδα και το δημόσιο χρέος θα υποχωρεί σταθερά ως ποσοστό του ΑΕΠ το διάστημα 2029-2030. Κατά την παρουσίαση του νέου πακέτου χθες, η κ. Ριβς επανέλαβε τη θέση της πως αυτοί οι κανόνες «δεν είναι διαπραγματεύσιμοι» και πως με την πολιτική της θα επισπεύσει κατά δύο χρόνια την επίτευξη της λεγόμενης «σταθερότητας» και του στόχου για τις επενδύσεις. Ταυτόχρονα με τον «εαρινό προϋπολογισμό» της Ριβς, χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα οι τελευταίες εκτιμήσεις του Γραφείου Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR), που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Μεταξύ άλλων το OBR ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει κατά το ήμισυ την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη, που έκανε λόγο για αύξηση ΑΕΠ κατά 2% το τρέχον έτος. Αναβάθμισε, ωστόσο, την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το επόμενο έτος και «κάθε ένα από τα επόμενα έτη εφεξής» και προβλέπει τώρα ανάπτυξη 1,9% για το 2026, 1,8% για το 2027 και το 2028 και 1,85 για το 2029. Από τον Οκτώβριο και τον πρώτο της προϋπολογισμό, η Ριβς υφίσταται συνεχείς πιέσεις για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της Βρετανίας και να αυξήσει περαιτέρω τους φόρους. Διαφορετικά θα πρέπει να επιτρέψει περαιτέρω χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Η οικονομία της Βρετανίας αντιμετωπίζει ήδη όχι μόνον την επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά και το φάσμα μιας νέα ανόδου του πληθωρισμού, όπως έχει καταστήσει σαφές η Τράπεζα της Αγγλίας.