ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βλέπουν επενδυτές στο Λονδίνο οι τράπεζες

Διοργανώνεται το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Bank of America που θα λάβει χώρα από 24-26 Σεπτεμβρίου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η επενδυτική κοινότητα είναι στραμμένη σε συνέδριο στο Λονδίνο που θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, ένα συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχουν και κυπριακές τράπεζες. Μία θα είναι η Τράπεζα Κύπρου, αλλά έμμεση εκπροσώπηση θα έχει και η Ελληνική Τράπεζα μέσω της Eurobank S.A., η οποία κατέχει το 55,9% της, άρα και είναι θυγατρική της. Εν δυνάμει εκπροσώπηση θα έχουν και Alpha Bank Κύπρου και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου), μέσω των μητρικών τους στην Ελλάδα που θα είναι παρούσες στο συνέδριο επενδυτών στο Λονδίνο. Πάντως, η Τράπεζα Κύπρου είναι προγραμματισμένο να στείλει την ανώτατη διευθυντική της ομάδα για να συμμετάσχει τις ημέρες του συνεδρίου.

Διόλου τυχαίο του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουν οι κυπριακές τράπεζες είναι οι καλές αξιολογήσεις που έχει συγκεντρώσει η Κύπρος από τους οίκους Αξιολόγησης.

Στις 24 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Bank of America (BofA) στο Λονδίνο, γνωστό και ως 29th Annual Financials CEO Conference 2024. Το πρόγραμμα των ελληνικών τραπεζών οι οποίες έχουν και θυγατρικές στην Κύπρο δεν είναι γνωστό, αν και είναι δεδομένο πως λόγω των καλών αποτελεσμάτων και των τελευταίων εξελίξεων, θα έχουν και αυτές πλούσιο πρόγραμμα. Όπως πληροφορείται η «Κ», η Τράπεζα Κύπρου (BοC) έχει προγραμματίσει περίπου 10 συναντήσεις με επενδυτικά ταμεία. Ο προγραμματισμός αυτός είχε γίνει πριν την ανακοίνωση της τράπεζας για την παύση τής διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και την ένταξή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), άρα και πιθανώς να γίνουν πιο «πυκνές» οι συναντήσεις με την επενδυτική κοινότητα και τα μεγάλα επενδυτικά ταμεία. Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι ευκόλως αντιληπτό, δημιουργεί νέο ενδιαφέρον, για το οποίο η επενδυτική κοινότητα θα θελήσει να λάβει απαντήσεις και θα θελήσει εκ νέου να «ακούσει το στόρυ» της τράπεζας.

Η ημέρα που έχει θέσει η Τράπεζα Κύπρου ως στόχο την έναρξη της διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν είναι τυχαία. Η 23η Σεπτεμβρίου θα συμπέσει με την έναρξη του Συνεδρίου της BofA στο Λονδίνο, άρα θα δημιουργήσει ένα «ειδικό ενδιαφέρον» ως γεγονός. Υπενθυμίζεται πως η εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου θα τεθεί σε ισχύ στις 10:15 π.μ. (ώρα Κύπρου) / 10:15 π.μ. (ώρα Ελλάδας) / 8:15 π.μ. (ώρα Ιρλανδίας) στις 23 Σεπτεμβρίου 2024. Όπως έχει ανακοινωθεί ήδη από την Τράπεζα Κύπρου, το Διοικητικό της Συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή στο Χ.Α. και η διαγραφή από το LSE έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν μια σειρά από μακροπρόθεσμα στρατηγικά οφέλη τόσο για την τράπεζα όσο και για τους μετόχους, και να ενισχύσει την παρουσία της τράπεζας στις αγορές. Ειδικότερα, όπως σημείωσε πριν μερικές ημέρες, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι η Εισαγωγή και η Διαγραφή έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη ρευστότητα στις Συνήθεις Μετοχές και να βελτιώσουν την προβολή της Τρ. Κύπρου στην αγορά από μια δυνητικά ευρύτερη επενδυτική βάση, μέσω της εισαγωγής της σε μια αγορά συμβατή με το προφίλ της BοC. Τέλος, εκτιμά πως οι συναλλαγές στο πιο επικεντρωμένο σύστημα της αγοράς του Χ.Α. και η αυξημένη δυνατότητα για σύγκριση με ομότιμες τράπεζες, δύνανται να προσελκύσουν στην Τράπεζα Κύπρου μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους.

Συγχρόνως, αξίζει να σημειωθεί πως, μόλις ούτε μία εβδομάδα πριν, θα έχει γίνει η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Τράπεζας, όπου μετά την ολοκλήρωσή της θα έχουν αλλάξει τα 3/4 του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας με πρόσωπα από την Eurobank, αλλά θα έχει και αλλαγές στην διευθυντική της ομάδα, ξεκινώντας με τον κ. Μιχάλη Λούη που θα έχει γίνει ο νέος CEO της Ελληνικής.

Πολλοί οι επενδυτές

Στο Συνέδριο που θα γίνει στο Λονδίνο εκείνες τις ημέρες από τις 24 μέχρι 26 Σεπτεμβρίου, μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι θεσμικοί επενδυτές με μεγάλα επενδυτικά βαλάντια, όπως το Fidelity Group, η Goldman Sachs, η HSBC, η JP Morgan, το Millennium, η Credit Suisse, Amundi και πολλά άλλα μεγάλα ηχηρά επενδυτικά ονόματα.

Τουλάχιστον από κυπριακής πλευράς, η Τράπεζα Κύπρου είναι παραδοσιακά ενεργή σε τέτοια επενδυτικά συνέδρια. Ανά καιρούς έχουν σημειώσει στην «Κ» πρόσωπα από την ανώτατη διοικητική ομάδα της BοC πως στόχος της τράπεζας και των επαφών που προχωρά μέσω αυτών των συνεδρίων, είναι να μπουν στην τράπεζα επενδυτές με «long» κατεύθυνση, είτε μετουσιώνεται σε αυτό σε μετοχές, είτε σε ομόλογα.

Υπάρχει μομέντουμ

Διόλου τυχαίο του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνουν οι κυπριακές τράπεζες είναι οι καλές αξιολογήσεις που έχει συγκεντρώσει η Κύπρος από τους οίκους Αξιολόγησης. Με τις καλές αξιολογήσεις που έχουν λάβει, έχουν συμπαρασύρει θετικά και τις κυπριακές τράπεζες, βλέποντας μερικές ημέρες μετά από μία αναβάθμιση του κράτους, να αναβαθμίζονται και οι ίδιες. Το 2024 αναβάθμισαν οι Fitch και Standard And Poor’s το αξιόχρεο της χώρας στο BBB+, ο DBRS Mornigstar επιβεβαίωσαν την αξιολόγηση της χώρας στο BBB (high) και ο Moody’s αναβάθμισε την προοπτική της χώρας (outlook) από σταθερή σε θετική (έχει Baa2 αξιολόγηση). Στους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το θετικό μομέντουμ των αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας, ξεκινώντας από τις 20 Σεπτεμβρίου με τον DBRS και ολοκληρώνοντας τον κύκλο τον Δεκέμβριο με τον Standard and Poor’s.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση