Kathimerini.gr
Δεν «βλέπει» πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023 ο οίκος αξιολόγησης Moody’s και έτσι αναβαθμίζει την εκτίμησή του για ανάπτυξη στο 0,5%, από συρρίκνωση 0,6% που ανέμενε πριν, ενώ υποβαθμίζει την εκτίμησή του για το 2024 προβλέποντας ανάπτυξη 1,2%, από 1,6% πριν. Οπως σημειώνει, oι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί αλλά παραμένουν θολές. Οι χειρότεροι φόβοι για το ενεργειακό σοκ που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν υλοποιηθεί εν μέσω ενός ασυνήθιστα ήπιου χειμώνα και επαρκών επιπέδων αποθήκευσης αερίου προς το παρόν. Ωστόσο, η κύρια αβεβαιότητα για την οικονομία της περιοχής είναι η ενεργειακή επάρκεια το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024. Παρόλο που ο βιομηχανικός τομέας έχει αντέξει, οι ενεργειακοί περιορισμοί θα παραμείνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη, ενώ οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να μειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Γραφείο στην Αθήνα ανοίγει ελβετική εταιρεία τεχνολογίας
Η κύρια αβεβαιότητα για την οικονομία της περιοχής είναι η ενεργειακή επάρκεια το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024
Γραφείο στην Ελλάδα δημιουργεί η ελβετική τεχνολογική εταιρεία AI2C Technologies, που αναπτύσσει εφαρμογές βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, στη νανοτεχνολογία και στη μηχανική των ρευστών. Σήμερα, η εταιρεία έχει παρουσία, εκτός από τη Ζυρίχη, στο Ισραήλ και από την Αθήνα θα αναπτύσσει δραστηριότητα για λογαριασμό των κεντρικών της γραφείων στην Ελβετία. Η άδεια εγκατάστασης χορηγήθηκε στην εταιρεία με προϋπόθεση να πραγματοποιεί ετήσιες δαπάνες τουλάχιστον 100.000 ευρώ.
Περισσότερες από 6.000 νέες προσλήψεις τον Φεβρουάριο
Περισσότερες από 6.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης της ΔΥΠΑ, σημειώνοντας αύξηση κατά 221% σε ετήσια βάση (1.896) και κατά 150% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο του 2021 (2.434). Μάλιστα, η διοίκηση της ΔΥΠΑ επισημαίνει πως η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας, απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας και νέας επιχειρηματικότητας της ΔΥΠΑ τον προηγούμενο μήνα αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη μηνιαία επίδοση ιστορικά.
«Φρένο» στα όρια διακύμανσης 8 μετοχών
Σε οκτώ τίτλους επιβάλλεται χαμηλότερο όριο διακύμανσης ενδοσυνεδριακά από την προσεχή Δευτέρα 6 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτοί είναι οι Trastor, Attica Bank, Πλαίσιο, Καπνοβιομηχανία Καρέλια, Prodea, Alpha Αστικά Ακίνητα, Attica Συμμετοχών και ΑVE. Τα όρια διακύμανσης τιμών αυτών των μετοχών χαμηλής διασποράς ορίστηκαν σε +/-10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής, ανεξαρτήτως της διαβάθμισής τους σε συναλλακτική βαθμίδα και της ύπαρξης ειδικού διαπραγματευτή. Επιπλέον, ο προσδιορισμός της τιμής κλεισίματος της μετοχής θα πραγματοποιείται με την ενισχυμένη μέθοδο, με έλεγχο σημαντικής αξίας συναλλαγών. Το Χ.Α. προχώρησε σε αυτή την πολυαναμενόμενη απόφαση έπειτα από τα φαινόμενα ακραίων διακυμάνσεων που έχουν παρατηρηθεί.
Πρόταση για υπουργείο Ακίνητης Περιουσίας
Με την αγορά ακινήτων να επιστρέφει στο προσκήνιο, λόγω του ζητήματος στέγασης αλλά και εξαιτίας της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων δισεκατομμυρίων ευρώ (σε 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι εισροές το 2022), ενδεχομένως να έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός αυτόνομου υπουργείου Ακίνητης Περιουσίας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το στεγαστικό θέμα θα μας απασχολήσει περισσότερο την επόμενη δεκαετία. Η επιτακτική ανάγκη διάθεσης περισσότερων ακινήτων στην αγορά προς απορρόφηση και κάλυψη της ζήτησης δείχνει τον δρόμο για τη διαχείριση ενός αδιεξόδου το οποίο έχει δημιουργηθεί». Ενα υπουργείο Ακίνητης Περιουσίας θα είχε ως αρμοδιότητες τον σχεδιασμό της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, την επίλυση ζητημάτων γραφειοκρατίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, φορολογίας ακινήτων και πολεοδομικής/περιβαλλοντικής πολιτικής.