Αύξηση προϋπολογισμού Υφ. Τουρισμού κατά €10 εκ. ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

ΚΥΠΕ

Την αύξηση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού κατά 10 εκατομμύρια ευρώ για το 2025 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με στόχο την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό. Μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), ο Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης σχέδιο πενταετούς διάρκειας με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηανία όπως η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή, ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η ύφεση μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, καθώς και η κρίση του τομέα της αεροπλοΐας, ο Πρόεδρος εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο κλάδος για ακόμη μία φορά, θα επιδείξει την ίδια ανθεκτικότητα όπως και σε προηγούμενες κρίσεις.

Διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις που επηρεάζουν τον τομέα και αφουγκράζεται τις ανησυχίες που εκφράζονται. Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της ανέλαβε ουσιαστικές πρωτοβουλίες, με σκοπό την εξεύρεση μόνιμων λύσεων προς όφελος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και του τουρισμού.

Θέτοντας το πλαίσιο για την στήριξη του τουρισμού, ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση σε υψηλές επιδόσεις ώστε να υπάρξει επικέντρωση σε άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως το κόστος της ενέργειας.

Προς την κατεύθυνση αυτή σημείωσε την απόφαση της Κυβέρνησης για εισαγωγή σχεδίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ίδια κατανάλωση, το γνωστό Virtual Net-Billing που πρόσφερε λύσεις στη ξενοδοχειακή βιομηχανία, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος. Πρόσφατα αναθεωρήθηκε το σχέδιο, όπως σημείωσε, με αύξηση του ορίου από τα 150 KW στα 800 KW.

Παράλληλα τόνισε τις δράσεις της Κυβέρνησης για εξεύρεση του κατάλληλου και επαρκούς εργατικού δυναμικού, εκφράζοντας ικανοποίηση που οι πολύμηνες καθυστερήσεις ανήκουν οριστικά στο παρελθόν, αφού η διαδικασία έκδοσης αδειών εργασίας για υπηκόους τρίτων χωρών έχει επιταχυνθεί κατά πολύ.

Συμπλήρωσε ότι το αρμόδιο Υφυπουργείο χαράζει νέο πλαίσιο εκπαίδευσης για τους εργαζόμενους στον κλάδο, βασιζόμενο στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής, μαζί με το Υπουργείο Εργασίας, και την αναγκαιότητα για παροχή σεμιναρίων στο πλαίσιο του upskilling και του reskilling, με έμφαση στη συνεχή επιμόρφωση και στην απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων.

Ο Πρόεδρος σημείωσε ακόμα την επαναπροκήρυξη του σχεδίου κατάρτισης με τίτλο, «Σχέδιο κατάρτισης εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε μερική ή ολική αναστολή εργασιών», με σαφώς βελτιωμένους όρους στη βάση των εισηγήσεων, ούτως ώστε να ενθαρρυνθεί η συνέχιση της λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι με στόχο για τη δημιουργία περισσότερων σταθερών θέσεων εργασίας, μέσω της ολόχρονης λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, έχει ολοκληρωθεί, σε συνεργασία με τον ΠΑΣΥΞΕ και τον ΣΤΕΚ, η προετοιμασία μακροχρόνιου σχεδίου πενταετούς διάρκειας για την κατάρτιση εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σε μερική ή ολική αναστολή εργασιών, ώστε τα ξενοδοχεία που λειτουργούν ολόχρονα να αυξηθούν.

«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την άμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας. Σε συνεργασία μαζί σας είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε και άλλες δράσεις ώστε η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστικός προορισμός και τον χειμώνα», είπε.

Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την απόφαση για αύξηση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού για το 2025 κατά 10 εκατομμύρια ευρώ για την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.

Σημείωσε ακόμα ότι ο τουρισμός της χώρας, θα επωφεληθεί επίσης από την εκστρατεία για "rebranding" που έχει ήδη ξεκινήσει και που στοχεύει στην αποκατάσταση του ονόματος, της καλής φήμης και της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς.

Τόνισε επίσης τις θετικές προοπτικές από τη η θεσμοθέτηση Στρατηγικού διαλόγου μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που υπογράφηκε πρόσφατα και εντάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία, χώρα μη Κράτος-Μέλος του ΝΑΤΟ, σε μία κατηγορία 30 κρατών με τα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν πλέον τακτική και δομημένη συνεργασία. Παράλληλα δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις συνεργασίας, πέραν από τους τομείς της ενέργειας και του εμπορίου, και στον τομέα του τουρισμού.

«Αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Κύπρο εκπρόσωπος αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας που κάνει επαφές για να δούμε το θέμα των απευθείας πτήσεων. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια, δεν θέλω να πω περισσότερα, όπως το όνομα της εταιρείας», αποκάλυψε ο Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Πολωνία που αποτελεί σημαντική τουριστική αγορά και στο άνοιγμα Διπλωματικής Αποστολής εντός του 2024, στο Καζακστάν, μια χώρα από την οποία η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει τουρισμό. Σημείωσε επίσης τη λειτουργία διπλωματικής αποστολής το 2024 και στην Αρμενία.

Παράλληλα σημείωσε ότι το αρμόδιο Υφυπουργείο Τουρισμού, εξήγγειλε επτά σχέδια κινήτρων που συνδέονται τόσο με την τουριστική εμπειρία όσο και με τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

Δύο εξ αυτών, χρηματοδοτούμενα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απευθύνονται προς την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο Πρόεδρος επανέλαβε τη σημασία για την Κυβέρνηση της πλήρους αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κάλεσε τη Βουλή σε συνεργασία, για να περάσουν όλα τα προαπαιτούμενα που απαιτούν νομοθετική ρύθμιση.

Αναφέρθηκε επίσης σε αρκετά σχέδια κινήτρων από το Υφυπουργείο Τουρισμού που αποσκοπούν να ενισχύσουν την προσπάθεια της βιομηχανίας προς την πράσινη μετάβαση.

Αναφέροντας ότι το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, αφού συνοδεύτηκε από ρεκόρ εσόδων και πολύ καλούς κύκλους εργασιών για τη συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων, είπε ότι για το 2024, παρά τις προκλήσεις και αντιξοότητες, η μέχρι σήμερα πορεία του τουρισμού είναι ικανοποιητική.

«Το πιο σημαντικό, όμως αν θέλετε, είναι το γεγονός ότι ο τουρισμός της χώρας μας βρήκε ξανά σταθερό βηματισμό. Και το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμα ότι με βάση τις σύγχρονες τάσεις η διαμόρφωση, ενός τουριστικού μοντέλου που θα βασίζεται στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, που θα είναι και κοινωνικά ωφέλιμη, θα πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα. Όπως είπε, αυτό είναι θέμα ανταγωνιστικότητας, θέμα ορθολογιστικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, αλλά και θέμα υπευθυνότητας απέναντι στις επόμενες γενεές και στον πλανήτη.

Συνέδριο HORTEC στην Κύπρο ενόψει Κυπριακής Προεδρίας

Στον χαιρετισμό του στη ΓΣ ο Πρόεδρος της Ένωση Ξενοδοχείων, Εστιατορίων, Μπαρ και Καφέ στην Ευρώπη (HORTEC) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέρθηκε στις ζωτικής σημασίας συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον του τουρισμού και στη σημασία της ένταξης του ΠΑΣΥΞΕ στην HORTEC, όταν και ενώσεις από τα κατεχόμενα διεκδικούσαν συμμετοχή.

Σημείωσε επίσης ότι ενόψει ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου η HORTEC θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο τη Γενική της Συνέλευση τον Οκτώβριο του 2025, με όλες τις εθνικές οργανώσεις και φέρνοντας στην Κύπρο και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία να τεθούν οι βάσεις για την τουριστική πολιτική επί προεδρίας της Κύπρου.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ανέφερε ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΥΞΕ στην HORTEC είναι πολύ μεγάλης τουριστικής αλλά και εθνικής σημασίας και θα πρέπει να διαφυλαχθεί με την αρωγή της πολιτείας.

Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ: Το 2023 δεν ήταν επιτυχημένη χρονιά

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Θάνος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι με βάση της κερδοφορία των ξενοδοχείων το 2023 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια επιτυχημένη χρονιά.

Σημείωσε ότι παρά τις καλές επιδόσεις από πλευράς εσόδων, υπήρξε χαμηλότερη κερδοφορία εξαιτίας του αυξημένου λειτουργικού κόστους, λόγω των τιμών της ενέργειας, του εργατικού δυναμικού και της τροφοδοσίας. Επεσήμανε παράλληλα, πως η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει υψηλούς δανεισμούς, με αποτέλεσμα τα αυξημένα επιτόκια να έχουν επίσης σοβαρή επίπτωση στη μείωση της κερδοφορίας.

Πρόσθεσε ότι το 2023 δεν πρέπει να αντικρίζεται ως μεμονωμένη χρονιά, αλλά να γίνεται σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και να μελετούνται οι προοπτικές των επόμενων τουριστικών σεζόν.

Όπως είπε, ο μέσος όρος των αφίξεων από το 2020 ως το 2023 πλησίασε τα 2,4 εκατ. ευρώ αριθμός που αντιστοιχεί στον αριθμό αφίξεων του 2014, ενώ ο μέσος όρος των εσόδων κατά τις χρονιές αυτές ήταν λίγο πιο πάνω από τα 1,8 δισ. ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί στα έσοδα του 2008.

Ανέφερε ακόμα ότι η ακαθάριστη ετήσια πληρότητα των ξενοδοχείων έφτασε το 50%, ενώ 34% του συνόλου των ξένων επισκεπτών επέλεξε να διαμένει στα κατεχόμενα ή τουριστικά καταλύματα που είναι διαθέσιμα για μακροπρόθεσμη ενοικίαση.

Σημείωσε προκλήσεις για το 2024 και τις εκτιμήσεις ότι οι ετήσιες πληρότητες θα είναι μειωμένες συγκριτικά με το 2023. Μεταξύ αυτών η κρίση στη Μ. Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επιβράδυνσης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η μείωση των πτήσεων προς την Κύπρο. Αναφέρθηκε ακόμα στη πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδιών στην Γερμανία με υπολογιζόμενη ζημιά 25 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό.

Έκανε επίσης λόγο για περιορισμένη πρόσβαση της Κύπρου στις πλείστες δυνητικές τουριστικές αγορές, ανάγκη για ευελιξία στην αγορά εργασίας, ανάγκη αύξησης των ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν ολόχρονα και ανάγκη παροχής κινήτρων για την πράσινη μετάβαση. Σημείωσε επίσης την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα του μάρκετινγκ.

Συνοψίζοντας εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος έχει μείνει στάσιμη στον τομέα του τουρισμού.

«Έχουμε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο και εάν δεν εκσυγχρονίσουμε και αναβαθμίσουμε άμεσα την τουριστική μας βιομηχανία, θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε εκτός αγοράς και το κόστος να επανέλθουμε θα είναι πολλαπλάσιο και πέραν των δυνατοτήτων μας», είπε.

Τόνισε ως αδήριτη ανάγκη την δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την εφαρμογή δράσεων που θα εκσυγχρονίσουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Κατά την Γενική Συνέλευσης απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον επίτιμο πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Χάρη Λοϊζίδη για την προσφορά του στον Σύνδεσμο και τον τουρισμό. Ο κ. Λοϊζίδης που για 20 χρόνια βρισκόταν στην ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετώπισε η βιομηχανία από το 2011 και μετά, ενώ είπε ότι η αναβάθμιση του τουρισμού και η αύξηση των αφίξεων από 2 εκατομμύρια σε 4 εκατομμύρια αφίξεις ετησίως δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση