ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυξημένες κατά 9% οι αφίξεις κατά το α΄ τετράμηνο

Αισθητή άνοδος σε σχέση με το 2019, άλμα στις αφίξεις από Πολωνία, βαρόμετρο οι καλοκαιρινοί μήνες – Ψηλές πληρότητες για τον Κατακλυσμό

Αισιόδοξη είναι η εικόνα από πλευράς τουριστικών αφίξεων μέχρι στιγμής. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία της στατιστικής Υπηρεσίας, με τα πιο πρόσφατα, αυτά του μήνα Απριλίου, να δείχνουν αύξηση 4,08% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 –την τελευταία υγιή χρονιά για τον τουρισμό, πριν από την έναρξη της πανδημίας, και στη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία που είχε το δικό του αποτύπωμα στον τουρισμό. Το σημείο αναφοράς είναι ως εκ τούτου το 2019, χρονιά κατά την οποία είχαν καταγραφεί επιδόσεις-ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα στον τουρισμό. Επιδόσεις οι οποίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι πιο κάτω σε σχέση με τις φετινές. Τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, τον φετινό Απρίλιο οι αφίξεις ανήλθαν στις 342,7 χιλιάδες, σε σύγκριση με 329,3 χιλιάδες το 2019. Πρόκειται για αύξηση γύρω στο 4% και 18,5%. Άνοδο παρουσίασαν οι αφίξεις όλων των προηγούμενων μηνών του έτους σε σύγκριση με το 2019 –στο +10% ο Ιανουάριος, 12,8% ο Φεβρουάριος, 8,4% ο Μάρτιος. Συνολικά, οι τουριστικές αφίξεις για την πρώτη τετραμηνία του έτους είναι αυξημένες γύρω στο 9% σε σύγκριση με το 2019.

Κύριες αγορές

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία έτυχαν ανάλυσης από πλευράς του ΣΤΕΚ, συνολικά οι αφίξεις από κύριες τουριστικές αγορές έχουν αυξηθεί κατά 23,6% τον Απρίλιο, συγκριτικά με το 2019. Αυτό σημαίνει αριθμητικά 64,2 χιλιάδες επιπλέον τουρίστες. Σε επίπεδο τετράμηνου η αύξηση ανέρχεται στο 24,2% (γύρω στους 140,2 χιλιάδες τουρίστες). Σημειώνεται ότι, στη συγκεκριμένη κατηγορία –κύριες τουριστικές αγορές– περιλαμβάνεται το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ελλάδα, η Σουηδία, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Ουγγαρία.

Ποιοι ανεβαίνουν

Σε όλες τις αγορές καταγράφεται αύξηση σε σύγκριση με το 2019, πλην των αφίξεων από Νορβηγία και Ελβετία, οι οποίες μειώθηκαν κατά 28,2% και 1,78% αντίστοιχα. Αξιοσημείωτη είναι η ενίσχυση τουριστών από την πολωνική αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση η αύξηση φτάνει το 300% για τον Απρίλη 2023 (17,3 χιλιάδες περισσότεροι τουρίστες) και 378% για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου (47,465) φέτος, σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2019. Μεγάλη ζήτηση καταγράφεται και από την αγορά της Αυστρίας, η οποία έχει αυξηθεί πέραν του 60% σε σχέση με το 2019. Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν για τη συγκεκριμένη αγορά και για το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την TUI Αυστρίας, υπάρχει ψηλή ζήτηση για προορισμούς με μεγάλη ηλιοφάνεια και κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, ως εκ τούτου αυξάνει την προσφορά της κατά τη φετινή σεζόν προσθέτοντας στο πρόγραμμά της άλλη μια πτήση για τη Λάρνακα, για τον μήνα Οκτώβριο. Μικρή μείωση κατά 1,17% καταγράφεται για την βρετανική αγορά για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου, αν και μόνο για τον μήνα Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση Βρετανών τουριστών κατά 6,6% σε σύγκριση με το 2019. 46,7% περισσότεροι ήταν οι τουρίστες από το Ισραήλ τον Απρίλιο και κατά 40% πιο πάνω η γερμανική αγορά.

Η ανησυχία

Παρά τις καλές επιδόσεις εξακολουθεί να επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αφενός, είναι το θέμα εξεύρεσης προσωπικού το οποίο φαίνεται ότι δεν επιλύεται ούτε και φέτος, με αποτέλεσμα να μειώνεται το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, ειδικά σε περιόδους τουριστικής αιχμής. Αφετέρου, είναι το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, το οποίο είναι συνεπεία των αυξήσεων κόστους ενέργειας και πληθωρισμού που έχει εκτοξευθεί. Βεβαίως, ο πληθωρισμός είναι ζήτημα το οποίο επηρεάζει δυσμενώς και την αγοραστική δύναμη και των τουριστών. Ενώ γενικότερα οι τιμές των διακοπών είναι φέτος τσιμπημένες, αυτό που αναφέρεται από πλευράς ξενοδόχων είναι ότι βάσει της αύξησης του κόστους λειτουργίας, το κόστος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία θα έπρεπε να είναι πιο ψηλό. Πάντως η Κύπρος φαίνεται να προωθείται ακόμα ως προορισμός όπου το κόστος των διακοπών δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το αποτύπωμα των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά και κατά συνέπεια στις δαπάνες των τουριστών αναμένεται ότι θα διαφανεί σε επόμενες εκδόσεις από την στατιστική υπηρεσία. Τα επόμενα στοιχεία αναμένονται σύμφωνα με σχετική ενημέρωση στις 30 Μαΐου και αφορούν τον μήνα Μάρτιο.

Την ίδια ώρα η ζήτηση για ταξίδια παραμένει σε ψηλά επίπεδα, με το ψηλό κόστος να μην πτοεί, μέχρι στιγμής, τη ζήτηση για διακοπές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, για την περίοδο του τριημέρου του Κατακλυσμού, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία σε Αγία Νάπα, Πρωταρά και Πάφο είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Βάσει των αποτελεσμάτων αναζήτησης στην διαδικτυακή πλατφόρμα booking.com, το 86% των καταλυμάτων στην Πάφο αλλά και στην Αγία Νάπα δεν έχουν διαθεσιμότητα για την συγκεκριμένη περίοδο. Αντίστοιχα, στον Πρωταρά το ποσοστό ανέρχεται στο 92%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση