ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχία Υπ. Εργασίας για αδήλωτη εργασία

Αισιοδοξία τόσο για συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία όσο και για ολοκληρωμένη συμφωνία για την ΑΤΑ

ΚΥΠΕ

Ανησυχία ότι αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα η αδήλωτη εργασία θα αποτελέσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, αλλά και αισιοδοξία τόσο για συμφωνία για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία όσο και για ολοκληρωμένη συμφωνία για την ΑΤΑ, εξέφρασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, σε ομιλία του στο 24ο συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου της ΠΕΟ, στη Λευκωσία.

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι «η Κυβέρνηση υλοποιεί την λαϊκή εντολή που έχει λάβει για την εφαρμογή ανθρωποκεντρικής πολιτικής έτσι ώστε να ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και να συνεχίζεται η οικονομική ανάπτυξη».

«Έχουμε ενώπιον μας σημαντικά και δύσκολα προβλήματα, ιδιαίτερα για την αδήλωτη εργασία που είναι πάρα πολύ ανησυχητική και αν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα θα αποτελέσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από όσο αξιολογούμε ότι είναι σήμερα», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Ανδρέα Καυκαλιά ο προγραμματισμός μας είναι ότι τα νομοσχέδια για την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των δυνατοτήτων που έχει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας θα παρουσιαστούν στην Ολομέλεια της Βουλής για έγκριση, πριν να κλείσει η Βουλή για την καλοκαιρινή περίοδο.

Αναφερόμενος στην επιτευχθείσα συμφωνία για την ΑΤΑ, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι με τους κοινωνικούς εταίρους «καταφέραμε μετά που η ΑΤΑ είχε αποκατασταθεί στο 50%, να αποκατασταθεί στα δύο τρίτα σύμφωνα με την πρόταση της Κυβέρνησης, στην οποία συμφώνησαν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι».

«Με τη συμφωνία για την ΑΤΑ σε πραγματικούς αριθμούς αποδόθηκε η μεγαλύτερη αποκατάσταση της αξίας του μισθού από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την επίτευξη ολοκληρωμένης συμφωνίας για την ΑΤΑ, ο κ. Παναγιώτου εξέφρασε αισιοδοξία και τόνισε πως «η ΑΤΑ δεν θα καταργηθεί» και «η ολοκληρωμένη συμφωνία για το μέλλον του θεσμού είναι τοποθετημένη χρονικά στο μέσο του 2025».

«Θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε και για αυτό, ώστε ο θεσμός να μπορεί να έχει μέλλον και να μην τον αναπολούμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «σε συνθήκες αυξημένης ακρίβειας χρειάζεται, ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν, να μπορούμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους έτσι ώστε η οικονομία μας να συνεχίζει να αναπτύσσεται και οι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταποκριθούν».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού από 940 στα 1.000 ευρώ και στην αύξηση του κατώτατου μισθού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Είπε ακόμη ότι «ετοιμάσαμε πρόταση για ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης του 12% που επιβλήθηκε προ δεκαετίας», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό με τις δυνατότητες που υπάρχουν, ένα σημαντικό μέρος των συνταξιούχων μας να τύχει μιας ουσιαστικής ελάφρυνσης».

«Εκτιμώ ότι θα καταστεί εφικτό στο επόμενο διάστημα να έχουμε και απτά αποτελέσματα», σημείωσε.

Αναφορικά με την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι είναι αισιόδοξος επειδή θεωρεί πως «επί της ουσίας συμφωνούμε».

«Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «η προστασία των μισθών των νέων εργαζόμενων στην οικοδομική βιομηχανία δεν είναι θέση μόνο της ΠΕΟ ή της Κυβέρνησης, είναι θέση της ΕΕ όπου για χώρες όπως την δική μας που η κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις είναι περιορισμένη το να υπάρχουν νομοθετικές πρόνοιες που να προστατεύουν τους κατώτατους μισθούς είναι κάτι που έχουμε κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες ακολουθούμε» και πρόσθεσε πως ο τρόπος που θα γίνει αυτό είναι αντικείμενο της συζήτησης μας που βρίσκεται σε τελικό στάδιο».

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ακόμη ότι «όσο ο κόσμος εξελίσσεται, όσο οι προσδοκίες μας από την ποιότητα ζωής μας αναβαθμίζονται και οι όροι και οι συνθήκες εργασίας πρέπει να βελτιώνονται και όχι να χειροτερεύουν», ενώ αναφέρθηκε «σε μεγάλη κληρονομιά που έχουμε να σηκώσουμε στους ώμους μας για την αναβάθμιση της τριμερούς κοινωνικής συνεργασίας, για την αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου και για την ενίσχυση και την επίτευξη περισσότερων κοινωνικών συμφωνιών για την ενίσχυση των εργατικών συμφωνιών».

Τέλος, ο κ. Παναγιώτου ευχαρίστησε την συντεχνία Οικοδόμων αλλά και την ΠΕΟ για την εποικοδομητική συνεργασία που έχουν και η οποία δίνει τη «δυνατότητα για ουσιαστικό διάλογο με επιχειρήματα, έτσι ώστε να μπορούμε να καταλήγουμε σε συμφωνίες».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση