ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναστάτωση στη βρετανική αγορά ομολόγων και στις τράπεζες του City

BLOOMBERG

Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των τραπεζών στο Σίτι του Λονδίνου καθώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο να τους επιβάλει υψηλότερους φόρους ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ. Δεδομένου ότι ο κ. Χαντ έχει δηλώσει πως δεν αποκλείει τίποτε σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των υπερκερδών, στις τράπεζες η ανησυχία παίρνει διαστάσεις. Τα στελέχη του κλάδου ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, αλλά δεν έχουν λάβει έως τώρα καμία καθησυχαστική ενημέρωση. Ο Χαντ έχει δηλώσει πως θα επιβάλει φόρο 25% στα κέρδη των επιχειρήσεων από τον Απρίλιο και θα αντιστρέψει πλήρως το σχέδιο του προκατόχου του για «πάγωμα» της φορολογίας στο 19%. Οι τράπεζες καταβάλλουν ήδη πρόσθετο φόρο ύψους 8% επί των κερδών τους. Αν δεν αποφασίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών να περιορίσει τους πρόσθετους φόρους, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Βρετανίας θα φορολογούνται με συντελεστή 33%, σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 27% που καταβάλλουν τώρα. Αν σε αυτά συνεκτιμηθούν άλλοι φόροι εργασίας που καταβάλλουν οι βρετανικές τράπεζες, προκύπτει πως η φορολογική τους επιβάρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη άλλων χρηματοπιστωτικών κέντρων που ανταγωνίζονται το Λονδίνο, όπως η Φρανκφούρτη και η Νέα Υόρκη.

Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι θα ενημερώσει λεπτομερώς τις τράπεζες σχετικά με τη φορολόγησή τους στις 31 Οκτωβρίου. Έχει, ωστόσο, θορυβήσει τη βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο νέος υπουργός Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους τόσο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και στις ενεργειακές.

Την ίδια στιγμή, επανέρχεται η αναστάτωση στις αγορές ομολόγων, με τα βρετανικά ομόλογα να επιστρέφουν σε πτωτική πορεία αντανακλώντας την ανησυχία της αγοράς τόσο για τον πληθωρισμό, που πέρασε πλέον το 10%, όσο και για την πρόθεση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει εσπευσμένα σε συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της.

Από τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα και φέρουν τον πληθωρισμό στη Βρετανία να φτάνει στο 10,01%, τα ομόλογα του βρετανικού δημοσίου άρχισαν και πάλι να υποχωρούν. Η απόδοση των δεκαετών σημείωσε άνοδο 9 μονάδων βάσης, στο 4,04%, και η στερλίνα υποχώρησε πάλι κατά 0,5%, στο 1,1261 δολ. Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι και αναλυτές, η προοπτική νέων αυξήσεων επιτοκίων καθώς και η ανάκληση κάθε μέτρου στήριξης από την κεντρική τράπεζα αναμένεται να διογκώσουν το χρέος της Βρετανίας. Η Τράπεζα της Αγγλίας μερίμνησε, πάντως, να αποκλείσει τα τριακονταετή ομόλογα από το πρόγραμμα πωλήσεων ομολόγων της. Θα δώσει έτσι ώθηση σε αυτήν την αγορά όπως κατέδειξαν, άλλωστε, άμεσα οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων του βρετανικού δημοσίου, που υποχώρησαν κατά 10 μονάδες βάσης μόλις ανακοινώθηκε ότι εξαιρούνται τα μακροπρόθεσμα ομόλογα. Το πρόγραμμα πωλήσεων ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας στοχεύει στο να επιβάλει αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε παλαιότερα επίπεδα. Η Τράπεζα έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιό της τίτλους αξίας 900 δισ. στερλινών. Ο ρυθμός μείωσής τους αναμένεται να είναι αργός. Όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι στα σχέδιά της ήταν η μείωση του χαρτοφυλακίου της κατά περίπου 80 δισ. στερλίνες ετησίως μέσω πωλήσεων ομολόγων. Οι ιθύνοντες που χαράσσουν πολιτική στη Βρετανία ανησυχούν, πάντως, για τον κίνδυνο να οδηγήσουν την κατάσταση σε νέες μαζικές πωλήσεις ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ