ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακριβότερο της τετραετίας το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Καλπάζουν οι τιμές των αγαθών, αύξηση γύρω στο 20% καταγράφεται στις τιμές βασικών πασχαλινών προϊόντων και εδεσμάτων

Το ακριβότερο Πάσχα της τελευταίας τετραετίας θα ζήσουν φέτος οι καταναλωτές. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών από ελέγχους τιμών Πασχαλινών βασικών προϊόντων στις 13 Απριλίου, αλλά και τα στοιχεία από τα προηγούμενα παρατηρητήρια τιμών για το Πασχαλινό τραπέζι, καταδεικνύουν ακριβώς αυτό- ότι το φετινό πασχαλινό τραπέζι θα κοστίσει ακριβά. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 20% αύξηση για το 2022 σε σχέση με το 2021, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόκλιση σε σχέση με το 2019. Τουλάχιστον μέχρι τις 13 Απριλίου, οι τιμές για τα μικρά αμνοερίφια 10kg, ήταν στα 8,39 ευρώ. Και η συγκεκριμένη τιμή παρά το γεγονός ότι είναι αυξημένη σε σχέση με το 2021 (6,89 ευρώ), εντούτοις δεν έχει μεταβληθεί ιδιαίτερα από τις αρχές του έτους. Πιο οικονομικό φέτος (τουλάχιστον μέχρι τις 13 Απριλίου) είναι το αμνοερίφιο, σε σχέση με το χοιρινό και το κοτόπουλο, ως απόρροια των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών για ζωοτροφές διεθνώς. Έτσι, ο χοιρινός λαπάς κοστίζει φέτος 5,22 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι κόστιζε 4,24 ευρώ, και καταγράφει αύξηση της τάξης του 23,1%. Επιπλέον, η τιμή για το κοτόπουλο είναι πιο πάνω φέτος κατά 25,5%, ενώ το νωπό στήθος κοτόπουλου έχει αυξηθεί κατά 24,5%. Αυτά όσον αφορά τα κρεατικά. Για τα παραδοσιακά πασχαλινά εδέσματα της Κύπρου, ήτοι φλαούνες, καταγράφεται επίσης μια αισθητή αύξηση στις μέσες τιμές ανά κιλό φέτος σε σχέση με το 2021. Για τις γλυκές φλαούνες η αύξηση είναι 18,4% ενώ για τις αλμυρές (χωρίς σταφιδάκια), η αύξηση είναι μεγαλύτερη και αγγίζει το 20%. Βάσει των στοιχείων, το κόστος αγοράς για το χοιρινό λαπά (το κιλό), μπριζόλα, χοιρινό κιμά, αμνοερίφιο, κοτόπουλο ολόκληρο και νωπό στήθος, αλλά και φλαούνες- γλυκές και αλμυρές/ κιλό, στοιχίζει φέτος 84,15 ευρώ. Το κόστος αγοράς για τα ίδια προϊόντα και ποσότητες το 2021, ήταν 13 ευρώ φθηνότερο- στα 71,13 ευρώ.

Τα υπόλοιπα προϊόντα

Φυσικά πέραν των εποχιακών, αυξήσεις καταγράφονται στα πλείστα προϊόντα, τόσο στο λιανικό τροφίμων, όπως σπορέλαια, δημητριακά, ψωμί κ.ο.κ. Ας δούμε τη σύγκριση του κόστους σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως καταγράφεται στο τελευταίο γενικό παρατηρητήριο τιμών της υπηρεσίας προστασίας του καταναλωτή. Συγκεκριμένα, στην τιμή του χοιρινού, που είναι και το πρώτο σε πώληση κρέας σε ετήσια βάση, καταγράφεται αύξηση κατά μέσο όρο γύρω στο 13,4%, και να πωλείται περίπου 60 σεντ ακριβότερα το κιλό σε σχέση με τον Μάρτιο. Αυτό ισχύει για τον χοιρινό λαπά, την χοιρινή μπριζόλα και τον χοιρινό κιμά. Η τιμή για το κοτόπουλο έχει αυξηθεί κατά 16,5% (ακριβότερο 53 σεντ/κιλό) και για το κοτόπουλο στήθος γύρω στο 12,4% (ακριβότερο κατά 87 σεντ/κιλό). Φθηνότερα στοιχίζουν όμως τα αμνοερίφια, τα οποία αποτελούν το παραδοσιακό βασικό πασχαλινό έδεσμα.

Ακριβότερα θα στοιχίσει για το νοικοκυριό και η παρασκευή φλαούνων- η τιμή της ζάχαρης είναι αυξημένη κατά 6,7% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση τον Μάρτη, ενώ και το αλεύρι παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις μέχρι 3,1%, αν και εντοπίζονται και μικρές μειώσεις για συγκεκριμένες ετικέτες και είδος αλευριού. Ακριβότερα είναι και τα τυριά, που σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές τους καταγράφονται αυξημένες μέχρι και 7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση τον προηγούμενο μήνα. Πιο ακριβά πωλείται και το νερό. Η μέτρηση γίνεται για το νερό ανά εξάδα και καταγράφει αύξηση μέχρι 6% για συγκεκριμένη εγχώρια ετικέτα νερού ενώ και στις υπόλοιπες ετικέτες, έχουν διαφοροποιηθεί οι τιμές προς τα πάνω κατά μερικά σεντ. Η επίσκεψη στην φρουταρία είναι επίσης επώδυνη για τον καταναλωτή. Εκεί θα βρει τις ντομάτες κατά 60% ακριβότερες. Δηλαδή ενώ τον Μάρτη η τιμή είχε κυμανθεί στο 1,81 ευρώ, η μέτρηση Απριλίου έδειξε ότι η τιμή ανέβηκε στα 2,89 ευρώ (αύξηση 1,08 ευρώ). Αυτή είναι και η μέση τιμή. Οι τιμές πώλησης της ντομάτας ξεκινά από 2,15 μέχρι 3,40 ευρώ το κιλό. Ακριβότερες και οι φρέσκες πατάτες κατά 18% σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Από την άλλη, σημαντική μείωση έχει καταγραφεί στα αγγουράκια χωραφιού και θερμοκηπίου, γύρω στο 27,7%, ωστόσο η μέση τιμή παραμένει ψηλή και κυμαίνεται στα 2,88/κιλό και 3,54 ευρώ/κιλό για τα αγγουράκια χωραφιού. Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης συστήνει στους καταναλωτές, στο μέτρο του δυνατού να κάνουν επιλογές πιο οικονομικές, έρευνα αγοράς και επιλογές μεταξύ ομοειδών προϊόντων, επιλέγοντας την φθηνότερη ετικέτα.

Κορύφωση τον Μάη

Από τις αρχές του χρόνου, είχαν εκφραστεί εκτιμήσεις ότι το πικ στις τιμές θα καταγραφεί κατά την περίοδο Απριλίου- Μαίου. «Δυστυχώς επαληθεύονται οι εκτιμήσεις μας για τα επίπεδα ακρίβειας και θεωρούμε ότι η ακρίβεια θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τέλος του Μάη όπου και θα κορυφωθεί, σχολιάζει ο κ. Δρουσιώτης. Πάντως το κοκτέιλ της ακρίβειας, συνοδεύει τις αγορές του καταναλωτή τουλάχιστον από το 2020, με το ξέσπασμα της πανδημίας και τα παρελκόμενα αυτής στην διεξαγωγή του εμπορίου και την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ οι πληθωριστικές τάσεις ενισχύθηκαν από τα τέλη Φεβρουαρίου με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και την μείωση της προσφοράς αγαθών. Μια κάποια συγκράτηση στις τιμές εκτιμάται ότι θα επιφέρει η μείωση κόστους αγοράς ζωοτροφών. Συγκεκριμένα, το κόστος αγοράς αραβόσιτου, είναι αυτή την στιγμή μειωμένο κατά 60 ευρώ/τόνο σε σχέση με τις αρχές Απριλίου.

Κανονικά οι έλεγχοι στην αγορά

Μια πιο σημαντική πτυχή είναι αυτή της ποιότητας των προϊόντων που θα φτάσουν στο πιάτο του καταναλωτή. Για αυτό το θέμα αρμόδιες είναι οι Υγειονομικές και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του κράτους. Σύμφωνα με ενημέρωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, από τις 16-30 Απριλίου κλιμάκια των υπηρεσιών θα διενεργούν εντατικούς ελέγχους σε όλη την έκταση της τροφικής αλυσίδας και σε όλα τα ζωοκομικά προϊόντα που παράγονται και εμπίπτουν στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων τους, όπως γάλα, τυροκομικά, αυγά, κρέας και κρεατοσκευάσματα). Ανάλογους ελέγχους θα διεξάγουν και σε υποστατικά παραγωγής και χειρισμού των προϊόντων, όπως γαλακτοκομεία, τυροκομεία, σφαγεία, κρεοπωλεία και εργαστήρια κοπής κρέατος.

Ακριβότερα θα στοιχίσει και η παρασκευή φλαούνων - η τιμή της ζάχαρης είναι αυξημένη κατά 6,7%, ενώ και το αλεύρι παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις μέχρι 3,1%.

Μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα είχαν σφαγεί 11.700 αμνοερίφια, 2495 χοίροι και 103 βοοειδή, ενώ συνολικά μέχρι το Πάσχα ο αριθμός των σφαγίων θα κυμανθεί γύρω στα 35-40 χιλιάδες. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης, μέχρι σήμερα οι έλεγχοι βαίνουν χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα και δεν έχουν αναφερθεί οποιεσδήποτε περιπτώσεις παράβασης των προνοιών της νομοθεσίας.

Τι εντόπισαν οι Υγειονομικές

Επιπρόσθετοι των προγραμματισμένων και στοχευμένοι έλεγχοι διενεργούνται και από την υγειονομική υπηρεσία από τις 11-26 Απριλίου. Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Ηρόδοτο Ηροδότου, προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών, μέχρι το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας είχαν γίνει 502 έλεγχοι σε διάφορες επιχειρήσεις τροφίμων και εντοπίστηκαν 10 περιπτώσεις μικροπαραβάσεων. Συγκεκριμένα, σε 6 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν μικροελλείψεις σε σχέση με τις κτηριακές εγκαταστάσεις ενώ, σε 4 περιπτώσεις υπήρξαν μικροπαραβάσεις σε σχέση με την σήμανση ων τροφίμων. Σε όλες τις περιπτώσεις δόθηκαν γραπτώς παρατηρήσεις και σύντομη προθεσμία για συμμόρφωση. Επιπλέον, στο λιανικό εμπόριο αποσύρθηκαν από τα ράφια των υπεραγορών τρία κιλά τρόφιμα είτε για παρέλευση της ημερομηνίας λήξης, είτε για εντοπισμό αλλεργιογόνων συστατικών. Έλεγχοι γίνονται και στα σημεία εισόδου της Δημοκρατίας και μέχρι την Δευτέρα είχαν ελεγχθεί:

198.000 κιλά σουσάμι

52.000 κιλά διάφορα σοκολατοειδή

90.000 κιλά ξηροί καρποί

8.000 κιλά αλεύρι

1.000 κιλά αποξηραμένα φρούτα

8 000 κιλά ταχίνι, χούμους και χαλβάς

Λήφθηκαν δείγματα από δύο εμπορευματοκιβώτια ξηρών καρπών και τρία εμπορευματοκιβώτια με σισάμι και μεταφέρθηκαν στο γενικό χημείο του κράτους. Μέχρι στιγμής έχει πιστοποιηθεί η ποιότητα για 70,963 κιλά σισάμι και έχει διοχετευτεί στην αγορά, ενώ και οι έλεγχοι στην αγορά δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει παρέκκλιση από τις επιτρεπόμενες παραμέτρους. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι γίνεται σε υποστατικά στα οποία αναμένεται μεγάλη κινητικότητα την περίοδο του Πάσχα όπως υπεραγορές, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία. Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε εισαγωγείς και υποστατικά που παρασκευάζουν/συσκευάζουν/αποθηκεύουν τρόφιμα που θα έχουν αυξημένη ζήτηση την περίοδο των γιορτών- αποθήκες διανομής ή παρασκευής βαφών για τα πασχαλινά αυγά, σοκολατοβιομηχανίες, , διανομείς αλευρίου, σταφίδες και σισαμιού. Κλιμάκια της υπηρεσίας θα εργάζονται σε όλες τις επαρχίες μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Οι έλεγχοι αφορούν την αξιολόγηση των συνθηκών παρασκευής μεταφοράς και πώλησης των τροφίμων, όπως αυτοί ορίζονται στους κώδικες υγιεινής πρακτικής.

Συν 5- 10% και στα μενού των εστιατορίων

Βεβαίως οι τιμές μεταβάλλονται προς τα πάνω όχι μόνο για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις. Έτσι, ακριβαίνουν και τα πιάτα στο μενού των εστιατορίων, τα ποτά και ο καφές. Ήδη σε κάποιους χώρους έχουν επιβληθεί αυξήσεις όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συνδέσμου κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης. Συγκεκριμένα στα προϊόντα καφέ και σε καταστήματα ταχείας εξυπηρέτησης, όπως σουβλιτζίδικα, λόγω και της αύξησης της τιμής του προϊόντος στην αγορά. Όπως επισήμανε οι επιχειρηματίες καλούνται να διαχειριστούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Από την μια είναι η ακρίβεια των προϊόντων από την άλλη η αύξηση ενέργειας και καυσίμων και των πρώτων υλών και ταυτόχρονα έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη του κοινού. Ως εκ τούτου, οι αυξήσεις είναι μονόδρομος. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μπουν αυξήσεις τέτοιες που να απορροφούν μέρος του κόστους χωρίς παράλληλα να είναι απαγορευτικές για τους επισκέπτες. Κατά μέσο όρο και σταδιακά οι αυξήσεις θα φτάσουν το 10%. Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι ένα μέρος των αυξήσεων θα εξακολουθήσουν να απορροφάται από τις επιχειρήσεις. Στο μεταξύ πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίοδο ευρύτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά κυρίως για τα κέντρα αναψυχής. Ήδη, αριθμός επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα βιωσιμότητας λόγω κυρίως της ακρίβειας και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις και λογαριασμούς. Ανάσα αναμένεται να δώσει η έναρξη της τουριστικής περιόδου, εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για καλή σεζόν, αλλά και ενδεχόμενη στήριξη των επιχειρήσεων από το κράτος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ