H Ευρώπη δέχεται τον αντίκτυπο μίας «διπλής κρίσης», όμως η περιοχή μπορεί να αποφύγει την ύφεση, ανέφερε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι.
«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον αντίκτυπο μίας διπλής κρίσης», τόνισε ο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στο γεωπολιτικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπαγόμενων οικονομικών επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«Από γεωπολιτικής απόψεως, η κρίση επηρέασε τις ΗΠΑ και τον κόσμο ολόκληρο, όμως από οικονομικής απόψεως, έχει επηρεαστεί πιο σοβαρά η Ευρώπη και ειδικότερα η Γερμανία».
Παρ΄όλα αυτά, παρά την ενεργειακή κρίση, η Ευρώπη έχει καταφέρει τώρα να εξασφαλίσει εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, που μέχρι πρότινος προέρχονταν πρωταρχικά από την Ρωσία και κάποιες κυβερνήσεις παρείχαν στους καταναλωτές μέτρα στήριξης του ενεργειακού κόστους.
Η Ευρωζώνη ενισχύθηκε με ρυθμό 3,5% το 2022, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο προβλέπει για φέτος ανάπτυξη 0,8% και 1,4% το 2024.
Η πρόκληση της ενεργειακής εξάρτησης
Η Κομισιιόν στις προβλέψεις της στις 11 Σεπτεμβρίου θα δώσει μία ένδειξη για εικόνα ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, τα πρόσφατα μακροοικονομικά εγείρουν ανησυχίες για επιβράδυνση. Για παράδειγμα, η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020.
Ο πληθωρισμός μπορεί να αποκλιμακώθηκε τους τελευταίους μήνες, όμως τα στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν στασιμότητα στο 5,3%, παραμένοντας αρκετά πάνω από το στόχο 2% της ΕΚΤ.
«Γιατί μετά από μία δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία η οικονομία μας επιβραδύνεται; Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της πρόκλησης να εξασφαλίσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία, το οποίο εν τέλει ήταν πολύ κοστοβόρο για τις οικογένειάς πυροδοτώντας ταυτόχρονα και πληθωρισμό», ανέφερε ο Τζεντιλόνι.
Πηγές: moneyreview.gr, CNBC