Kathimerini.gr
Είναι μια απλή αλλά βάναυση εξίσωση: Ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν σε όλο τον κόσμο αυξάνεται, καθώς τα χρηματικά ποσά που συνεισφέρουν τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου μειώνονται. Τα Ηνωμένα Εθνη λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα συγκεντρώσουν αρκετά χρήματα για να βοηθήσουν περίπου το 60% των 307 εκατ. ανθρώπων που θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 117 εκατ. άνθρωποι δεν θα λάβουν βοήθεια το 2025.
Στο τέλος του 2024 ο ΟΗΕ θα έχει συγκεντρώσει περίπου το 46% των 49,6 δισ. δολαρίων που ζήτησε για ανθρωπιστική βοήθεια. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που συγκεντρώνει λιγότερα από τα μισά από αυτά που επιδίωκε. Το έλλειμμα έχει αναγκάσει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να λάβουν αγωνιώδεις αποφάσεις, όπως η περικοπή των μερίδων για τους πεινασμένους. Οι συνέπειες γίνονται ήδη αισθητές σε χώρες όπως η Συρία, όπου το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ συνήθιζε να ταΐζει 6 εκατ. και φέτος προβλέπεται να βοηθήσει μόλις 1 εκατ. ανθρώπους.Το πρόβλημα επιδεινώνεται διεθνώς, καθώς η Δύση ψαλιδίζει τη βοήθεια.
Αξιωματούχοι του ΟΗΕ βλέπουν ελάχιστους λόγους αισιοδοξίας σε μια εποχή συγκρούσεων, πολιτικών αναταραχών και ακραίων καιρικών συνθηκών, παράγοντες που προκαλούν λιμό. Οι οικονομικές πιέσεις και η αλλαγή πολιτικής αναδιαμορφώνουν επίσης τις αποφάσεις ορισμένων πλούσιων εθνών.
Η Γερμανία, λόγου χάρη, ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές του ΟΗΕ, έχει «ψαλιδίσει» 500 εκατ. δολάρια σε χρηματοδότηση από το 2023 έως το 2024, στο πλαίσιο γενικότερων περικοπών. Το υπουργικό συμβούλιο συνέστησε νέα μείωση της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά 1 δισ. δολάρια για το 2025. Ενα νέο κοινοβούλιο θα αποφασίσει το σχέδιο δαπανών του επόμενου έτους μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναμένουν επίσης τις κινήσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της πείνας σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρείχαν 64,5 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια, το 38% του συνόλου των συνεισφορών στον ΟΗΕ. Σχεδόν 282 εκατ. άνθρωποι σε 59 χώρες και εδάφη αντιμετώπιζαν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας το 2023. Η επίλυση των ευρύτερων προκλήσεων του ΟΗΕ για τη συγκέντρωση κεφαλαίων θα απαιτήσει αλλαγή στο επιχειρηματικό του μοντέλο, τονίζει ο Μάρτιν Γκρίφιθς, πρώην επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ. «Χρειαζόμαστε μια διαφορετική πηγή χρηματοδότησης». Το 2014 ο σημερινός γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε μια σημαντική αλλαγή που θα χρέωνε στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τέλη για τη χρηματοδότηση ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών.