ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα 70 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κεφάλαια του Marathon Fund II

Η Marathon Venture Capital διαχειρίζεται κεφάλαια τα οποία έχουν στόχο να στηρίξουν νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας.

Kathimerini.gr

Το αρχικό του κεφάλαιο ενισχύει το Marathon Fund II, με το ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων να αυξάνεται πλέον στα 70 εκατ. ευρώ, από 40 εκατ. ευρώ πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν δηλαδή ξεκίνησε να λειτουργεί. Η Marathon Venture Capital διαχειρίζεται κεφάλαια τα οποία έχουν στόχο να στηρίξουν νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας με αντικείμενα δραστηριότητας διεθνούς απήχησης.

Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στη νέα αύξηση κεφαλαίου περιλαμβάνονται υφιστάμενοι επενδυτές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και νέοι θεσμικοί επενδυτές, όπως η EBRD. Παράλληλα, συμμετείχαν αρκετοί εταιρικοί και ιδιώτες επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του fund να υποστηρίζεται από κεφάλαια επιτυχημένων ιδρυτών που αποφασίζουν να επενδύσουν στην επόμενη γενιά των νεοφυών επιχειρήσεων.

Η Marathon Venture Capital υπερδιπλασίασε το μέγεθος του πρώτου fund, ύψους 32 εκατ. ευρώ, ενώ υπερκάλυψε τον στόχο των 50 εκατ. ευρώ για το δεύτερο fund, που λάνσαρε τον Νοέμβριο του 2020, αρχικής προίκας 40 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρουν πληροφορίες της «Κ», από τα 70 εκατ., τα 40 εκατ. ευρώ προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (ΕΑΤΕ, EIF, EBRD), ενώ τα υπόλοιπα από ιδιώτες και εταιρικούς επενδυτές.

Η Marathon Venture Capital διαχειρίζεται κεφάλαια τα οποία έχουν στόχο να στηρίξουν νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας.

Οσον αφορά τη στρατηγική του επενδυτικού σχήματος, αυτή δεν αλλάζει. Το fund ηγείται σε γύρους αρχικού σταδίου (seed), επενδύοντας ποσά ύψους 1-1,5 εκατομμυρίου ευρώ για συμμετοχή 15%-20% σε κάθε εταιρεία. Σε επόμενους γύρους χρηματοδότησης η Marathon συνεχίζει να επενδύει περαιτέρω σημαντικά ποσά, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της στην εταιρεία. Ορισμένες από τις εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει η Marathon από το δεύτερο fund είναι οι Ariadne Maps, Avrio, ενώ στο χαρτοφυλάκιό της υπάρχουν εταιρείες όπως η Augmenta, η LearnWorlds, η Causaly και η Lenses.io, που είτε έχουν λάβει υψηλή χρηματοδότηση από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές είτε έχουν εξαγοραστεί.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Marathon Venture Capital, οι startups Ελλήνων ιδρυτών, με ή χωρίς παρουσία στην Ελλάδα, άντλησαν συνολικά κεφάλαια ύψους 4,5 δισ. δολ. από Ελληνες και ξένους κυρίως επενδυτές το 2021, ποσό που εμφανίζεται αυξημένο κατά 239% σε σχέση με το 2020. Από τα 4,5 δισ. δολ., τα 972 εκατ. δολ. αντλήθηκαν από νεοφυείς εταιρείες με έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση