
Η γυναίκα σήμερα αντιμετωπίζεις συνεχώς προκλήσεις και απαιτήσεις οι οποίες την κάνουν ανθεκτική, δυνατή και high achiever, και ενώ τη γεμίζουν την ίδια ώρα την εξαντλούν και την αποθαρρύνουν. Στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας, το να είσαι γυναίκα δεν σε περιορίζει. Αντιθέτως, τόσο στην Partners Connected Communications αλλά και γενικά στο χώρο μας, βλέπεις πολλές γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις και σε όλη την πυραμίδα. Οι ευκαιρίες υπάρχουν και η εξέλιξη είναι εφικτή για εκείνες που τολμούν να διεκδικήσουν.
Η μεγάλη πρόκληση όμως δεν βρίσκεται στο επαγγελματικό πεδίο. Βρίσκεται στους πολλαπλούς ρόλους που καλούμαστε να ισορροπήσουμε καθημερινά: μητέρα, σύντροφος, επαγγελματίας, κόρη, κλπ. Ρόλοι που μας αντιπροσωπεύουν, που θέλουμε να έχουμε, αλλά που συχνά αναγκάζουν πολλές από εμάς να πατήσουμε φρένο στην καριέρα μας ή να περιορίσουμε τις φιλοδοξίες μας, όχι από έλλειψη ικανότητας αλλά από ανάγκη.
«Διακρίσεις στους μισθούς, τις ευκαιρίες ανέλιξης και την ισότιμη εκπροσώπηση παραμένουν προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί, ακόμη».
Η ισότητα αφορά όλους μας
Η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να ονομάζεται ‘μάχη για την ισότητα’ και σίγουρα δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά όλους μας. Άνδρες και γυναίκες πρέπει να συνεργαστούμε, καθώς η ισότητα είναι το θεμέλιο μίας υγιούς κοινωνίας και μίας παραγωγικής οικονομίας. Ο καταλυτικός παράγοντας είναι η σωστή συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντα λήψης αποφάσεων μέσα σε εταιρείες, οργανισμούς, κυβερνήσεις και δομές. Αμέτρητα στοιχεία και έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όχι μόνο προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία αλλά βελτιώνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι οι χώρες που προωθούν την ισότητα των φύλων θα μπορούσαν να αυξήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημά τους κατά 20% έως το 2030.
Εμείς, στην Partners Communications, κάνουμε πράξη την ισότητα. Ίσως να είμαστε από τις λίγες εταιρείες που έχουν στη διευθυντική τους ομάδα περισσότερες γυναίκες από άνδρες. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, ενώ παρατηρείται σημαντική αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις θέσεις ευθύνης, ακόμα οι αίθουσες συνεδριάσεων, τα επιχειρηματικά forums και η κορυφή ανδροκρατείται μακράν. Διακρίσεις στους μισθούς, τις ευκαιρίες ανέλιξης και την ισότιμη εκπροσώπηση παραμένουν προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί, ακόμη.
Όχι λόγια αλλά πράξεις
Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αναγνώριση της σημασίας της ισότητας των φύλων και στη θεσμική ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών.
Ωστόσο, υπολειπόμαστε ακόμη σε εφαρμοσμένο επίπεδο. Παρά τα θετικά παραδείγματα, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε διοικητικά συμβούλια και κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι μικροπροκαταλήψεις, η αόρατη εργασία της μητρότητας και η απουσία ουσιαστικών μηχανισμών στήριξης παραμένουν εμπόδια.
Η αλλαγή απαιτεί όχι μόνο λόγια αλλά και πράξεις: πολιτικές, μοντέλα εργασίας, έργα υποδομής, ποσοστώσεις, υποστήριξη. Αρχίζοντας από τα απλά, τα καθημερινά. Οι γυναίκες δεν χρειάζονται ‘βοήθεια’, η κοινωνία και η οικονομία χρειάζεται να χτίσει υποδομές, μηχανισμούς, ολοήμερα σχολεία, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων που θα αποσυμφωρήσουν τις γυναίκες από το υπερβολικό βάρος της καθημερινότητας και θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν ισότιμα. Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να είναι πρωταγωνίστριες στη νέα, μεταβαλλόμενη οικονομία.
*Η κα Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου είναι CEO της Partners Connected Communications και της pr: partners.