Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Η CarVal Investors πώλησε 3% από το 9,09% των μετοχών που είχε στην Τράπεζα Κύπρου μέσω διαδικασίας «accelerated bookbuild» (ΑΒΒ) προ μερικών εβδομάδων. Κάποιοι από τους υπόλοιπους μετόχους μπορεί να έχουν στα πλάνα τους να πωλήσουν τις μετοχές που έχουν στην Τράπεζα Κύπρου, κάποιοι «ακούγεται» ότι θα πωλήσουν, κάποιοι έχουν ξεκινήσει ήδη διαδικασία πώλησης των μετοχών τους και κάποιοι δεν πωλούν επί του παρόντος, παρόλη την πληροφόρηση που υπάρχει ότι θα πωλήσουν. Εκείνο που μπορεί να εξαχθεί, πάντως, είναι πως σίγουρα οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου βρίσκονται σε «διαφορετικές ταχύτητες».
Χρηματιστηριακές πηγές από το Λονδίνο σημειώνουν πως η Caius δεν δρομολογεί ΑΒΒ για την πώληση της συμμετοχής της
Η αλλαγή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), έχει αλλάξει τα δεδομένα. Οι κύριοι πρωταγωνιστές των πιθανών πωλήσεων των μετοχών που έχουν στην Τράπεζα Κύπρου το τελευταίο διάστημα ήταν τρεις. Η CarVal Investors, η Caius Capital και η πρώην Λαϊκή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank Public Co Ltd). Η CarVal επέλεξε την πώληση κατά προσέγγιση του 1/3 των μετοχών που είχε στην BOC στις αρχές Οκτώβρη μέσω ABB διαδικασίας, η Λαϊκή Τράπεζα είναι γνωστό ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για πιθανή πώληση των μετοχών της, δίχως όμως να υπάρχει σαφώς καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ η Caius δεν έχει επί του παρόντος σχέδια να δρομολογήσει συναλλαγή επιταχυνόμενης λογιστικής ανάπτυξης (ABB) για το μερίδιό της στην Τράπεζα Κύπρου και δεν συμμετέχει επί του παρόντος σε συζητήσεις για πώληση των μετοχών της με οποιοδήποτε μέρος. Την παραπάνω θέση μετέφεραν στην «Κ» χρηματιστηριακές πηγές που γνωρίζουν τα πλάνα του 4ου μεγαλύτερου μετόχου της Τράπεζας Κύπρου (5,42% των μετοχών στην BOC).
Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές από το Λονδίνο που είναι σε θέση να γνωρίζουν, η Caius δεν δρομολογεί ΑΒΒ για την πώληση της συμμετοχής της και σκοπεύει τουλάχιστον επί του παρόντος να παραμείνει μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου. Όπως εξήγησαν, με την πάροδο των ετών, η Caius Capital αύξησε και μείωσε τη μετοχική της συμμετοχή στην Τράπεζα Κύπρου, όπως κάνει η εταιρεία με όλες τις επενδύσεις της με βάση τα καταπιστευτικά της καθήκοντα και τις συνθήκες της αγοράς, και θα συνεχίσει να το κάνει. Τέλος, όπως μετέφεραν πηγές που γνωρίζουν καλά τα δεδομένα, ως διαχειριστής κεφαλαίων, η Caius Capital διεξάγει τακτικά συνομιλίες με άλλους συμμετέχοντες στην αγορά και αξιολογεί τις συμμετοχές της.
Αναφορικά με το δημοσίευμα του Bloomberg του καλοκαιριού ότι CarVal Investors και Caius Capital είχαν αναθέσει σε Σύμβουλο για πώληση των μεριδίων που είχαν στην Τράπεζα Κύπρου ως «πακέτο» που επιβεβαιώθηκε εν μέρει, μετά και την πώληση του 3% της CarVal, οι ίδιες πηγές μετέφεραν στην «Κ» πως η Caius προσλαμβάνει τακτικά εξωτερικές συμβουλές για τις επενδύσεις της και έχει εμπιστευτική ευθύνη να το κάνει, ιδίως όταν υπάρχει πιθανό ενδιαφέρον για συγχωνεύσεις και εξαγορές. «Επιστρατεύει συμβούλους πολλές φορές κάθε χρόνο, οπότε αυτό δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», σχολίασαν ενδεικτικά.
Προχωρά η Λαϊκή
Από ό,τι αποδείχτηκε, η CarVal «έτρεξε» μέσω ABB να πωλήσει το 1/3 των μετοχών που είχε στην BOC και τις αγόρασαν τέσσερις θεσμικοί επενδυτές, τα Fidelity Fund, Millenium Fund, Wellington και Fiera Capital. Η Caius, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν και μετέφεραν στην «Κ», παραπάνω δεν πωλεί, ούτε βρίσκεται σε καμία συγκεκριμένη διαδικασία επί του παρόντος, ενώ η Λαϊκή έχει ξεκινήσει διαδικασία πώλησης μεν, αλλά όχι ταχεία (accelerated bookbuild). Οι μετοχές που κατέχει η Λαϊκή στην Τράπεζα Κύπρου ανέρχονται στις 21.467.719, ή ποσοστιαία στο 4,81%. Όπως σημείωνε το καλοκαίρι στην έκθεσή του προς τους πιστωτές ο εκκαθαριστής της Λαϊκής, κ. Αυγουστίνος Παπαθωμάς, οι μετοχές θα ρευστοποιηθούν μέσω διαδικασίας πώλησης εκτός Χρηματιστηρίου, με τον διορισμό Συμβούλων, για τη μεγιστοποίηση των εισπράξεων προς όφελος των πιστωτών. Το ποσό κατά προσέγγιση, αν πολλαπλασιάσουμε το κλείσιμο της μετοχής της BOC επί 4,20 ευρώ ανά μετοχή, θα ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Το κλείσιμο της μετοχής της BOC σε ΧΑΚ την Τρίτη 22 Οκτωβρίου ήταν στο 4,25 ευρώ ανά μετοχή και στο ΧΑ ήταν στο 4,22 ευρώ ανά μετοχή.
Ανοιχτή και η EBRD
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ - EBRD) μπήκε με διαφορετικούς όρους εντολής από τους παραδοσιακούς, ενός επενδυτή, το 2014. Έβαλε 120 εκατομμύρια ευρώ στην BOC όταν αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της BOC 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και μέχρι σήμερα μένει στην τράπεζα με ποσοστό 5,04%. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» από εγχώριες χρηματιστηριακές πηγές, με 4 και πλέον ευρώ στην τιμή πώλησης της μετοχής της BOC, θα μπορούσε δυνητικά να αποχωρήσει από την Τράπεζα και να αφήσει τη θέση της σε άλλο θεσμικό επενδυτή που θα ενδιαφερθεί.
Αυξάνει η Senvest
Η Senvest Management χτίζει σταθερά θέση στην Τράπεζα Κύπρου, έναντι άλλων μετόχων που είτε πωλούν, είτε είναι σε διαδικασία πώλησης. Το καλοκαίρι του 2023 πώλησε και τις μετοχές που είχε στην άλλη μεγάλη κυπριακή τράπεζα, την Ελληνική Τράπεζα, στην Eurobank, έναντι 15 εκατ. ευρώ (είχε 1,6%). Έκτοτε, έχει αγοράσει ακόμα περισσότερες μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου (ήταν από πριν μεγαλομέτοχος, δεν έγινε μετά την πράξη με την Eurobank) και πλέον είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος με 8,70% μετοχές και 0,32% σε χρηματοοικονομικά μέσα (CFD).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έχει ετήσιο εύρος (range) 2,83 ευρώ, έως και 5,10 ευρώ ανά μετοχή. Η τριμηνιαία της επίδοση είναι στο 1,19% και η ετήσια στο 45,55%. Είναι σαφές πως, όλοι οι μέτοχοι που είχαν μπει στην Τράπεζα μέχρι και το καλοκαίρι του 2022 που έκανε προσφορά για πλήρη εξαγορά της το επενδυτικό ταμείο Lonestar Funds, έχουν τουλάχιστον τριπλασιάσει τα χρήματά τους. Σημειώνεται ότι η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας έχει φτάσει πλέον στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.