

Της Δωρίτας Γιαννακού
Πράσινο άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή σε φωτοβολταικό πάρκο ισχύος 6,534 kW στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Σωτήρα, της Επαρχίας Αμμοχώστου. Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρείας ESPERIA ENERGY FAMAGUSTA LTD, θα παράγει ενέργεια 14800 MWh/έτος (2,265 kWh / kWp) και θα περιλαμβάνει 12015 πλαίσια, ισχύος 545 W έκαστο. Ο προσανατολισμός του Φωτοβολταϊκού Πάρκου θα είναι νότιος και η οριζόντια κλίση των θα είναι ±55ο.
Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ένα Φωτοβολταϊκό πλαίσιο είναι σε μορφή συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος (D.C.). Η μετατροπή του σε εναλλασσόμενο (A.C.), που απαιτείται, για την σύνδεση του ΦΒ πάρκου με το δίκτυο, επιτυγχάνεται με τον μετατροπέα. Το έργο αυτό θα διαθέτει 26 μετατροπείς τύπου SUNGROW - SG250HX όπως σημειώνεται στη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Τα 2.5MW & 5.0MW Φωτοβολταικά έργα της Esperia Energy Group και η φάρμα της οικογένειας ανάμεσα τους
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο Τμήμα Περιβάλλοντος, το τεμάχιο δεν εμπίπτει σε σχέδιο αρδευόμενου ή ξηρικού αναδασμού. Το προστατευόμενο τοπίο - «Φαράγγι στο Κοίλωμα Σωτήρας» - βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. από τα όρια της άμεσης περιοχής μελέτης ενώ οι πλησιέστερες περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 είναι η Ειδική Ζώνη Διατήρησης(ΕΖΔ) & ΖΕΠ Λίμνης Παραλιμνίου (CY3000008), 2230 μ. βορειοανατολικά της άμεσης περιοχής μελέτης, και η ζώνη ειδικής προστασίας Περιοχής Αγίας Θέκλας – Λιοπέτρι (CY3000009), 3000 μ. νότια.
Σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση από την αρμόδια αρχή, αναμένονται θετικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του έργου αφού η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σύμφωνη με το σύγχρονο μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής που επιβάλει τον μηδενισμό όπου είναι δυνατόν των εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον και τη μεγιστοποίηση της διατήρησης των φυσικών ενεργειακών πόρων.
Ωστόσο η Περιβαλλοντική Αρχή έθεσε επι τάπητος μέτρα προκειμένου να αποτραπούν, προληφθούν ή μετριαστούν επιπτώσεις στο περιβάλλον σύμφωνα κατά τα στάδια κατασκευής και λειτουργίας του έργου. Ειδικότερα επισημαίνεται όπως γίνει οριοθέτηση και περίφραξη του εργοταξίου, τηρείται ρητά το χρονοδιάγραμμα των εργασιών του εργοταξίου, εφαρμόζεται Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας Εργοταξίου, γίνεται συστηματικός έλεγχος και συντήρηση των μηχανημάτων/οχημάτων του εργοταξίου, εφαρμόζεται Σχέδιο Δράσης σε περίπτωση διαρροών μηχανέλαιων από τα μηχανήματα / οχήματα και σε περίπτωση παρουσίας πυρκαγιάς, τοποθετηθούν κάδοι στο εργοτάξιο και να υποδειχθούν χώροι προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων. Επίσης στη μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον τονίζεται όπως γίνεται διαχωρισμός των αποβλήτων ανά είδος, διαχωρισμός και διάθεση στερεών αποβλήτων σε αδειοδοτημένους χώρους απόρριψης τους, απομάκρυνση αυθημερόν των απόβλητα από το εργοτάξιο, ημερήσιος καθαρισμός των χώρων εργασίας κ.α