
Ευγενία Τζώρτζη
Ισχυρή δέσμευση για ανάπτυξη και περαιτέρω επέκταση στην Κύπρο συνιστά η επένδυση ύψους 1,3 δισ. ευρώ του ομίλου Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, που οδηγεί στη δημιουργία της μεγαλύτερης τράπεζας στην τοπική αγορά με συνολικό ενεργητικό 27,5 δισ. ευρώ. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank Γιώργος Ζανιάς στο πλαίσιο επίσκεψης της διοίκησης στην Κύπρο για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Eurobank, σημειώνοντας ότι «η ενίσχυση του τραπεζικού μας αποτυπώματος στην Κύπρο θα επιτρέψει την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση των επενδύσεων, εξασφαλίζοντας μία βιώσιμη ανάπτυξη για την κυπριακή κοινωνία».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας Μιχάλης Λούης υπογράμμισε ότι η επένδυση στην Ελληνική Τράπεζα «είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Κύπρο και αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας. Πρόκειται για μία κίνηση στρατηγικής σημασίας, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Κύπρου στον ευρύτερο σχεδιασμό του ομίλου και την ισχυρή δέσμευσή του για στήριξη της τοπικής αγοράς».
Η Eurobank κατέχει ήδη άμεσα 385.847.001 μετοχές, δηλαδή το 93,47% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας και η δημόσια πρόταση για την εξαγορά του υπολοίπου ποσοστού της κυπριακής τράπεζας που θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδό της από το Χρηματιστήριο και τη συγχώνευσή της με τη Eurobank Κύπρου λήγει στις 9 Απριλίου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα και μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις, θα ακολουθήσει το γ΄ τρίμηνο του 2025 η νομική συγχώνευση, ενώ η λειτουργική θα υλοποιηθεί εντός των προσεχών δύο ετών. «Οι επόμενες κινήσεις θα επικεντρωθούν στην ενίσχυση της σταθερότητας, της διαφάνειας και της ανθεκτικότητας του νέου σχήματος, με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης, καινοτόμου και ισχυρής τράπεζας, ικανής να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της κυπριακής οικονομίας», σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Λούης, υπογραμμίζοντας τον στόχο της Eurobank να προωθήσει την Κύπρο ως ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, στηρίζοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικό της σπουδαιότητας που έχει η συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι ότι η Eurobank εξαιρέθηκε από το δείγμα του stress test των τραπεζών για το 2025 λόγω σημαντικής εξαγοράς.
Οι δύο τράπεζες έχουν συμπληρωματικά χαρακτηριστικά, καθώς η Ελληνική Τράπεζα δραστηριοποιείται κυρίως στη λιανική τραπεζική και η Eurobank Κύπρου στην επιχειρηματική πίστη. Η συγχώνευση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει συνέργειες 120 εκατ. ευρώ έως το 2027, οι οποίες θα προέλθουν από τη μείωση των οργανικών εξόδων κατά 30 εκατ. ευρώ, την ενίσχυση κατά 25 εκατ. ευρώ των εσόδων από τόκους, τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 20 εκατ. ευρώ, την αύξηση των προμηθειών κατά 25 εκατ. ευρώ από την ασφαλιστική δραστηριότητα –ο όμιλος αποκτά και την ασφαλιστική CNP– και κατά 20 εκατ. ευρώ από προμήθειες διαχείρισης περιουσίας.
Ο όμιλος στοχεύει σε οργανική αύξηση των δανείων στην κυπριακή αγορά κατά 1,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2025-27 από 8,7 δισ. ευρώ που ήταν συνολικά το δανειακό χαρτοφυλάκιο Eurobank Κύπρου και Ελληνικής, ενώ οι ενοποιημένες καταθέσεις ανέρχονται σε 23,6 δισ. ευρώ.
Η Ελληνική Τράπεζα έκλεισε την προηγούμενη οικονομική χρήση με καθαρά κέρδη 382,6 εκατ. ευρώ, ενώ στα 210 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank Κύπρου. Η συνεισφορά της Κύπρου στην κερδοφορία ανήλθε στα 592 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,4 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας μαζί με τη δραστηριότητα της Βουλγαρίας στο 47,8% τη συμμετοχή των δραστηριοτήτων εξωτερικού στην οργανική κερδοφορία του ομίλου, ποσοστό που με βάση το επιχειρηματικό πλάνο τριετίας θα ανέλθει στο 55%.