Δελτίο Τύπου
Το Frederick Institute of Technology, με σχεδόν 60 χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας στην προσφορά προγραμμάτων σπουδών επαγγελματικής κατεύθυνσης, ανακοινώνει την πιστοποίηση του διετούς Διπλώματος «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων» από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.
Το πρόγραμμα αποτελεί εξέλιξη δύο πιστοποιημένων προηγούμενων προγραμμάτων του Frederick Institute of Technology: του Διπλώματος «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Φυσικού Αερίου» και του Διπλώματος «Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων», που έχουν δώσει στην αγορά εργασίας εκατοντάδες υψηλά καταρτισμένους, ταλαντούχους και περιζήτητους Τεχνικούς Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων, Συγκολλητές και Κατασκευαστές-Εγκαταστάτες σε μεταλλικές κατασκευές.
Πρόκειται για μοναδικό στο είδος του πρόγραμμα στην Κύπρο, διετούς φοίτησης, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αφού η ζήτηση για καταρτισμένους/ες τεχνικούς μηχανολογικών εγκαταστάσεων και τεχνικούς μεταλλικών κατασκευών (ειδικά με την μετατόπιση του κατασκευαστικού τομέα σε μεταλλικές κατασκευές) είναι πολύ μεγάλη και αυξάνεται συνεχώς.
Σκοπός του προγράμματος είναι να καταρτίσει επαγγελματικά τους φοιτητές και τις φοιτήτριες ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στους τομείς του τεχνικού μηχανολογικών εγκαταστάσεων με δύο ειδικότητες: A. Την ειδικότητα του Τεχνικού Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων Κτιρίων, που παρέχει εξειδίκευση στις εγκαταστάσεις που πραγματοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, όπως ψυκτικά, θερμάνσεις, υδραυλικά, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανυψωτικά και ανελκυστήρες, και Β. Την ειδικότητα του Τεχνικού Μεταλλικών Κατασκευών, που παρέχει εξειδίκευση στις τεχνικές κατασκευής μεταλλικών στοιχείων, με εξοπλισμό επεξεργασίας μετάλλων, όπως κοπή μετάλλων, συγκολλήσεις, τόρνο και φρέζα, και εγκατάστασης μεταλλικών στοιχείων που αφορά συναρμολόγηση εξαρτημάτων, μεταλλικών δομικών στοιχείων και αγωγών φυσικού αερίου που εφαρμόζονται στις μονάδες παραγωγής-επεξεργασίας και στα δίκτυα διακίνησης του φυσικού αερίου.
Οι απόφοιτοι/ες μπορούν να εργαστούν στον κατασκευαστικό τομέα (κτιριακές εγκαταστάσεις), στον τομέα της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων και συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως εγκατάσταση λεβήτων βιομάζας, ηλιακών θερμικών, γεωθερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας), στα συστήματα κλιματισμού (ψύξης, θέρμανσης, αερισμού και εξαερισμού), στα υδραυλικά συστήματα και συστήματα νερού (συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πισινών και άρδευσης), στον ανυψωτικό εξοπλισμό και στους ανελκυστήρες, στην επεξεργασία και εγκατάσταση μεταλλικών στοιχείων που αφορά εξειδικευμένους συγκολλητές και τεχνικούς μηχανουργείου που είναι άριστοι χρήστες μηχανημάτων κοπής και επεξεργασίας μετάλλων, όπως τόρνοι και φρέζες.
Η μακροχρόνια συνεργασία του Προγράμματος με τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου στον τομέα των Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και των Μεταλλικών Κατασκευών τούς δίνει την ευκαιρία για άμεση εργοδότηση στα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα της Κύπρου. Μέσα από το Πρόγραμμα μπορούν, επίσης, να ακολουθήσουν ένα καινοτόμο επάγγελμα, αυτό του υποβρύχιου συγκολλητή, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν κατάλληλα σε συνεργαζόμενα ιδρύματα στην Ελλάδα ή τη Νορβηγία και να αποκτήσουν προσόντα και πιστοποιητικά που τα κατέχουν ελάχιστοι στον κόσμο.
Μέσα από τα πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα του προγράμματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αποκτούν πολύτιμες γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες από καθηγητές με πολυετή πρακτική εμπειρία και τεχνική εξειδίκευση στο αντικείμενό τους. Μεγάλος αριθμός μαθημάτων περιλαμβάνει εργαστηριακές ασκήσεις στα εξειδικευμένα εργαστήρια του προγράμματος, όπως: Εφαρμοστήριο, Εργαστήριο Συγκολλήσεων, Μηχανουργείο, Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου, Εργαστήριο Υδραυλικών Συστημάτων, Εργαστήριο Ρευστομηχανικής, Εργαστήριο Ψυκτικών Συστημάτων, Εργαστήριο Θερμοϋδραυλικών Συστημάτων, Εργαστήριο Θερμικών Μηχανών και ΑΠΕ, Εργαστήριο Υδραυλικών Ανυψωτικών και Πνευματικών Συστημάτων, κ.ά.