ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα ανοιχτά ζητήματα στην παιδεία λίγο πριν το πρώτο κουδούνι

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ μίλησαν στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων για τη νέα σχολική χρόνια

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή Διασπορά Ειδήσεων και την Οριάνα Παπαντωνίου ήταν η Μύρια Βασιλείου, Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, και ο Δημήτρης Ταλιαδώρος, Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, σε μια συζήτηση που είχε να κάνει με την νέα σχολική χρονιά αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία στο κομμάτι του μεταναστευτικού.

Από την πλευρά της η κύρια Μύρια Βασίλειου δήλωσε ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πολλά θέματα έχουν επιλυθεί χωρίς να σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια. Επισήμανε επίσης ότι η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με άλλα χρόνια που είχαν σημαντικά προβλήματα που δημιουργούσε η πανδημία.

Όσο αφορά την στήριξη που λαμβάνουν παιδιά που είναι μετανάστες η πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι στα θετικά είναι ότι το πρόγραμμα στήριξης θα ξεκινά από την πρώτη μέρα της σχολικής χρόνιας προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί στο τέλος της χρονιά μαζί με το Υπουργείο Παιδείας ώστε να γίνουν ενέργειες προς βελτίωσή του. Στο πως μπορεί το σχολείο να λειτουργήσει ως παράγοντας για αποτροπή ρατσιστικών συμπεριφορών η κυρία Βασίλειου είπε «ουαί και αλίμονο αν τα σχολεία μας δεν συμβάλουν ώστε να μην υπάρχουν ρατσιστικές συμπεριφορές». Τονίζοντας επίσης ότι και η οικογένεια παίζει τον δικό της καθοριστικό ρόλο σε αυτό το σημαντικό θέμα. «Σε αυτές τις ηλικίες δεν παρατηρούμε ακραίες συμπεριφορές», προσθέτοντας ότι παρατηρείται σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει περιθωριοποίηση αυτών των παιδιών αλλά όταν περιέλθει στην αντίληψη των εκπαιδευτικών γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.

Για την Ειδική Εκπαίδευση και τα προβλήματα που παρατηρούνται διαχρονικά η κυριά Βασιλείου είπε ότι είναι τραγικό κάποιοι γονείς να παλεύουν για τα αυτονόητα ενώ όπως είπε υπάρχουν ζητήματα στην υφιστάμενη νομοθεσία πέραν των συνοδών που δεν εφαρμόζονται. «Τα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης αδικούνται αφού δεν έχουν αυτά που πρέπει», κατέληξε.
Ο κύριος Ταλιαδώρος από την πλευρά του τόνισε ότι η ΟΕΛΜΕΚ είναι έτοιμη να μπει στην διαδικασία για αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αφού όπως είπε πρόκειται για ένα σύστημα που χρονολογείται από το 1976. «Και εμείς νιώθουμε τις αρνητικές συνέπειες του συστήματος. Αν είναι δυνατό να δεχτούμε ότι ένα άτομο μπορεί να αποφασίζει για το ποιοι θα προαχθούν».

Για την ενσωμάτωση μεταναστών στην Μέση Εκπαίδευση ο κύριος Ταλιαδώρος είπε υπάρχουν πλέον οι τάξεις υποδοχής που βοηθούν αρκετά τα παιδιά. Ωστόσο όπως ανέφερε είναι αδιανόητο να υπάρχουν παιδιά που δεν γνωρίζουν την γλώσσα στις τάξεις διαπιστώνοντας παράλληλα την αδυναμία του συστήματος στο κομμάτι της εκμάθησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση