ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεγάλη επιτυχία για τo Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων στο διεθνή Σχολικό Διαγωνισμό «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα»

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων EU-CONEXUS, μέλος του οποίου είναι το Πανεπιστήμιο Frederick

Δελτίο Τύπου

Η ομάδα ‘The Shellhive’ του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων αναδείχτηκε 2η νικήτρια στον διεθνή σχολικό διαγωνισμό «Σκέψου Έξυπνα, Δημιούργησε Πράσινα», που διοργάνωσε για τρίτη χρονιά το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πανεπιστημίων EU-CONEXUS. Ως πλήρες μέλος του Δικτύου, το Πανεπιστήμιο Frederick συντόνισε το εθνικό διαγωνιστικό μέρος του διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 12-14 ετών από σχολεία από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες εδρεύουν Πανεπιστήμια του EU-CONEXUS, κλήθηκαν να διαμορφώσουν το σχολείο τους ώστε αυτό να είναι έξυπνο και πράσινο, δημιουργώντας ένα μοντέλο με βιώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά. Επιπλέον, μαθητές/τριες ηλικίας 14-16 ετών κλήθηκαν να μετατρέψουν μια υφιστάμενη περιοχή της πόλης τους σε έξυπνη και βιώσιμη, δημιουργώντας ένα μοντέλο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η ομάδα Shellhive του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων παρουσίασε ένα εντυπωσιακό τρισδιάστατο μοντέλο χρησιμοποιώντας βιώσιμα και βιοδιασπώμενα υλικά, με φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες και τεχνολογικές εφαρμογές.

Το Πανεπιστήμιο Frederick απευθύνει θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά – μέλη της Ομάδας, Κυριακή Προδρόμου, Έλλη Ανδρέου, Μαρία Παπαδοπούλου και Ανδρέα Κουμή και στην καθηγήτριά τους, κ. Ελένη Παναγίδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον διεθνή τελικό του Διαγωνισμού, συμμετείχαν δύο ομάδες από την Κύπρο: η ομάδα ‘The Shellhive’ από το Γυμνάσιο Κοκκινοχωρίων και η ομάδα ‘Restoration of an old building’ από το Λύκειο Κοκκινοχωρίων.

Στην εθνική Κριτική Επιτροπή του διαγωνισμού συμμετείχαν ο κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η Δρ Χρυσάνθη Κάτζη, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, ο Δρ Γρηγόρης Καλνής, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου, η κ. Λουτσία Ναρδή Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Γραφείου Εισδοχής του Πανεπιστημίου, και ο κ. Βασίλειος Παπασωτηρίου, φοιτητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Ο Δρ Καλνής και η κ. Λουτσία Ναρδή συμμετείχαν και στο διεθνές σκέλος του Διαγωνισμού.

«Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα Shellhive του Γυμνασίου Κοκκινοχωρίων», αναφέρει ο Δρ Καλνής. «Η τρισδιάστατη μακέτα που παρουσίασαν τα παιδιά κέρδισε τις εντυπώσεις των μελών της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής. Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς όπως αυτός του EU-CONEXUS προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες από όλη την Κύπρο να αναπτύξουν χρήσιμες δεξιότητες και να ευαισθητοποιηθούν στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και αξίζει τα σχολεία μας να τον αγκαλιάσουν».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πέρσι, για πρώτη φορά, συμμετείχαν ομάδες από κυπριακά σχολεία στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, και τότε με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μία από αυτές τις ομάδες, η ομάδα του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Green Team, κατέκτησε την τρίτη θέση στην ηλικιακή κατηγορία 14-16 στον διεθνή τελικό του διαγωνισμού κερδίζοντας την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Ήδη ανακοινώθηκε η διοργάνωση του επιτυχημένου Διαγωνισμού για τέταρτη χρονιά. Η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η 27η Οκτωβρίου 2023 και η προθεσμία υποβολής έργου είναι η 26η Ιανουαρίου 2024. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό θα βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.eu-conexus.eu/en/think-smart-create-green/ όπου μπορούν οι ομάδες να δηλώσουν συμμετοχή. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το Πανεπιστήμιο Frederick, συντονιστή της εθνικής κριτικής επιτροπής, στα τηλ: 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός).

Το EU-CONEXUS αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια», μίας από τις πλέον εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στο φιλόδοξο όραμα της οικοδόμησης ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης και Έρευνας. Το συγκεκριμένο δίκτυο εστιάζει στην ευφυή αειφόρο παράκτια οικιστική ανάπτυξη και στόχος του είναι να αναπτύξει καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στον τομέα της «γαλάζιας ανάπτυξης», της κυκλικής οικονομίας και της αειφορίας. Στο δίκτυο συμμετέχουν το La Rochelle Université (Γαλλία), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ελλάδα), το Technical University of Civil Engineering Bucharest (Ρουμανία), το Klaipeda University (Λιθουανία), το Universidad Catolica de Valencia “San Vicente Martir” (Ισπανία), το University of Zadar (Κροατία), το South East Technological University (Ιρλανδία), το University of Rostock (Γερμανία) και το Πανεπιστήμιο Frederick (Κύπρος). Το συγκεκριμένο δίκτυο Πανεπιστημίων πέτυχε χρηματοδότηση για ακόμη τέσσερα χρόνια, όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X