ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξάνονται οι νοσηλείες - Ποια τα δεδομένα

14 ασθενείς που νόσησαν αλλά έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνομένοι στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τη χθεσινή (Κυριακή 3/4) ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας που αφορά την ημερήσια ενημέρωση της επιδημιολογικής εικόνας, οι νοσηλευόμενοι στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ με Covid-19 ξεπέρασαν τους 200 (203 συγκεκριμένα) χτυπώντας καμπανάκι στην επιστημονική ομάδα.

Έχει τονιστεί πολλάκις από την έναρξη της πανδημίας και ένθεν πως τα εκάστοτε μέτρα -ή χαλαρώσεις- λαμβάνονται με γνώμονα τους σκληρούς δείκτες, κάτι που κατά κύριο λόγο περιστρέφεται γύρω από τις νοσηλείες. Αυτό συμβαίνει φυσικά γιατί απώτερος στόχος και σκοπός είναι η διαφύλαξη της ομαλής λειτουργίας του συστήματος Υγείας, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στην εισροή νοσηλευόμενων παρέχοντας ιατρική βοήθεια και περιποίηση.

14 ασθενείς που νόσησαν αλλά έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνομένοι στις ΜΕΘ

Τα δεδομένα

Αυτή τη στιγμή και σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του αρμόδιου υπουργείου, νοσηλεύονται 203 ασθενείς με Covid-19. Εξ’αυτών, λίγο περισσότεροι από τους μισούς (55,87%) δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού ενώ παράλληλα οι 27 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. 18 (από τους 27) φιλοξενούνται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ενώ οι υπόλοιποι 9 στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (με τους 8 να είναι διασωληνομένοι).

Πέραν αυτού, άλλοι 14 ασθενείς που έχουν νοσήσει από Covid-19 αλλά έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνομένοι στις ΜΕΘ.

Τι απαντούν οι επιδημιολόγοι

Επιχειρήσαμε να δούμε τα πράγματα από την οπτική γωνία των επιδημιολόγων με τον καθηγητή Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Δρα Πέτρο Καραγιάννη μιλώντας στην «Κ» να επεξηγεί πως η κατάσταση παραμένει απολύτως διαχειρίσιμη.

Συγκεκριμένα όπως μας ανέφερε παρά την αύξηση των νοσηλευόμενων, οι ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ ή/και διασωληνομένοι είναι μόλις 8. Ο ίδιος επεξήγησε πως η αύξηση της εισροής θεωρείται φυσιολογική από τη στιγμή που ο αριθμός των ημερήσιων θετικών περιστατικών έχει εκτοξευτεί, όμως αφενός η επικράτηση -αρχικά της Όμικρον- και της Όμικρον2 αποδεικνύει τις μελέτες για χαμηλότερη νοσηρότητα, κάτι που μεταφράζεται και στον μικρό -αναλογικά- αριθμό των ασθενών που νοσούν σοβαρά βρισκόμενοι στις ΜΕΘ.

Μάλιστα υπογράμμισε πως παρατηρεί μία τάση για σταθεροποίηση των περιστατικών, κάτι που σε συνάρτηση με την (διαφαινόμενη) βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα φέρει πτωτική τάση στους δείκτες. Αφενός οι καιρικές συνθήκες θα μειώσουν και τα περιστατικά εποχικής γρίπης και αφετέρου ο κόσμος δε θα αναγκάζεται πλέον να συναθροίζεται σε κλειστούς χώρους ενώ την ίδια ώρα υπερτόνισε την έναρξη των εμβολιασμών ευάλωτων και ηλικιωμένων με την 4η δόση καταλήγοντας πως σε αυτό το στάδιο δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση