Την ανιούσα έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας προκαλώντας προβληματισμό για την πορεία των χαλαρώσεων και τα επόμενα βήματα. Υπουργείο Υγείας και επιδημιολόγοι φαίνεται να προσανατολίζονται στην αναπροσαρμογή του πλάνου των μέτρων, ενώ κατά καθιερωμένη σύσκεψη του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να κατατεθούν και ορισμένες εισηγήσεις για χαλαρώσεις. Τα βλέμματα, τη δεδομένη στιγμή, είναι στραμμένα στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις αφού αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων.
Οι εισηγήσεις και ποιες προκρίνονται
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που μίλησαν στην «Κ», αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η μείωση του αριθμού των rapid test. Συγκεκριμένα, η σκέψη που υπάρχει είναι να μειωθούν τα test στα σχολεία από δύο σε ένα, ενώ εξετάζεται και σε ποιες άλλες ομάδες ανθρώπων μπορεί να υπάρξει μείωση στον αριθμό των test. Διευκρινίζεται ακόμη ότι δεν αναμένεται να γίνει αναπροσαρμογή των τεστ σε χώρους υψηλής επικινδυνότητας. Τους αρμόδιους αναμένεται να απασχολήσει επίσης και η κατάργηση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, πρόταση η οποία βρισκόταν στο τραπέζι και την περασμένη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια κατάληξη. Θα συζητηθεί επίσης και η κατάργηση του safepass σε επιπλέον χώρους, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί απομακρυσμένο σενάριο. Ενδεχομένως να υπάρξει και μια διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις στα νοσοκομεία, δηλαδή να ορίζεται ένα άτομο το οποίο να μπορεί να επισκέπτεται συγγενή ή ασθενή με rapid test της ίδιας ημέρας. Βέβαιη θεωρείται, επίσης, και η κατάργηση της τηλεργασίας. Τέλος, Υπουργός Υγείας και Συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή αναμένεται να συζητήσουν το ενδεχόμενο η καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα να γίνεται εβδομαδιαία. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα και χαλαρώσεις θα ισχύσουν μετά τις 11 Απριλίου.
Διίστανται οι απόψεις
Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα έχουν προκύψει διαφωνίες ανάμεσα στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας και τις επερχόμενες χαλαρώσεις. Συγκεκριμένα, κάποιοι τάσσονται υπέρ μιας πιο συντηρητικής προσέγγισης λόγω της υπομετάλλαξης Όμικρον2 αλλά και του αυξημένου ποσοστού θετικότητας. Στον αντίποδα, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βασικό κριτήριο αποτελούν οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι, ο αριθμός των οποίων αυτή τη στιγμή είναι μειωμένος, και ως εκ τούτου θα ήταν ασφαλές να υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις.
Στο 4,52% το ποσοστό θετικότητας
Στο 4,52% έχει διαμορφωθεί το ποσοστό θετικότητας στην κοινότητα μετά και την χθεσινή ανακοίνωση των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη (31/03) ανακοινώθηκαν 4.349 νέα περιστατικά και δύο θάνατοι, ενός 85χρονου και ενός 62χρονου. Στα νοσηλευτήρια νοσηλεύονται 195 ασθενείς με covid-19, εκ των οποίων οι 25 σε σοβαρή κατάσταση (ΜΕΘ: 0 εκτός αναπνευστήρα / 7 διασωληνωμένοι, ΜΑΦ: 18). Το ποσοστό των νοσηλευόμενων χωρίς ιστορικό εμβολιασμού ανέρχεται στο 52,31% ενώ 13 ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω covid σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.