ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άρση των περιορισμών χωρίς πισωγύρισμα

Προς σταδιακή κατάργηση των μέτρων κατά της πανδημίας, που θα οδηγήσει σε μια νέα κανονικότητα εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σχεδόν δυο χρόνια μετά από τότε που επιβλήθηκαν τα πρώτα περιοριστικά μέτρα, με το πρώτο lockdown, η Κύπρος ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας. Όπως αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει πορεία επιστροφής σε μια ιδιότυπη κανονικότητα, έτσι και η Κύπρος προχώρησε με το πρώτο πακέτο χαλαρώσεων που στη τελική ανάπτυξή του θα αφήσει πίσω σε μεγάλο βαθμό όλα όσα έφερε στο πέρασμά της η πανδημία. Εν αντιθέσει με τη λογική των προηγούμενων μέτρων, κυβέρνηση και επιδημιολόγοι προχώρησαν σε τολμηρότερα βήματα, αίροντας αρκετά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί στις δημόσιες συναθροίσεις, κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Κύριο χαρακτηριστικό και των νέων μέτρων οι εμβολιασμένοι οι οποίοι από τις 21 Φεβρουαρίου, ημερομηνία εφαρμογής τους, θα διαπιστώσουν αρκετές χαλαρώσεις στους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί. Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί τα δύσκολα παραμένουν, τουλάχιστόν μέχρι την επόμενη αξιολόγηση που έχει ορισθεί για τις 14 Μαρτίου 2022. Ωστόσο, αν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από την παρούσα σταδιακή χαλάρωση, αυτό είναι η ειλημμένη απόφαση εγκατάλειψης της λογικής που επικρατούσε μέχρι σήμερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως και η Κύπρος κινείται στη λογική μη επιστροφής σε σκληρούς περιορισμούς, με ταυτόχρονη διαχείριση του COVID-19 ως ενδημία. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα μετά τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο. «Τις τελευταίες μέρες καταγράφεται σταθεροποίηση στους επιδημιολογικούς δείκτες καθώς και αισθητή μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος, γεγονός που μας επιτρέπει μια συγκρατημένη αίσθηση αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας».

Η νέα κανονικότητα

Το πλαίσιο της νέας κανονικότητας, στο οποίο θα βρεθεί και η Κύπρος και το οποίο απασχολεί κυβέρνηση και επιδημιολόγους, κινείται στη λογική των σταθερών και προσεχτικών βημάτων. Κατά τον Χρίστο Πέτρου, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν κωδικοποιούνται σε πέντε βήματα:

-Διαρκής ανάγκη προσαρμογής στα μεταβαλλόμενα δεδομένα. Λανθασμένο το μήνυμα ότι έχουμε τελειώσει.

-Δεν μπορούμε να δηλώσουμε ακόμη σε καμιά περίπτωση το τέλος της πανδημίας. Ουσιαστικά θα ζήσουμε σε μια νέα πραγματικότητα με την παρουσία ενός νέου ιού, μιας νέας ασθένειας και εκεί χρειάζεται να ισορροπήσουμε.

-Η προοπτική της πλήρoυς άρσης των μέτρων πρέπει να ακολουθήσει ισορροπημένη πορεία, χωρίς παλινδρομήσεις, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να γίνουν απότομα ανοίγματα που θα οδηγήσουν σε επαναφορά μέτρων.

-Αν έχουμε μάθει κάτι, είναι ότι ο CODID-19 εξακολουθεί να εξελίσσεται. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πώς, πού ή πότε θα χτυπήσει ξανά με νέα παραλλαγή και πόσο σοβαρή νόσηση θα προκαλεί.

-Συνεπώς χρειάζεται καταρτισμός στρατηγικής «βήμα-βήμα» χωρίς απότομες αλλαγές και απελευθερώσεις που θα φέρουν πισωγυρίσματα και ανάγκη επαναφοράς μέτρων.

Στην εξίσωση της επικείμενης νέας κανονικότητας, οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν να παραμένουν η προβληματική παράμετρος, η οποία ωστόσο δεν φαίνεται πως μπορεί να επηρεάσει τις επερχόμενες αλλαγές. Με βάση εισηγήσεις που έχουν γίνει αυτό που προέχει είναι η ποσοτικοποίηση του κινδύνου απ’ όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν λάβει την ενισχυτική δόση. Να παρθούν αποφάσεις για την 4η δόση του εμβολίου σε άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και το κυριότερο να οργανωθεί η κοινωνία να ζει χωρίς να συμβιβάζεται με τον κίνδυνο του ιού.

Τα έντεκα μέτρα προς την «ελευθερία»

Τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας δείχνουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούν να προσαρμοστούν οι πολίτες όταν ο ιός θα περάσει σε μια ενδημική φάση. Το test to stay επεκτείνεται και σε δραστηριότητες πέραν της εκπαίδευσης, οι περιορισμοί συναθροίσεων σε εσωτερικούς χώρους χαλαρώνουν ενώ παρά τη μερική άρση περιορισμών οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν να είναι το κόκκινο πανί. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 21 Φεβρουαρίου και προβλέπουν:

1. Άρση της απαγόρευσης εισόδου σε άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, γάμους, βαπτίσεις και διαμονή σε ξενοδοχεία ή τουριστικά καταλύματα. Η είσοδος θα επιτρέπεται με την προσκόμιση SafePass (Rapid test ισχύος 24 ωρών).

2. Αύξηση του μέγιστου αριθμού προσώπων σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 200 σε 250 άτομα.

3. Αύξηση του αριθμού προσώπων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, γάμους και βαπτίσεις, από 8 σε 12 άτομα.

4. Αύξηση του αριθμού των συναθροίσεων σε οικίες από 10 σε 20 άτομα, μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών μέχρι 12 ετών.

5. Άρση της απαγόρευσης του χορού και αύξηση του ανώτατου ορίου ατόμων σε χώρους εστίασης και αναψυχής.

6. Παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω που φοιτούν σε νηπιαγωγεία και προδημοτική, υποχρεούνται να διενεργούν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) μία φορά την εβδομάδα.

7. Εισαγωγή του test to stay σε νηπιαγωγεία και προδημοτική (εξαιρούνται τα βρεφοκομικά τμήματα και σταθμοί).

8. Εισαγωγή του μέτρου test to stay στη Δημόσια και Εκπαιδευτική Υπηρεσία. Η ημερομηνία έναρξης και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, θα ανακοινωθούν μετά από διαβούλευση που θα πραγματοποιηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις συντεχνίες των εργαζομένων.

9. Μείωση του ποσοστού τηλεργασίας από 50% σε 25% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών.

10. Αύξηση της πληρότητας σε γήπεδα στο 70% της χωρητικότητας.

11.Αύξηση της πληρότητας σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 75% της χωρητικότητας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση