ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κύπρος - Πώς τα drones δίνουν λύσεις στη μάχη των πυρκαγιών

Οι εξοπλισμοί του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής μέχρι την επόμενη αντιπυρική περίοδο

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Σε μία εποχή, που λόγω της κλιματικής αλλαγής οι πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο, η τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) αξιοποιείται για σκοπούς πυρόσβεσης σε πολλές χώρες του κόσμου. Την προσεχή αντιπυρική περίοδο αναμένεται να είναι αυξημένη η παρουσία τους στους κυπριακούς αιθέρες, μετά από την πρόσφατη απόκτηση του Τμήματος Δασών των έξι drones «Forest Inspector» και την ένταξη ακόμη τριών «Forest Surveyor» με τον νέο χρόνο. Και οι δύο τύποι drones κατασκευάζονται από το Ινστιτούτο Κύπρου και κυρίως έχουν επιλεγεί από το Τμήμα Δασών για τον λόγο ότι είναι κατασκευασμένα για να ανταποκρίνονται στην ορεινή τοπογραφία των δασών της Κύπρου. Από τα έξι drones που αποκτήθηκαν, τα δύο είναι δωρεά από την εταιρεία EXNESS Global Limited και τα υπόλοιπα τέσσερα είναι προϊόν σύμβασης με το Ινστιτούτο Κύπρου. Την ίδια ώρα η «Κ» πληροφορείται ότι και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που εδώ και δύο χρόνια αξιοποιεί τα δύο drones «Matrice 300 RTK (DJI)» με έδρα τη Λεμεσό, σκοπεύει τους επόμενους μήνες να εξασφαλίσει και ένα τρίτο drone, για να έχει έδρα τη Λευκωσία.

Για το Τμήμα Δασών η προσεχής αντιπυρική περίοδος θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιεί και τα δικά του μη επανδρωμένα αεροσκάφη, διότι μέχρι σήμερα υποστηριζόταν μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης από τις υπηρεσίες των drones του Ινστιτούτου Κύπρου, κάτι που θα συνεχιστεί παράλληλα με τη δράση των νέων drones του Τμήματος. Μάλιστα, δημιουργήθηκε μία πενταμελής –προς το παρόν– ομάδα χειριστών, οι οποίοι είναι λειτουργοί του Τμήματος Δασών και εκπαιδεύτηκαν από το Ινστιτούτο Κύπρου για τον χειρισμό των τεσσάρων νεοαποκτηθέντων drones. Όσον αφορά τα άλλα δύο, και συγκεκριμένα αυτά που δώρισε η EXNESS, η ίδια η εταιρεία θα καλύψει για δύο χρόνια το κόστος για τους χειριστές τους, που θα είναι λειτουργοί του Ινστιτούτου Κύπρου. Η έδρα των νέων drones θα είναι ο Τομέας Πυροπροστασίας και Δασικής Μηχανικής στο Δάσος της Αθαλάσσας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και σκοπός

Ο κύριος λόγος για τον οποίο το Τμήμα Δασών κατέληξε στην επιλογή του drone του Ινστιτούτου Κύπρου «Forest Inspector», είναι διότι είναι κατασκευασμένο για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες της ορεινής τοπογραφίας των δασών της Κύπρου, αναφέρθηκε στην «Κ» από τον Τομέα Πυροπροστασίας και Δασικής Μηχανικής του Τμήματος. Όσον αφορά τα κύρια τεχνικά του χαρακτηριστικά, έχει αυτονομία λειτουργίας μιας ώρας, μέγιστη ταχύτητα μέχρι 180 χλμ./ώρα και ακτίνα πτήσης 10 χλμ. Ο σκοπός του είναι ο εντοπισμός καπνού ή φωτιάς, αλλά και τυχόν εμπρηστών. Επίσης, η μεταφορά εικόνας σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών, όπως και οι περιπολίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να κάνει χαρτογράφηση της καμένης περιοχής και να εντοπίζει ενεργές εστίες φωτιάς.

Για το Τμήμα Δασών η προσεχής αντιπυρική περίοδος θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιεί και τα δικά του, εννέα συνολικά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μάλιστα, δημιουργήθηκε μία πενταμελής –προς το παρόν– ομάδα χειριστών.

Ανά ζεύγη

Με τη νέα χρονιά αναμένεται ο «στόλος» από drones του Τμήματος Δασών να ενισχυθεί με ακόμα τρία «Forest Surveyor», που κατασκευάζει επίσης το Ινστιτούτο Κύπρου. Το ένα θα είναι πάλι δωρεά από την εταιρεία EXNESS και τα άλλα δύο με σύμβαση με το Ινστιτούτο Κύπρου. Το «Forest Surveyor» είναι διαφορετικού τύπου drone. Σύμφωνα με τον Τομέα Πυροπροστασίας, θα ανεβαίνει σε μεγαλύτερο ύψος και θα καλύπτει πιο μεγάλες εκτάσεις, «σαρώνοντας» μία περιοχή. Στην ουσία τα «Forest Surveyor» και τα «Forest Inspector» θα λειτουργούν ανά ζεύγη. Το πρώτο θα καλύπτει μία μεγάλη περιοχή και αν εντοπίσει φωτιά ή καπνό, θα απογειώνεται το δεύτερο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να φτάνει γρήγορα στο σημείο, για να στέλνει εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων του Τμήματος Δασών.

Πυροσβεστική

Την ίδια ώρα και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που εδώ και δύο χρόνια αξιοποιεί τα δύο drones «Matrice 300 RTK (DJI)» με έδρα τη Λεμεσό, σκοπεύει τους επόμενους μήνες να εξασφαλίσει και ένα τρίτο drone, για να έχει έδρα τη Λευκωσία. Τα «Matrice 300 RTK (DJI)» χρησιμοποιούνται από εκπαιδευμένο προσωπικό της Πυροσβεστικής για ανίχνευση πυρκαγιάς και μεταφορά εικόνας σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όπως και για περιπολίες της καμένης περιοχής για εντοπισμό ενεργών εστιών φωτιάς. Το περασμένο καλοκαίρι χρησιμοποιήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις. Το «Matrice 300 RTK (DJI)» είναι επίσης ιδανικό για έρευνα και διάσωση, αστυνόμευση, δίκτυα διανομής ενέργειας και κεντρικούς αγωγούς φυσικού αερίου. Διαθέτει σύστημα RTK για ακριβή πλοήγηση, αντοχή στις δύσκολες συνθήκες και προηγμένες δυνατότητες όπως ανίχνευση εμποδίων. Η ακτίνα πτήσης είναι τα 15 χλμ., ο μέγιστος χρόνος πτήσης τα 55 λεπτά και η μέγιστη ταχύτητα τα 23 μέτρα/δευτερόλεπτο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εδώ και δύο χρόνια αξιοποιεί δύο drones «Matrice 300 RTK (DJI)» με έδρα τη Λεμεσό. Σκοπεύει τους επόμενους μήνες να εξασφαλίσει και ένα τρίτο drone, για να έχει έδρα τη Λευκωσία. 

Εκπαίδευση, οχήματα

Σε σχέση με τα πτητικά μέσα, υπενθυμίζεται ότι διϋπουργική επιτροπή που συνήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο τον περασμένο Οκτώβριο, αποφάσισε την ενίσχυση του Τμήματος Δασών με την αγορά ακόμη τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών. Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και οι προσφορές έχουν προκηρυχθεί. Στόχος είναι το επόμενο καλοκαίρι να υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Αποφασίστηκε, επίσης, η επαναλειτουργία του Δασικού Κολεγίου με τρόπο ώστε να παρέχει βασική εκπαίδευση στους δασικούς λειτουργούς και επιπρόσθετα να εκπαιδεύει πολίτες, εθελοντές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Όπως αναφέρθηκε από τον Τομέα Πυροπροστασίας του Τμήματος Δασών, πρόσφατα ενισχύθηκαν και με εννέα γεωργικούς ελκυστήρες και οκτώ προωθητές γαιών, όλα τελευταίας τεχνολογίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τη νέα αντιπυρική περίοδο προβλέπεται η απόκτηση 25 νέων πυροσβεστικών οχημάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X