ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλιματική αλλαγή: Έργα στη νεκρή ζώνη για παροχή νερού στα αγρινά (εικόνες)

Μετριάζοντας τα ακραία φαινόμενα, που θα είναι όλο και πιο συχνά και διαρκή

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Θα ήταν αδύνατο να έμενε ανεπηρέαστη από την κλιματική αλλαγή και η άγρια ζωή της Κύπρου, ειδικά σε μία ιδιαίτερα ξηρή περιοχή, όπως είναι η νεκρή ζώνη, η οποία έχει εγκαταλειφθεί μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Σε αυτές τις περιοχές απαντάται, μεταξύ άλλων, και το εμβληματικό αγρινό, για τη φροντίδα του οποίου έχουν φροντίσει αυτό το διάστημα η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, η Τεχνική Επιτροπή για το Περιβάλλον, το UNDP και μέλη της UNFICYP – UNPOL, που έχουν μία καλή συνεργασία εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα προχώρησαν στις 20 Ιουνίου στην αύξηση του διαθέσιμου νερού για την άγρια ζωή.

Θηλυκό με νεαρό αγρινό.

«Το νερό μπορεί να είναι περιοριστικός παράγοντας σε άνυδρα περιβάλλοντα, όπως η Κύπρος και ιδιαίτερα σε χρονιές όπως αυτή που διάγουμε», δήλωσε στην «Κ» ο ανώτερος λειτουργός στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Νίκος Κασίνης. «Η ύπαρξη νερού σε μία τέτοια περιοχή ή όχι δύναται να επηρεάσει τη κατανομή ειδών άγριας ζωής, όπως το αγρινό, που είναι ενδημικό υποείδος αγρίου προβάτου και απαντά σε καλές πυκνότητες στη περιοχή της νεκρής ζώνης που βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του Δάσους Πάφου», πρόσθεσε. Σήμερα η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας (ΥΘΠ) μέσα στα πλαίσια διαχείρισης του αγρινού, διαθέτει πέραν των 150 ποτιστρών, ενώ συντηρεί δεκάδες πηγές σε όλη τη περιοχή εξάπλωσης του, τροφοδοτώντας την άγρια ζωή με νερό κατά το σκληρό κυπριακό καλοκαίρι, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 6 μήνες.

Δράσεις στη νεκρή ζώνη

«Στην περιοχή του χωριού Βαρίσσια, που έχει εγκαταλειφθεί μετά τη τουρκική εισβολή του 1974 και βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, ανατολικά και καταμήκος αυτής προς το κατεχόμενο χωρίο Αμπελικού, η Υπηρεσία διεξάγει καταγραφές για το είδος αλλά και για άλλα είδη της κυπριακής πανίδας, με συνοδεία μελών του ΟΗΕ εδώ και δεκαετίες, όπως σημείωσε ο κ. Κασίνης, για να τονίσει ότι στην περιοχή αυτή γίνονται βελτιώσεις του βιότοπου του αγρινού με σπορές και τοποθέτηση / συντήρηση ποτίστρων. Μάλιστα στην περιοχή είχαν εντοπιστεί ή υποδειχθεί παλιές πηγές, όπως και ένα παλαιό, μικρό φράγμα.

«Στην περιοχή της Βαρίσσιας η Υπηρεσία σε συνεργασία με μέλη του ΟΗΕ (UNPOL) έχει τοποθετήσει στο παρελθόν φωλιές για ανθρωποπούλια, μέσα σε μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ κι αρκετά χρόνια, να καλυφθεί επαρκώς όλη η νεκρή ζώνη με τέτοιες φωλιές για έλεγχο του αριθμού των τρωκτικών. Στη νεκρή ζώνη η ύπαρξη τρωκτικών είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε κάποιες περιοχές. Σε πρόσφατη επίσκεψη το Μάρτιο του 2024 με μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για το Περιβάλλον και του Πρoγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) τοποθετήθηκαν επιπλέον τέτοιες φωλιές στη περιοχή», ανάφερε ο κ. Κασίνης.

Αξιοποίηση 6 πηγών και μέρος του μικρού φράγματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίσκεψη έγινε αναφορά στη παρουσία πηγών που θα μπορούσαν να καθαριστούν στη περιοχή αυτή και να προσφέρουν νερό κατά τη ξηρή περίοδο που είναι πολύ μεγάλης διάρκειας κι έντασης στη Κύπρο. Στο επόμενο στάδιο εντοπίστηκαν οι πηγές και μετά τη εξεύρεση χρηματοδότησης και εργολάβου που θα μπορούσε να τις καθαρίσει, στις 20 Ιουνίου 2024 υλοποιήθηκε το έργο, όπου καθαρίστηκαν 6 πηγές και μέρος του μικρού, παλαιού φράγματος. «Η όλη προσπάθεια διήρκησε όλη τη μέρα και ήταν ιδιαίτερα επίπονη, λόγω του απομακρυσμένου και του ανάγλυφου της περιοχής, της εγκατάλειψης της για 50 χρόνια, με τη βλάστηση να έχει κλείσει τα σημεία ενδιαφέροντος τόσα χρόνια και της ψηλής θερμοκρασίας που επικρατούσε», τόνισε ο κ. Κασίνης.

Μετριάζοντας τα ακραία φαινόμενα - Θα είναι όλο και πιο συχνά και διαρκή

Την ίδια ώρα θεωρεί το όλο εγχείρημα πολύ σημαντικό για τη περιοχή, γιατί καλύπτει με νερό για αρκετά χλμ2 μια σημαντική περιοχή για το αγρινό, για θηράματα αλλά και για όλη την άγρια ζωή της περιοχής. «Δίνει επίσης το παράδειγμα για να γίνουν και σε άλλες περιοχές με ψηλή βιοποικιλότητα τέτοια έργα βελτίωσης. Με τη κλιματική αλλαγή ήδη να επηρεάζει τη Κύπρο και τη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τόσο έντονα, τέτοια μικρά έργα μετριάζουν τα ακραία φαινόμενα που θα είναι όλο και πιο συχνά και διαρκή. Θερμές ευχαριστίες σε όσους συνείσφεραν σε αυτό και ιδιαίτερα τη Τεχνική Επιτροπή για το Περιβάλλον, το UNDP, και μέλη της UNFICYP – UNPOL, με τους οποίους έχουμε μια καλή συνεργασία εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο κ. Κασίνης.

Θηλυκό αγρινό.

Για το έργο παροχής νερού στην α΄γρια ζωή της νεκρής ζώνης έχουν εργαστεί η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, η Τεχνική Επιτροπή για το Περιβάλλον, το UNDP και μέλη της UNFICYP – UNPOL, που έχουν μία καλή συνεργασία εδώ και δεκαετίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση