![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/548214/images/b_c314bf7e-0599-429f-a772-ecf1488d3547.jpg)
![Του Απόστολου Τομαρά](assets/modules/wnp/authors/28/images/apostolostomaras3.jpg)
Του Απόστολου Τομαρά
Την ώρα που ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Πάφου έχει ενώπιον του διαπιστωμένες παρανομίες της πολεοδομικής άδειας για ανέγερση τουριστικής μονάδας στο Λατσί το Τμήμα Περιβάλλοντος με μια πολυσέλιδη έκθεσή του τοποθετείτε θετικά στην ικανοποίηση του αιτήματος του ιδιοκτήτη για τροποποίηση της αρχικής άδειας που του είχε δοθεί. Παρά το γεγονός ότι στην έκθεση εντοπίζονται περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την μετατροπή της αρχικής άδειας που προνοούσε ανέγερση τουριστικών διαμερισμάτων σε ξενοδοχείο 480 κλινών τοποθετείτε θετικά προτάσσοντας τα μέτρα που προτείνει για μετριασμό των επιπτώσεων. Υπό τον τίτλο «Τύπος και χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων επιπτώσεων» η έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφέρει: οι κυρίες επιπτώσεις από το προτεινόμενο έργο αφορούν κυρίως επιπτώσεις κατά την κατασκευή του. Αναμένεται όμως ότι, με την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων μετριασμού καθώς και εφαρμογής των πιο πάνω προϋποθέσεων, οι τυχόν επιπτώσεις από την κατασκευή και την λειτουργία του θα προληφθούν και θα είναι διαχειρίσιμες.
Οι εισηγήσεις άλλων τμημάτων
Στην τελική τοποθέτηση του Τμήματος Περιβάλλοντος ουσιαστικό ρόλο διαδραμάτισαν οι εισηγήσεις τριών κυβερνητικών τμημάτων, Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, Τμήμα Αρχαιοτήτων, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με την χαρακτηριστική φράση «δεν φέρει ένσταση».
Η θέση του ΕΟΑ Πάφου
Αυτό που ωστόσο προκαλεί απορία είναι η θέση του ΕΟΑ Πάφου, δηλαδή της αρχής που θα λάβει τη τελική απόφαση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος ο ΕΟΑ Πάφου με επιστολή του «ημερομηνίας 11/12/2024, ενημέρωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος ότι ο ΕΟΑ Πάφου διέπετε από το καθεστώς του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και όχι από του Δημόσιου Τομέα και για αυτό δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί από την Νομική Υπηρεσία για να προχωρήσει η εξέταση της επιβολής και ότι βάση του προκαταρκτικού ελέγχου των αναθεωρημένων σχεδίων, συναινεί στην χορήγηση της αιτούμενης ανάπτυξης και κρίνει απαραίτητη την αξιολόγηση και άποψη του Τμήματος Περιβάλλοντος». Στην έκθεση αναφέρεται πως ο ΕΟΑ Πάφου στη διαμόρφωση θέσης έλαβε υπόψη δύο στοιχεία.
Πρώτον την παράγραφο 13.6.1, του εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Κόλπου Χρυσοχούς 2024, που δημοσιεύτηκε στις 07/06/2024, με την οποία είναι δυνατόν να επιτραπεί η ανέγερση τριώροφης οικοδομής, αποκλειστικά για ξενοδοχεία.
Δεύτερον τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Αισθητικού Ελέγχου, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, όσον αφορά την αισθητική του τοπίου.
Ο τρίτος όροφος
Όπως έχει γράψει επανειλημμένα η «Κ» μεταξύ των παρανομιών που διαπιστώθηκαν στην ανέγερση της μονάδας ήταν και η κατασκευή 3ου ορόφου για τον οποίο η Πολεοδομική Αρχή είχε αποστείλει τρείς ειδοποιήσεις επιβολής τερματισμών των εργασιών οι οποίες όπως προκύπτει από τα γεγονότα αγνοήθηκαν. Η τελευταία επιβολή απεστάλη πρόσφατα με τον ΕΟΑ Πάφου να ετοιμάζεται να λάβει νομικά μέτρα επειδή διαπιστωμένα οι εργασίες συνεχιζόντουσαν. Το όλο θέμα συζητήθηκε σε συνεδρία του Συμβουλίου του ΕΟΑ Πάφου κατά την οποία εκφράσθηκαν έντονες αντιδράσεις από μέλη του Συμβουλίου. Όπως είχε γράψει η «Κ» τον περασμένο μήνα ο δήμαρχος Πάφου είχε έλθει σε αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο της Πόλης Χρυσοχούς Γιώτη Παπαχριστοφή όταν είπε ότι συγκαλύπτουν μια παράνομη οικοδομή την οποία άφησαν να οικοδομείται. Ο Δήμαρχος Πάφου προειδοποίησε με νόημα για αξιόποινες πράξεις υποστηρίζοντας πως ο φάκελος της άδειας ήταν ελλιπείς. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν η μη λήψη τελικής απόφασης, τότε.